Στην Επ. Υγείας της Βουλής το θέμα του Επεμβατικού Εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής Πάφου


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ Α. ΜΟΥΤΗΡΗ MD, MSc, PhD, FESC*

Ιστορικό

Όταν το 2016 μου ανατέθηκε η διεύθυνση της  Καρδιολογικής Κλινικής, επανέφερα το αίτημα δημιουργίας Επεμβατικού Εργαστηρίου και μονάδας εμφραγμάτων. Η απάντηση ήταν όμως αρνητική. Έκτοτε ανανεώνω το αίτημα κάθε χρόνο, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Το αίτημα είχε αρχικά τεθεί το 2006, οπότε αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο ΓΝΠ μεταχειρισμένος αγγειογράφος ο οποίος είχε εγκαταληφθεί στο παλαιό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Βρέθηκαν μάλιστα τα λεφτά από πολίτη ευεργέτη για την τεχνολογική αναβάθμιση και την εγκατάσταση του. Δυστυχώς το σχέδιο ματαιώθηκε και σε κατοπινή συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής το αίτημα δεν στηρίχθηκε από τον τότε διευθυντή της Κλινικής, οπότε και ξεχάστηκε.

Τα στοιχεία

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί τη μάστιγα της εποχής μας. Οι πλείστοι καρδιοπαθείς πάσχουν από στεφανιαία νόσο, ενώ μεγάλος αριθμός αυτών αναπτύσσει αιφνίδια, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. Η στένωση και η απόφραξη στεφανιαίας αρτηρίας βρίσκεται στο υπόστρωμα της νόσου.

Εκτιμάται ότι ποσοστό 40% των ασθενών που επισκέπτονται το καρδιολογικό ιατρείο στο νοσοκομείο, για εξέταση, πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Παρόμοιο είναι και το ποσοστό των νοσηλευόμενων στον καρδιολογικό θάλαμο.

Παρόλο που διαθέτουμε στο νοσοκομείο αναίμακτες τεχνικές για τη διάγνωση και την πρόγνωση της στεφανιαίας νόσου, όπως η δοκιμασία κόπωσης και το φαρμακευτικό υπερηχογράφημα,, εντούτοις η τελική διάγνωση τίθεται με την αγγειογραφία των ατεφανιαίων αρτηριών. Στις πλείστες δε περιπτώσεις ύπαρξης στενώσεων, αυτές διορθώνονται επίσης στο επεμβατικό εργαστήρι με αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ στο σημείο της στένωσης.

Στατιστικά

Στη διάρκεια του 2007-8, οι ανάγκες της Καρδιολογικής Κλινικής για στεφανιογραφία προσέγγιζαν τις 150 ετήσια. Αυτές αυξήθηκαν προοδευτικά και 10 χρόνια αργότερα προσέγγισαν τις 320 ετήσια με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό το 2020-21.

Οι ασθενείς που έχρηζαν αγγειογραφίας, παραπέμπονταν αρχικά στο ΓΝ Λεμεσού, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια οι περισσότεροι παραπέμπονται στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Κυανούς Σταυρός» στην Πάφο,  το οποίο διαθέτει Επεμβατικό Εργαστήρι. Θα ήταν ιατρικά ανήθικο να συνεχίζουμε να μεταφέρουμε τον ασθενή με οξύ έμφραγμα στο Λεμεσό, που βρίσκεται 60 λεπτά μακριά αντί για τον Κυανού Σταυρό που βρίσκεται 5 λεπτά μακριά από το νοσοκομείο, επειδή ως γνωστό όσο μεγαλύτερος ο χρόνος μέχρι τη διάνοιξη της αρτηρίας, τόσο μεγαλύτερη η νέκρωση στο μυοκάρδιο και τόσο μεγαλύτερη η θνητότητα.

Η αναγκαιότητα

Δύο περιστατικά που επισυνέβησαν στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, μας ώθησαν  να ανανεώσουμε το αίτημα για τη δημιουργία εργαστηρίου στο Νοσοκομείο μας και να το θέσουμε προφορικά και γραπτά ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής,  στη διάρκεια της επίσκεψης της στο ΓΝ Πάφου την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022. Επρόκειτο για δύο νέους ασθενείς, με οξύ έμφραγμα, που η ιατρική τους κατάσταση δεν ήταν διαχειρίσιμη στο ιδιωτικό εργαστήρι του νοσοκομείου «Κυανούς Σταυρός» και μεταφέρθηκαν στο ΓΝ Λεμεσού, το αμέσως μετά τον «Κυανού Σταυρό» πλησιέστερο νοσοκομείο που διαθέτει Επεμβατικό Εργαστήρι. Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο και συνέβαλε σε αυτό ο παράγοντας «χρόνος και απόσταση».

Ανανέωση του αιτήματος

Το ΓΝ Πάφου διαθέτει μια καλά οργανωμένη καρδιολογική κλινική στην οποία εργάζονται 5 καρδιολόγοι, 18 νοσηλευτές και μια γραμματέας. Έχει τη δυνατότητα διαχείρισης δύσκολων περιστατικών ακόμη και διασωληνωμένων. Διαθέτει επαρκή αριθμό κλινών με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής του ρυθμού και των ζωτικών σημείων.  Πέραν των αναίμακτων διαγνωστικών δοκιμασιών, διενεργούνται στην Κλινική και επεμβάσεις βηματοδοτών και απινιδωτών εδώ και αρκετά χρόνια. Στην ουσία είναι η πρώτη κλινική στην Πάφο που ξεκίνησε τις επεμβάσεις αυτές.

Επειδή οι πλείστοι ασθενείς με στεφανιαία νόσο και οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, συνεχίζουν να αναζητούν θεραπεία στο νοσοκομείο, θα ήταν χρήσιμο, ωφέλιμο και επιστημονικά ενδεδειγμένο η Κλινική μας να παρέχει τη δυνατότητα πλήρους διαγνωστικής προσπέλασης και θεραπείας. Οι στατιστικοί αριθμοί επιτρέπουν την οικονομική βιωσιμότητα του εργαστηρίου.

Γι’ αυτό θέσαμε εκ νέου το αίτημα, επίσημα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναμένουμε αίσια έκβαση για το καλό των καρδιοπαθών της πόλης και επαρχίας της Πάφου.

*Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής

Κλινικός Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











754