Τα δύο χρόνια της πανδημίας επιδείνωσαν τις συνθήκες ζωής


Η Δρ Μαρία Κολιού ανέλυσε τα επτά μαθήματα που προκύπτουν από τον Covid-19

Ανήμερα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για νέες χαλαρώσεις και δυο χρόνια ακριβώς από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο, η Δρ Μαρία Κολιού-Μαζέρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, ανέλυσε τα μαθήματα που πήραμε και παίρνουμε ακόμα από τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο διάλεξης στο Ελεύθερο Ζηνώνειο Πανεπιστήμιο, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, στις 8 Μαρτίου 2022.

Η Δρ Κολιού προέβη αρχικά σε σύντομη αναφορά στο χρονικό της πανδημίας στην Κύπρο, όπου στις 9 Μαρτίου του 2020, άρχισε να εμφανίζεται δειλά-δειλά. Η πανδημία που ενέσκηψε έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων ανά το παγκόσμιο. Μέχρι σήμερα καταγράφηκαν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ η πανδημία στοίχισε τη ζωή σε έξι εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, παρά τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Έχει επίσης διαταράξει σοβαρά την παγκόσμια υγεία, την οικονομία και ταυτόχρονα ασκεί φοβερή πίεση στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.

Στην πορεία της η ανθρωπότητα έχει περάσει αρκετές πανδημίες με χειρότερες συνέπειες. Τη βουβωνική πανώλη τον 18ο αιώνα και την ισπανική γρίπη αρχές του 20ού αιώνα. Όπως φαίνεται, είπε η Δρ Κολιού, η ιστορία με τις σοβαρές πανδημίες επαναλαμβάνεται κάθε 100 χρόνια. Στη συνέχεια, η Επίκουρη Καθηγήτρια αρίθμησε επτά μαθήματα που παίρνουμε από την τρέχουσα πανδημία:

1) Αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες σε αναλώσιμα και υποδομές,

2) Καταγράφηκαν παράπλευρες απώλειες από την πανδημία, καθώς σε κάποιες χώρες διαπιστώθηκε ότι επιδείνωσε την ασφάλεια των νοσηλευόμενων ασθενών και μείωσε την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς, την ώρα που οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που αποκτιούνται στο χώρο του νοσοκομείου, μπορούν να στοιχίσουν τη ζωή των ασθενών. Στις ΗΠΑ καταγράφηκε αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατά 30% και αύξηση στην συχνότητα πτώσεων με σοβαρούς τραυματισμούς στους νοσηλευόμενους και αύξηση των ελκών από κατακλίσεις. Επειδή οι ασθενείς με μη covid νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, άλλα νευρολογικά και ψυχικά νοσήματα απέφευγαν να επισκεφθούν τους ιατρούς τους στην διάρκεια της πανδημίας, στο τέλος εισάγονταν στα νοσοκομεία σε βαριά κατάσταση.  Αυτό, σύμφωνα με μαρτυρίες ιατρών, ισχύει και στην Κύπρο,

3) Τα ψυχολογικά προβλήματα από την πανδημία αυξήθηκαν, προκαλώντας αισθήματα μοναξιάς, σύγχυσης, θυμού και απογοήτευσης,

4) Θετικά τα αποτελέσματα από τη χρήση μάσκας και άλλων μη φαρμακευτικών μέτρων, όπως περιορισμός συναθροίσεων, κλείσιμο σχολείων και τηλεργασία,

5) Απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πληθυσμού στην αντιμετώπιση κρίσεων,

6) Η ταχεία ανακάλυψη των εμβολίων έσωσε ζωές γι’ αυτό πρέπει να εμπιστευόμαστε την Επιστήμη,

7) Αρνητές στο εμβόλιο. Παρά την διάσωση χιλιάδων ζωών από το εμβόλιο, τόνισε η Δρ Κολιού, μια μειονότητα αρνείται να το λάβει, κάποιοι βλέπουν θεωρίες συνομωσίας. Δυστυχώς, πρόσθεσε, κάποιοι από αυτούς έχουν νοσήσει πολύ βαριά ή πέθαναν από την νόσο και κάποιοι έχουν ευθύνη διότι αποτρέπουν ανθρώπους να μην εμβολιαστούν.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, η Δρ Κολιού αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν από ένα καλό συντονισμό μεταξύ των επιστημόνων και των κυβερνήσεων διαφορετικών κρατών, καθώς και μεταξύ υγειονομικών αρχών και του πληθυσμού για να μπορούν να κτίζουν γέφυρες εμπιστοσύνης και καλύτερη αντίδραση σε κρίσεις δημόσιας υγείας στο μέλλον.

Στον επίλογο της παρουσίασής της, η Δρ Κολιού προέβη σε μερικά συμπεράσματα όπως: να είμαστε έτοιμοι για νέες πανδημίες και να συνεχίσουν να γίνονται σχεδιασμοί στα συστήματα υγείας για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες. Οι ανάγκες σε αναλώσιμα να μπορούν να καλυφθούν μερικώς από τοπικές βιομηχανίες αναλωσίμων. Θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και εντοπισμός ενός νέου κινδύνου/παθογόνου σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς για συντονισμό και καθοδήγηση. Θα πρέπει επίσης να διασφαλισθεί η ψυχική υγεία των πολιτών στην διάρκεια της όποιας πανδημίας με την εκπόνηση σχεδίου δράσης και την βοήθεια Πανεπιστημίων. Ανέφερε επίσης ότι η επιστήμη μόνη της δεν είναι αρκετή και θα πρέπει να κτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Αρχών και πολιτών. Επανέλαβε ότι τα μη φαρμακευτικά μέτρα είναι αποτελεσματικά, το εμβόλιο αποδείχτηκε το πιο δραστικό μέτρο για σωτηρία ανθρώπινων ζωών και αξιοποίηση τεχνολογίας και ανοικτής Επιστήμης.

Ακολούθησε ζωηρός διάλογος μεταξύ της Επίκουρης Καθηγήτριας και του κοινού που παρακολούθησε τη διάλεξη είτε δια ζώσης είτε μέσω ραδιοφώνου, τον οποίο συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου. Τέθηκαν ερωτήματα όπως αν θα υπάρξει ένα νέο κύμα, τι κάνουμε ώστε να προλάβουμε μια νέα πανδημία, οι διαφορές των μεταλλάξεων του βρετανικού στελέχους της Δέλτα από την Όμικρον, γιατί κάποιοι νοσούν για δεύτερη και τρίτη  φορά και αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να συνεχιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού εν αγνοία μας.

Για να ακούσετε τη χρήσιμη αυτή διάλεξη και τις απαντήσεις της Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρίας Κολιού – Μαζέρη, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΡΙΚ, στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3vWSgpj.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











802