Έρευνα στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τα ολοθούρια (θαλάσσια αγγούρια)


    Τα θαλάσσια αγγούρια είναι θαλάσσιοι οργανισμοί, λιγότερο διάσημοι, από τους αστερίες και τους αχινούς και ανήκουν στην τάξη των ολοθούριων (Holothuroidea). Ο Αριστοτέλης πρώτος τα περιέγραψε ως «το είδος του σπόγγου που δεν μπορείς να αγγίξεις». Τα θαλάσσια αγγούρια ενδημούν κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές θάλασσες και αποτελούν δημοφιλές έδεσμα στην Απω Ανατολή και της Νοτιοανατολική Ασία γνωστά ως bêche-de-mer ή trepang. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αρχαία κινέζικα κείμενα αναφέρονται ως Haishen, δηλαδή το ginseng του ωκεανού. Στη Μεσόγειο ενδημεί κυρίως το είδος Holothuria Tubulosa. Αυτοι οι «άσχημοι» θαλάσσιοι οργανισμοί αποτελούν πραγματικά εργοστάσια φυσικών προϊόντων υψηλής διατροφικής και βιολογικής αξίας, όπως πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, καροτενοειδή, πολυσακχαρίτες, βιταμίνες αλλά και πιο σύνθετων οργανικών μορίων, όπως οι σαπωνίνες.

Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο πρόγραμμα Φαρμακευτικής, ξεκίνησε πρόσφατα εντατική έρευνα αιχμής υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή, Δρ Γιάννη Σαρηγιάννη, για την αξιολόγηση και αξιοποίηση των φαρμακολογικών και διατροφικών ιδιοτήτων των συγκεκριμένων θαλασσίων ειδών από την θαλάσσια περιοχή της Λέρου σε συνεργασία με τη φαρμακοποιό κ. Μιχαέλα Δεληγιαννάκη, απόφοιτο του προγράμματος Φαρμακευτικής. Η ερευνητική ομάδα συμμετείχε το προηγούμενο διάστημα στο διαγωνισμό του προγράμματος Interreg Balkan-Mediterranean AGROINNOECO αποσπώντας το ενδιαφέρον των κριτών αλλά και επενδυτών.

Η Ερευνητική ομάδα πρόσφατα γνωστοποίησε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης EC Nutrition τα πιθανά οφέλη και εφαρμογές του θαλάσσιου αυτού οργανισμού.

Michaela Deligiannaki and Yiannis Sarigiannis. “Sea Cucumbers: More than A Luxury Delicacy”. EC Nutrition 14.12 (2019): 01- 03

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1920