Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: «Αν κάποιος σώζει 100 ζωές, είναι Νοσηλευτής»


Πολυθεματική Επιστημονική Ημερίδα των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων της Νοσηλευτικής με τίτλο: «Σύγχρονη Νοσηλευτική: Κοινοτική και Ογκολογική» και «Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας»

Ο ιδιαίτερος ρόλος του Νοσηλευτή ήταν το κεντρικό ζήτημα το οποίο εστίασε η πολύ επιτυχημένη Πολυθεματική Επιστημονική Ημερίδα των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τίτλο: «Σύγχρονη Νοσηλευτική: Κοινοτική και Ογκολογική» και «Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας», που διοργάνωσε το πρόγραμμα της Νοσηλευτικής του Τμήματος Επιστημών, Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Δρ. Κυριάκος Φελέκκης, η προσφορά του Νοσηλευτή στην Κοινωνία συνδυάζεται με την παραγωγή νέας γνώσης, ενώ αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση του στον τομέα της Υγείας. «Οι νοσηλευτές συνεχώς μαθαίνουν, δημιουργούν και προσφέρουν. Ας μη λησμονούμε πως αν κάποιος σώσει μια ζωή, είναι ήρωας. Αν κάποιος σώσει 100 ζωές, είναι Νοσηλευτής», υπέδειξε.

Παρουσία εκπροσώπων των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, του Αντικαρκινικού Συνδέσμου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών, στην κατάμεστη αίθουσα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η Συντονίστρια Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Νοσηλευτικής Δρ. Ζωή Ρούπα, αναφέρθηκε στη σημαντική δουλειά που γίνεται στα σχετικά Προγράμματα, τόσο από Νοσηλευτές, αλλά και από φοιτητές του Τμήματος και τόνισε ότι οι παρουσιάσεις αντικατόπτρισαν στο μέγιστο το ακαδημαϊκό επίπεδο των προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

«Η υποστηρικτική και ανακουφιστική αγωγή, όσο και η καλή υγεία είναι ουσιώδεις στη διατήρηση της αξιοπρέπειας αλλά και της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους», επισήμανε ο κ. Νικόλας Φιλίππου, Εκτελεστικός Δ/ντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων. Πρόσθεσε ότι η Επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς, ενώ τα επιτεύγματα της μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο Αύριο για τον κάθε συμπολίτη μας, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου.

Ο Δρ. Σίμων Μαλάς, Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αναφέρθηκε εκτενώς στα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά καρκίνου στην Κυπριακή Δημοκρατία αφού ως το 2030, ένας στους δύο ανθρώπους θα διαγνωστούν με καρκίνο. Έκανε έκκληση για πρόληψη (διακοπή καπνίσματος, σωματική άσκηση, έλεγχο βάρους κλπ) ως την καλύτερη θεραπεία, ενώ επισήμανε πως ο καρκίνος, είναι πλέον μια χρόνια νόσος αλλά όχι επάρατος, εφόσον μια επανάσταση στη θεραπεία συντελείται αργά αλλά σταθερά.

Ο Δρ. Ανδρέας Χατζησάββας, επικεφαλής του Τμήματος ΗΜ/Μοριακής Παθολογίας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, αναφέρθηκε στη Γενετική του Καρκίνου, στους παράγοντες κινδύνου στον καρκίνο του μαστού, στη διαδικασία Γενετικού ελέγχου, στον καρκίνο του παχέως εντέρου κλπ.

Συγκλονιστική ήταν η εισήγηση της Σαβούλλας Γκόμπριαλ για την «Ευθανασία-Ηθικό Δίλημμα σε Ασθενείς Τελικού σταδίου», κατά την οποία επισήμανε πως σήμερα η συζήτηση για έννοιες όπως το τέλος της ζωής, η μείωση της θεραπείας και η ματαιότητα είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και πρόσθεσε ότι περισσότερο από όλες τις έννοιες αυτή της ευθανασίας αντανακλά τις θέσεις πολλών ανθρωπιστικών επιστημών.

Στην εισήγηση της για την Κατ΄ οίκον Φροντίδα Καρκινοπαθών, η Γιολάντα Kading εστίασε στο τι ζητούν οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια, μίλησε για τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των νοσηλευτών («χαρίστε στους ασθενείς και τους οικείους τους ένα χαμόγελο»), τόνισε πως οι ασθενείς γνωρίζουν πως οι νοσηλευτές δεν είναι Θεοί, αναφέρθηκε στις ανάγκες, την αυτογνωσία και την αυτοφροντίδα των ίδιων των νοσηλευτών, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας πως «ο ασθενής τελικά πεθαίνει μόνος του στο κρεβάτι».

Σε αυτή την ημερίδα σημαντικό ρόλο είχαν φοιτητές της Νοσηλευτικής που έθιξαν καίρια ζητήματα, όπως η Πρόληψη Ελκών Πίεσης στην Κοινότητα, το Μελάνωμα, το Κάπνισμα και ο Καρκίνος του Πνεύμονα, η Αποτελεσματικότητα της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας στη Διαταραχή Πανικού, ο Ακούσιος Εγκλεισμός και το Διεθνές Νομικό Πλαίσιο και η Σχέση Αλκοόλ, Καπνίσματος και Άγχους.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση και καταληκτικά σχόλια.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











331