25 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ*

Με κεντρικό μήνυμα «Aσφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για όλους», γιορτάζεται σήμερα 25 Σεπτεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών. Η εν λόγω διεθνής μέρα καθιερώθηκε το 2009 από την Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακευτικής (FIP).

Η FIP ενθαρρύνει τους φαρμακοποιούς να χρησιμοποιούν αυτήν την ημέρα ώστε να οργανώνουν δραστηριότητες που προωθούν και υποστηρίζουν το ρόλο τους στη βελτίωση της υγείας σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Το κεντρικό μήνυμα για το 2019 στοχεύει να προωθήσει στην κοινωνία τον κρίσιμο ρόλο των φαρμακοποιών στη διαφύλαξη της ασφάλειας των ασθενών μέσω της βελτίωσης της χρήσης φαρμάκων και της μείωσης των σφαλμάτων από τη χρήση των φαρμάκων, ενός σημαντικού παράγοντα αύξησης της νοσηρότητας και της θνητότητας. Οι φαρμακοποιοί χρησιμοποιούν τις ευρείες και μοναδικές γνώσεις τους ώστε να διασφαλίσουν την πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα, την ορθολογική χρήση τους, τη βελτίωση της προσκόλλησης στη θεραπεία και πολλά άλλα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι φαρμακοποιοί έχουν την ευθύνη να διασφαλίζουν ότι όταν ο ασθενής χρησιμοποιεί ένα φάρμακο, δεν θα προκαλέσει βλάβη», τονίζει ο Πρόεδρος της FIP Dominique Jordan.

Ο φαρμακοποιός είναι ο πιο εύκολα προσβάσιμος επαγγελματίας υγείας και το εκτεταμένο δίκτυο των φαρμακείων διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης, στην ποιότητα της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, στον περιορισμό του αριθμού περιστατικών που καταλήγουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών καθώς και αυτών που παραμένουν στα νοσοκομεία για νοσηλεία, και που μπορούν να αποφευχθούν, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η εισαγωγή του ΓΕΣΥ εφάρμοσε ένα νέο περιβάλλον όπου ο επιστήμονας φαρμακοποιός πρέπει να μετατοπίσει τον ρόλο του από τον παραδοσιακό ρόλο της διανομής φαρμάκων προς τον τομέα της παροχής καινοτόμων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κυρίως υγείας και της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών. Είναι ευχάριστο ότι αυτό το μήνυμα άρχισε να περνά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να ξεφεύγει από παλαιωμένες ιατροκεντρικές αντιλήψεις και πλέον, τουλάχιστον στην Ελλάδα, το νέο νομικό πλαίσιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα αναγνωρίζει ακριβώς αυτό το ρόλο του Φαρμακοποιού.

Η Πολιτεία, ο ΟΑΥ και οι άλλοι φορείς υγειονομικής περίθαλψης οφείλουν να αναγνωρίσουν τον πολυδιάστατο ρόλο του φαρμακοποιού και να ανταποδώσουν την στήριξη που έχουν από τους φαρμακοποιούς στο ΓΕΣΥ.

*Αναπληρωτής Καθηγητής

Συντονιστής Προγράμματος Φαρμακευτικής

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1209