Αχρείαστη η αντιπαράθεση για τη συμμετοχή του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ ΜΟΥΤΗΡΗ MD, MSc, PhD, FESC *

Ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με τον διορισμό του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, είναι κατά την άποψη μου αχρείαστος.

Αχρείαστος και επιζήμιος.

Επειδή δημιουργεί ερωτηματικά ανάμεσα στους πολίτες. Ως προς τη σκοπιμότητα αυτού του θορύβου. Δημιουργεί επίσης αμφιβολίες και κλυδωνισμό της εμπιστοσύνης του κόσμου προς τους παροχείς της υγείας.

Το ΓεΣΥ έχει έρθει για να μείνει, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό είναι αλήθεια. Επειδή το ΓεΣΥ είναι το μόνο ενοποιημένο σύστημα υγείας που είχε ποτέ η Κύπρος. Με τα καλά και τα κακά του. Με τα θετικά και τα αρνητικά του.

Τον ενοποιημένο όμως χαρακτήρα του, κανείς δεν τον αμφισβητεί και κανείς δεν τον πολεμά.

Αντίθετα μάλιστα.

Η ιατρική κοινότητα ήταν η πρώτη που ζητούσε εθνικό σύστημα υγείας. Με κάθε ευκαιρία. Με τον ΠΙΣ να πρωτοστατεί. Θυμώναμε μάλιστα με τους πολιτικούς επειδή καθυστερούσαν να προωθήσουν τα αναγκαία νομοσχέδια για ένα εθνικό σύστημα υγείας. Ένα σύστημα με καθολική εφαρμογή για όλους τους πολίτες.  Οι γιατροί, ως οι παροχείς της υγείας, κατανοούσαμε τις αδυναμίες και τις ανισότητες του προηγούμενου συστήματος.

Οι ατέλειωτες συζητήσεις και οι απόψεις που είχαν εκφραστεί στο διάστημα που προηγήθηκε της υποβολής των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως προσπάθεια ακύρωσης της εισαγωγής του ΓεΣΥ.

Αντίθετα, αποτελούσαν δεξαμενή σκέψης για τη βελτίωση ενός συστήματος το οποίο διαφαινόταν από την αρχή πως θα περιείχε πολλά αδύνατα σημεία που θα έθεταν την βιωσιμότητα του υπό δοκιμασία.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, παρατηρούμε ότι το ΓεΣΥ συνεχίζει να χρειάζεται τη στήριξη μας και τις εποικοδομητικές μας εισηγήσεις για να αντέξει στο χρόνο, να μειώσει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες και να προσφέρει πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες.

Ο ρόλος των γιατρών σε αυτή τη διαδικασία είναι σημαντικός. Η εκπροσώπηση συνεπώς του ΠΙΣ δεν συνίσταται απλώς, αλλά θεωρείται θεσμικά ως επιβεβλημένη, για να γίνουν πράξη οι πιο πάνω αρχές.

Γι’ αυτό θα συμβούλευα όσους αντιτίθενται στην παρουσία του προέδρου του ΠΙΣ στο Δ.Σ. Του ΟΑΥ, να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να χαμηλώσουν τους τόνους. Η αντιπαράθεση είναι αχρείαστη, τη στιγμή που εξυπηρετούμε τον ίδιο σκοπό.

*Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΠ

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
994