Δρ Χρ. Πέτρου: Το εμβόλιο είναι το μόνο εργαλείο αυτή τη στιγμή, που θα μας βγάλει από την πανδημία


«Η κάθε θεωρία συνωμοσίας ή ψευδής είδηση ή μύθος που διασπείρεται για τα εμβόλια αντικρούεται από την επιστημονική αλήθεια»

Η κάθε θεωρία συνωμοσίας ή ψευδής είδηση ή μύθος, που διασπείρεται γύρω από τα εμβόλια αντικρούεται από την επιστημονική αλήθεια, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Χρίστος Πέτρου, ο οποίος σημείωσε ότι το εμβόλιο είναι το μόνο εργαλείο αυτή τη στιγμή, το οποίο θα μας βγάλει από την πανδημία και θα μας προστατέψει από τον ιό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ. Πέτρου τα εμβόλια για να λειτουργήσουν σωστά, μέχρι να είναι διαθέσιμα στο γενικό πληθυσμό, χρειάζονται υποστήριξη και από άλλα μέτρα, όπως είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας, τα μέτρα αποστασιοποίησης και τα μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος, ώστε να μειώσει τη διασπορά του ιού.

Σε ερώτηση εάν οι θεωρίες στις οποίες στηρίζονται οι «αρνητές» των εμβολίων αντικρούονται, είπε ότι «η κάθε θεωρία συνωμοσίας ή ψευδής είδηση ή μύθος που διασπείρεται για τα εμβόλια αντικρούεται από την επιστημονική αλήθεια», σημειώνεται ότι «η επιστήμη δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις».

Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των εμβολίων Pfizer και Moderna
Ερωτηθείς για τις διαφορές μεταξύ του εμβολίου της Pfizer και του εμβολίου της Moderna, η παραλαβή του οποίου αναμένεται στην Κύπρο εντός Ιανουαρίου, ο Δρ Πέτρου είπε ότι οι περισσότερες διαφορές είναι τεχνολογικές και αφορούν στις συνθήκες συντήρησης και μεταφοράς του εμβολίου.

Όπως είπε ουσιαστικά η μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα δύο εμβόλια είναι στο χρόνο που διενεργείται η δεύτερη δόση του εμβολίου, σημειώνοντας ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna γίνεται την 28η μέρα, ενώ η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer γίνεται την 21η μέρα.

Σε ερώτηση πότε θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, σε σχέση με τη διάρκεια προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είπε ότι για τη διάρκεια της προστασίας ακόμη δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν πόση είναι ακριβώς η διάρκεια της προστασίας.

Με δεδομένο, είπε, «ότι τα εμβόλια τώρα εγκρίνονται και οι μελέτες τους είχαν ξεκινήσει πέρσι θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση οι εθελοντές που συμμετείχαν σε κλινικές μελέτες θα παρακολουθούνται έως και δύο χρόνια μετά από τη λήξη της συμμετοχής τους στη μελέτη και αυτός είναι και ένας λόγος στις άδειες κυκλοφορίας».

Παράλληλα, πρόσθεσε «είναι συγκεκριμένοι οι όροι στην άδεια κυκλοφορίας και των δύο εμβολίων ότι πρέπει να διεξάγονται και νέες αλλά και να συνεχίζονται οι κλινικές μελέτες για να μας δίνουν περισσότερα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, όπως γίνεται και με άλλα καινούργια φάρμακα».

Οι μεταλλάξεις του ιού δεν φαίνεται να αλλάζουν δραματικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων 
Κληθείς να αναφέρει εάν τα συγκεκριμένα εμβόλια μπορούν αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις του ιού, ο Δρ Πέτρου είπε ότι φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις γνωστές μεταλλάξεις, για να σημειώσει ότι «μπορεί να τροποποιηθεί σε κάποιο βαθμό η αποτελεσματικότητα τους, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι αυτή η διαφοροποίηση στην αποτελεσματικότητα».

Πάντως, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ δεν φαίνεται οι μεταλλάξεις του ιού να αλλάζουν  δραματικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Επίσης, συμπλήρωσε πως  τα εμβόλια αναπτύσσουν πολυκλωνικά αντισώματα για διαφορετικές περιοχές ολόκληρης της πρωτεΐνης του κορωνοϊού και δεν αφορούν μόνο ένα αντίσωμα για μια συγκεκριμένη μόνο περιοχή, που ενδέχεται να υποστεί μετάλλαξη και να μην δημιουργείται ένα συγκεκριμένο αντίσωμα και να μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα.

Άρα, είπε, «έχουμε πολλά αντισώματα για διαφορετικές περιοχές και μία μετάλλαξη σε μια περιοχή, από αυτές τις 6-8 μεταλλάξεις που είναι γνωστές μέχρι τώρα, δεν φαίνεται ότι αλλάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «πέραν των αντισωμάτων αυτών τα εμβόλια αναπτύσσουν και την παραγωγή αμυντικών κυττάρων και κυττάρων μνήμης, που είναι και αυτό ιδιαίτερα σημαντικό για τα εμβόλια», για να συμπληρώσει ότι «ο ιός δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριος στις μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει με τον ιό της Γρίπης, για να χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο κάθε χρόνο».

Περαιτέρω, ο Δρ Πέτρου ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού, είναι γνωστές εδώ και αρκετούς μήνες, και σίγουρα λήφθηκαν υπόψη μετά την ανάπτυξη των εμβολίων.

Πολύ νωρίς να συζητάμε για την κανονικότητα
Σε ερώτηση πότε πιστεύει ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, είπε πως ότι «είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για την κανονικότητα».

«Πρέπει να εμβολιαστεί ένα πολύ ψηλό ποσοστό του πληθυσμού, για να αποκτήσουμε πλήρη κανονικότητα και να βρούμε ξανά τη ζωή μας, όπως ήταν προηγουμένως. Σίγουρα αυτό το ποσοστό πρέπει να είναι 70% με 80%, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Φθινόπωρο», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε πως «είναι σημαντικό να εμβολιαστεί ένα πολύ ψηλό ποσοστό ενδεχομένως γύρω στο 20% με 25% που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ή στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, για να αποφορτιστεί το σύστημα υγείας και να μπορέσουμε σιγά σιγά να λειτουργούμε και να αποχωρούν κάποια περιοριστικά μέτρα».
Σε σχέση με το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη με το φάρμακο κατά του νέου κορωνοϊού, απάντησε πως «ακόμα δεν υπάρχει κάποιο συνταρακτικό καλό νέο για φάρμακο, πέραν από αυτά που χρησιμοποιούνται τώρα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1358