BLSO & ALSO από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας


Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ΠΛ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Μαιευτικού & Γυναικολογικού Επείγοντος (ΕΕΜΓΕ) και την Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου διοργάνωσαν την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου το Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής στη Μαιευτική (BLSO) και το  Σεμινάριο Προχωρημένης Υποστήριξης της Ζωής στη Μαιευτική (ALSO). 

Τα σεμινάρια ξεκίνησαν στις ΗΠΑ το 1991 από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP) για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες χιλιάδων επαγγελματιών υγείας που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μαιευτικά επείγοντα περιστατικά.  Με τη λήξη τους και μετά από επιτυχείς εξετάσεις οδηγούν στην απόκτηση πιστοποίησης από την AAFP. 

Το σεμινάριο BLSO έχει στόχο να εκπαιδεύσει όλους εκείνους που βρίσκονται πρώτοι στο σημείο όπου συμβαίνει ένα επείγον μαιευτικό περιστατικό όπως τους γενικούς ιατρούς, τις μαίες, τους νοσηλευτές, τους φοιτητές ιατρικής και τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την προ-νοσοκομειακή φροντίδα.  

Το σεμινάριο ALSO απευθύνεται αποκλειστικά στους επαγγελματίες υγείας και τους φοιτητές ιατρικής που έχουν ήδη την πιστοποίηση BLSO και έχει δύο κύριους στόχους: την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών με εξειδικευμένους χειρισμούς και την αποφυγή περιττών παρεμβάσεων. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ύπαρξη μηχανισμών παρακολούθησης των περιστατικών και κλινικού ελέγχου (audit) μέσα σε κάθε κλινική. Οι χειρισμοί που διδάσκονται βασίζονται στην τεκμηριωμένη άσκηση της ιατρικής (evidence-base medicine), ενώ παράλληλα οι διαδικασίες που ακολουθούνται στην αίθουσα τοκετού πρέπει να είναι αποτέλεσμα της σωστής εφαρμογής των κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών.  

Επιστημονικός συντονιστής των σεμιναρίων ήταν ο Πρόεδρος της ΕΕΜΓΕ Καθηγητής Νικόλαος Βραχνής. Η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου Καθηγήτρια Χριστίνα Καραολή και Καθηγητής Γαβριήλ Καλακουτής απηύθυναν  χαιρετισμούς ενώ ανάμεσα στους εκπαιδευτές ήταν ο Καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής του ΠΛ Σερ Σαπαρατνάμ Αρουλκουμαράν και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σάββας Αργυρίδης που ήταν και ο γενικός συντονιστής των προγραμμάτων.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











921