Αφού γλυτώσαμε προς το παρόν από τον κορωνοϊό, οδηγίες για να μην πάμε από έμφραγμα ή εγκεφαλικό


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΜΑΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ*

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πεθαίνουν σχεδόν 4.000.000 άνθρωποι από καρδιαγγειακά νοσήματα, εμφράγματα δηλαδή και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι μισοί δηλαδή θάνατοι κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλονται στα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος. Διπλάσιοι θάνατοι από αυτούς που προκαλούν όλες οι μορφές καρκίνου μαζί.

Η υπέρταση ευθύνεται παγκοσμίως για 28000 θανάτους τη μέρα. Τριπλάσιοι από ότι προκάλεσε ο κορωνοϊός στις χειρότερες του μέρες.

Και τώρα που σας έκανα τη καρδιά περιβόλι διαβάστε τι πρέπει να κάνετε για να γλυτώσετε από μας τους καρδιολόγους.

Μια και η 17η Μαΐου είναι η παγκόσμια μέρα υπέρτασης και επειδή όλοι λίγο ή πολύ μετράμε που και που τη πίεση καλό είναι να έχουμε υπόψιν ότι τη πίεση τη μετράμε ήρεμοι και ξεκούραστοι και αφού καθίσουμε 5-10 λεπτά. Ένα γενικό όριο που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η πίεση μας δεν πρέπει σε συνθήκες ηρεμίας να ξεπερνά το 140/90 mmHg.

Αν η πίεση μας ξεπερνά σε αρκετές μετρήσεις εντός μερικών ημερών αυτό το όριο θα πρέπει να το συζητήσουμε με τον γιατρό μας.

Τι πρέπει όμως ως βασικές αρχές να ακολουθούμε τόσο για τη πίεση αλλά και γενικότερα για να διατηρούμε την καρδιά και τα αγγεία μας στη καλύτερη δυνατή κατάσταση? Λοιπόν,

Μειώστε την κατανάλωση αλατιού: Υπάρχει άμεση επίδραση της κατανάλωσης αλατιού με το φαγητό και της αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Μειώστε τη χρήση αλατιού στο μαγείρεμα αλλά και στο τραπέζι. Μειώστε επίσης την κατανάλωση αλμυρών τροφών όπως fast food ή ψωμιά και δημητριακά πλούσια σε άλας.

Υιοθετήστε μια πιο υγιεινή διατροφή: μειώστε τη ζάχαρη και τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τρώτε πιο συχνά όσπρια και προσθέστε στις σαλάτες σας παντζάρια και αβοκάτο.

Περιορίστε σε 1-2 τους καφέδες και πιείτε καλύτερα κακάο χωρίς ζάχαρη και χυμό από ρόδι.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο βέβαια δεν απαγορεύεται. 1-2 ποτά τη μέρα είναι αρκετά, η κατάχρηση εκτός των υπολοίπων κάνει ζημιά και στη καρδιά.

Αν υιοθετήσετε όλα αυτά θα αποφύγετε και τη παχυσαρκία που είναι ακόμα ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τη στεφανιαία νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Βάλτε ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης στη ζωή σας. Η καλύτερη άσκηση για τη καρδιά και τα αγγεία είναι η αεροβική, δηλαδή περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι. Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες μορφές άσκησης δεν βοηθούν. Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν όφελος. Μην βρίσκεται δικαιολογίες, μισή ώρα τη μέρα τουλάχιστο θα πρέπει να βρίσκετε για να γυμνάζεστε, καθημερινά ή τουλάχιστο πέντε μέρες την εβδομάδα.

Η άσκηση είναι το καλύτερο προληπτικό αλλά και θεραπευτικό πρώτο μέτρο για την υπέρταση.

Το άγχος και η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνουν την αρτηριακή πίεση αλλά τι να σας συμβουλέψω γι αυτά? Δύσκολο να τα αντιμετωπίσουμε σε ατομικό επίπεδο.

Για το κάπνισμα έχετε ακούσει πολλές φορές, σταματήστε το πριν σας σταματήσει αυτό.

Τελειώνοντας επειδή διάφορα ακούγονται για τον κορωνοϊό και τα αντιυπερτασικά φάρμακα, σημειώστε οι υπερτασικοί ότι δεν βρέθηκε καμμιά συσχέτιση και δεν χρειάζεται να τρέχετε στο γιατρό σας για να σας αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή.

*Βοηθός Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος
Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3030