Παν Λευκωσίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 9η Ετήσια Ημερίδα για Σακχαρώδη Διαβήτη - Μεταβολικά Νοσήματα


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 9η Ετήσια Ημερίδα για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα, που διεξήχθη στις 5 Οκτωβρίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στο πλαίσιο της Ημερίδας διακεκριμένοι επιστήμονες, από Κύπρο και Ελλάδα, συζήτησαν και ανέλυσαν τα πάντα που σχετίζονται με αυτές τις παθήσεις, που παγκοσμίως έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας.

«Η παγκόσμια κοινωνία καλείται να δράσει άμεσα, αφού ο Διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική διαταραχή που δρα αθόρυβα, επηρεάζοντας πολλά όργανα και συστήματα του οργανισμού. Αποτελεί μάλιστα την τρίτη αιτία θανάτου παγκόσμια, έχοντας παράλληλα αυξημένη νοσηρότητα λόγω των πολλαπλών επιπλοκών, καθώς συγκαταλέγεται στις δέκα κύριες ασθένειες που οδηγούν σε αναπηρίες ανάμεσα στους ενηλίκους», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Το Υπουργείο μας έχει θέσει ως στόχους του, τόσο την πρόληψη, όσο και την παροχή βέλτιστης ιατρικής φροντίδας για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Στην εκδήλωση, που τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, τονίσθηκε πως τόσο το ίδιο το άτομο με διαβήτη, όσο και η οικογένειά του, επωμίζονται τεράστιο ψυχοκοινωνικό βάρος, ενώ οι δαπάνες που απορρέουν από την ασθένεια απειλούν την οικονομική σταθερότητα των συστημάτων υγείας.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, ο διαβήτης δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, αλλά και μείζον κοινωνικό πρόβλημα και απειλή για την οικονομία των χωρών, οδηγώντας σε ολοένα αυξανόμενες ανισότητες, τόσο στο εσωτερικό των χωρών, όσο και ανάμεσά τους.

Τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα καλωσόρισε ο καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος τόνισε πως το Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του ευρύτατου κοινωνικού ρόλου του, ενισχύει και στηρίζει παρόμοιες εκδηλώσεις.

«Η αυξανόμενη νοσηρότητα και θνητότητα των μεταβολικών νοσημάτων και του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών τους, κυρίως των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, επιβάλουν την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπισή τους», ανέφεραν μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό τους οι Ιατροί Δώρος Λοΐζου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα Κύπρου (Ι.Μ.Ε.Ε.Σ.Δ.Μ.Ν.) και Σταύρος Παππάς, Πρόεδρος Ι.Μ.Ε.Ε.Σ.Δ.Μ.Ν. Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ε. Δ. Ε.). Ο Δρ. Παππάς, στη διάλεξή του, που ακολούθησε, αναφέρθηκε στα Παραδοσιακά και Νεότερα Αντιδιαβητικά Φάρμακα και στις Καρδιαγγειακές και Νεφρικές Επιδράσεις, όπως τεκμηριώνονται από τις προοπτικές Κλινικών Μελετών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι Ιατροί Ανδρέας Ιωάννου, Πρόεδρος της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου, Γιώργος Μιλτιάδους, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιπποκράτης και Νίκος Τεντολούρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, οι οποίοι κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επικίνδυνης εξάπλωσης του Διαβήτη.

Ανάμεσα στα ζητήματα που διακεκριμένοι επιστήμονες ανέλυσαν στη διάρκεια της Ημερίδας, ήταν οι επιπλοκές της κακής ρύθμισης που αφορούν το διαβητικό πόδι, τα μάτια, τα νεφρά και την καρδία, καθώς και οι νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης των συγκεκριμένων νοσημάτων, όσον αφορά τη φαρμακευτική και την ιατρική αγωγή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έλκυσε η παρουσίαση που αφορά την ινσουλίνη από το στόμα, η οποία ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί στους ανθρώπους.  Επίσης, στο πλαίσιο της διεπιστημονικής αντιμετώπισης του Διαβήτη και των μεταβολικών νοσημάτων, έγιναν ειδικές παρουσιάσεις που εστιάζουν στο ρόλο των άλλων επιστημών που πλαισιώνουν την Ιατρική, όπως η Νοσηλευτική, η Φαρμακευτική και η Διαιτολογία/ Διατροφολογία                                                       

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το ΙΜΕΕΣΔΜΝ Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το ΙΜΕΕΣΔΜΝ Ελλάδος, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.), η Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας (ΕΕΕΠ), η Παθολογική Εταιρεία Κύπρου και ο Ιατρικός Σύλλογος Λευκωσίας-Κερύνειας Ιπποκράτης, σε συνεργασία με τα προγράμματα Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και Διατροφολογίας και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











634