Πανέτοιμος ο ΟΑΥ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου, δηλώνει η Αν. Διευθύντρια του


Έφη Καμμίτση: Είναι τεράστια η αλλαγή, σίγουρα κάποια θέματα κι εμείς αναμένουμε ότι θα προκύψουν

ΚΥΠΕ- Πανέτοιμος για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύψουν, είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για την έναρξη της 1ης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) την 1η Ιουνίου 2019, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του, Έφη Καμίτση.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η κ. Καμίτση είπε ότι ο ΟΑΥ έχει προβεί σε σχεδιασμούς και στην δημιουργία ομάδων προσωπικού στον Οργανισμό, που θα επιλύουν τα προβλήματα που θα υπάρξουν με την μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.
Μεγάλη προσοχή δίνεται στο σύστημα πληροφορικής που θα τεθεί σε λειτουργία, όπου ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα, αφού οι γιατροί, δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα το χρησιμοποιήσουν.

«Είμαστε έτοιμοι για την 1η Ιουνίου, είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό αλλά επειδή είναι τεράστια η αλλαγή, σίγουρα κάποια θέματα κι εμείς αναμένουμε ότι θα προκύψουν», δήλωσε η κ. Καμίτση.

Από 1η Ιουνίου, είπε, αρχίζουμε με τις υπηρεσίες των προσωπικών γιατρών και των ειδικών γιατρών, τα φάρμακα και τα εργαστήρια. «Το σύστημα πληροφορικής είναι έτοιμο, θα αρχίσουμε κανονικά. Βέβαια επειδή είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση, μπορεί να προκύψουν θέματα στο σύστημα. Θα είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις και να παρακολουθούμε την λειτουργία του συστήματος και να γίνονται οποιεσδήποτε διορθώσεις χρειάζονται», σημείωσε.

Ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση είναι τεράστια και πολυδιάστατη - υπάρχουν τα συστήματα πληροφορικής, υπάρχουν οι διάφοροι κανόνες για το πώς λειτουργεί το σύστημα, υπάρχουν οι κατάλογοι των υπηρεσιών των φαρμάκων, των εργαστηριακών εξετάσεων, των δραστηριοτήτων των γιατρών.

«Όλα αυτά υπάρχουν αλλά όταν θα τεθούν σε εφαρμογή δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ή του συστήματος είτε διαδικαστικό είτε τεχνικό πρόβλημα. Οπότε είμαστε έτοιμοι με ομάδες στον Οργανισμό, με τους συνεργάτες μας που κτίζουν το σύστημα για να επιλύουμε οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Έχουν γίνει σχεδιασμοί αν το σύστημα δεν λειτουργεί, αν μπλοκάρει, όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν γίνει και πρέπει να αρχίσουμε για να δούμε τι ακριβώς θα προκύψει για να το αντιμετωπίσουμε αμέσως», πρόσθεσε.

Υπάρχουν, συνέχισε η κ. Καμίτση, διαδικασίες για το τι γίνεται σε περίπτωση που υπάρξει ένα τεχνικό πρόβλημα σχετικά με το σύστημα, υπάρχουν οι τεχνικοί, μια μεγάλη ομάδα που επιλύει τα προβλήματα του συστήματος, υπάρχουν οι ομάδες για να απαντούν τις ερωτήσεις των γιατρών για το πώς αξιοποιούν το σύστημα.

«Είναι καινούργιο το σύστημα και οι γιατροί θα πρέπει να μάθουν να το χρησιμοποιούν. Θα έχουν απορίες, ερωτήματα, υπάρχει το προσωπικό μας, για να απαντά σε αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν θέματα των δικαιούχων, των παροχέων, θέματα του συστήματος και υπάρχουν οι ανάλογες ομάδες για να τα αντιμετωπίζουν», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι υπάρχουν οι δικαιούχοι που κάνουν ακόμα τις εγγραφές τους και πηγαίνουν και στον Οργανισμό όπου τους βοηθούν με τις εγγραφές.

Από την 1η Ιουνίου ξεκινάμε κανονικά, είπε, κι ο κόσμος ο οποίος έχει εγγραφεί στο ΓεΣΥ, θα αποτείνεται πλέον στον προσωπικό του γιατρό όταν χρειαστεί υπηρεσίες, ο οποίος θα τον παραπέμπει αλλού ή θα τους δίνει συνταγή για φάρμακα.

Έχουμε πλησιάσει το μισό εκατομμύριο

«Έχουμε πλησιάσει το μισό εκατομμύριο που έχουν εγγραφεί. Έχουμε αιτήσεις από πολλούς προσωπικούς γιατρούς και παιδιάτρους και θα συνεχίσουν, δεν υπάρχει τέλος σε αυτή την διαδικασία. Άρχισαν και οι εγγραφές των ειδικών γιατρών και προχωρούμε με τους ιδιώτες και αυτούς του δημοσίου. Έχουμε και φαρμακεία, φαρμακοποιούς, εργαστήρια, αρκετούς αριθμούς που έχουν εγγραφεί για να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες από την 1η Ιουνίου», κατέληξε η κ. Καμίτση.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΑΥ, οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα είναι 480.000 και οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί και βρει προσωπικό γιατρό είναι 444.000.

Οι προσωπικοί γιατροί που έχουν εγγραφεί στο είναι 358, οι παιδίατροι 104, 343 φαρμακεία, 560 φαρμακοποιοί και 36 εργαστήρια και 123 Διευθυντές εργαστηρίων.

Οι αιτήσεις για ειδικούς γιατρούς ανέρχονται στις 368.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











358