Δρ Χρίστος Πέτρου: Σύντομα θα αρχίσουν εμβολιασμοί, είμαστε κοντά στην αδειοδότηση εμβολίων


«Σε πρώτη φάση θα φθάσουν στην Κύπρο κάπου 48 χιλιάδες δόσεις εμβολίων, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν περίπου 24 χιλιάδες άτομα, αφού το εμβόλιο είναι εμβόλιο δύο δόσεων».

Είμαστε κοντά στην αδειοδότηση των εμβολίων από τις διάφορες εταιρείες και αναμένεται ότι θα αρχίσουν σύντομα οι εμβολιασμοί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Χρίστος Πέτρου, προσθέτοντας ότι η διανομή των εμβολίων στην Ευρώπη θα αρχίσει το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε, η Pfizer με την BioNTech κατέθεσαν χθες την τελική αίτηση για την άδεια υπό όρους κυκλοφορίας του εμβολίου τους και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης πριν τις 29 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν τις 29 Δεκεμβρίου. «Από εκεί και πέρα για την αποθήκευση αυτού του εμβολίου, όπως γνωρίζουμε υπάρχουν ειδικές συνθήκες σε ειδικές συσκευές, που εξασφαλίζουν θερμοκρασία μέχρι 70 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν και που όπως έχει ανακοινωθεί και από το Υπουργείο Υγείας έχουν παραγγελθεί τέτοιες συσκευές ψυγεία.

Οι συσκευές αυτές, σημείωσε, μπορούν να αποθηκεύσουν δεκάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων σε κεντρικά σημεία ούτως ώστε να μπορεί να γίνει κατανομή στα κέντρα εμβολιασμού.

«Σε πρώτη φάση θα φθάσουν στην Κύπρο κάπου 48 χιλιάδες δόσεις εμβολίων, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν περίπου 24 χιλιάδες άτομα, αφού το εμβόλιο είναι εμβόλιο δύο δόσεων. Σε κατοπινό στάδιο με το εμβόλιο της Pfizer θα παραδοθούν άλλες περίπου 78 χιλιάδες δόσεις εμβολίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, αν όλα πάνε καλά, και της AstraZeneca, τότε θα παραδοθούν και αρκετές χιλιάδες δόσεις από το εμβόλιο αυτό», πρόσθεσε.
 
Τα εμβόλια, επεσήμανε, μπορούν να χορηγηθούν όταν δοθεί η άδεια κυκλοφορίας και γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις αυτή τη στιγμή, ανέφερε ότι υπάρχουν τέσσερα εμβόλια που βρίσκονται το καθένα σε κάποια φάση αξιολόγησης. «Το εμβόλιο της Pfizer και το εμβόλιο της Moderna έχουν καταθέσει την τελική αίτηση για την άδεια κυκλοφορίας και το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου εκτός απροόπτου ενώ για το εμβόλιο της Moderna μέχρι τις 12 Ιανουαρίου», σημείωσε

Ο Δρ Πέτρου είπε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Janssen βρίσκονται κάτω από καθεστώς κυλιόμενης αξιολόγησης, που κάθε φορά που είναι διαθέσιμα κάποια στοιχεία τίθενται και εξετάζονται σε σύντομο χρόνο ούτως ώστε να μην περιμένουμε όλα τα δεδομένα να υποβληθούν μια φορά στο τέλος.

«Ο χρόνος αξιολόγησης από τη στιγμή που ξεκινά η κυλιόμενη αξιολόγηση σημαίνει ότι μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά και η κυλιόμενη αξιολόγηση οδηγεί σε ένα σημείο που έρχεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να αποδεχθεί τα στοιχεία και να υποβληθεί η κανονική αίτηση», πρόσθεσε.

Από τη στιγμή που θα δοθεί η άδεια ενός εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, συμπλήρωσε, χρειάζεται η επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αμέσως ξεκινά η διανομή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
492