Συνεργασία Shriners και Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Λευκωσίας στον τομέα της έρευνας και εκπαίδευσης


   Το Ινστιτούτο Γονιδιώματος των Νοσοκομείων Shriners των Η.Π.Α σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ξεκίνησαν πρόσφατα στη Λευκωσία την πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος ‘Genomics and Precision Medicine Project’. Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η κατανόηση των γενετικών παιδιατρικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων ορθοπαιδικών προβλημάτων, βλαβών του νωτιαίου μυελού, μεταβολικών νοσημάτων των οστών, και επιπλοκών που δημιουργούνται μετά από εγκαύματα.  Εκ μέρους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η συντονίστρια του ερευνητικού προγράμματος Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου δήλωσε ‘Το ερευνητικό έργο ‘Genomics and Precision Medicine Project έχει στόχο την διερεύνηση των γενετικών αιτιών παιδιατρικών ασθενειών με σκοπό την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών για τους ασθενείς.  Το πρόγραμμα στοχεύει στη συμμετοχή 5000 αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας μεταξύ 4 και 18 ετών και φιλοδοξεί να συμπεριλάβει ασθενείς των Shriners από όλο τον κόσμο. Έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου και για πρώτη φορά Κύπριοι ασθενείς μαζί με τους βιολογικούς τους γονείς έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν δίνοντας δείγμα από σάλιο από το οποίο θα γίνεται εξαγωγή του DNA και ανάλυση με τη μέθοδο  next generation nucleotide sequencing. Η μελέτη θα έχει διάρκεια 20 χρόνια και υπολογίζεται ότι από την Κύπρο θα συμμετέχουν 1000 ασθενείς μαζί με τους βιολογικούς τους γονείς’.

Η έναρξη της έρευνας συνδυάστηκε με την άφιξη στην Κύπρο της ιατρικής και παραϊατρικής αποστολής των Shriners  για την εξέταση παιδιών με σοβαρά ορθοπαιδικά προβλήματα και παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης. Η ετήσια αποστολή των Shriners στην Κύπρο επιτυγχάνεται με τη στήριξη του Ιδρύματος Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επίσκεψης, διοργανώθηκαν δύο επιστημονικές διαλέξεις από ιατρούς των Shriners για τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η πρώτη είχε θέμα τη Σκολίωση ενώ η δεύτερη την Ορθοπαιδική Χειρουργική.

Επιπρόσθετα, φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που ενδιαφέρονται για την ειδικότητα της ορθοπαιδικής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις κλινικές εξετάσεις που πραγματοποιήσαν οι ιατροί των Νοσοκομείων Shriners στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ιδρύματος Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











664