Σημαντική ανακάλυψη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κύπρου


Ερευνήτριες και ερευνητές του Εργαστηρίου Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας ανέπτυξαν νέο αναστολέα με στόχο την αντιμετώπιση του καρκίνου και της μετάστασής του

Ερευνήτριες και ερευνητές του Τμήματος Βιολογικών Επιστήμων του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέπτυξαν μια νέα στρατηγική για να σταματήσουν τη μετάσταση του καρκίνου.

Η πρωτοποριακή έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cell Communication and Signalling από το Εργαστήριο Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας  (http://xeno.biol.ucy.ac.cy/), με τίτλο “FAK displacement from focal adhesions: a promising strategy to target processes implicated in cancer progression and metastasis, παρουσιάζει την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής  προσέγγισης που στοχευμένα αναστέλλει την ανάπτυξη αλλά και την κινητικότητα διάφορων τύπων καρκινικών κυττάρων. Η μεθοδολογία αυτή εστιάζει στη χρήση ενός νέου αναστολέα που ανέπτυξε η ομάδα και ο οποίος στοχεύει την κινάση των εστιακών προσκολλήσεων, γνωστή ως  FAK (Focal Adhesion Kinase).

H FAK είναι μια πρωτεΐνη η δράση της οποίας έχει συσχετιστεί με την προαγωγή της εξέλιξης των όγκων και της μετάστασης και για το λόγο αυτό αποτελεί σημαντικό θεραπευτικό στόχο. Τα αποτελέσματα των ερευνητριών και ερευνητών του Πανεπιστημίου Κύπρου υποδεικνύουν ότι η νέα στρατηγική που αναπτύχθηκε οδηγεί στην καταστολή μεγάλου φάσματος λειτουργιών της FAK , όπως τη δράση της ως κινάση αλλά και τη δράση της ως μόριο προσαρμοστή. Αυτό έχει ως επακόλουθο την αναστολή της  μεταστατικής ικανότητας των καρκινικών κυττάρων.

Ο αναστολέας που αναπτύχθηκε χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε κύτταρα από διάφορους τύπους καρκίνου, όπως μαστού, τραχήλου της μήτρας, πνεύμονα και παχέος εντέρου. Τα ευρήματα αυτά θέτουν τη βάση για εφαρμοσμένη έρευνα καθώς επίσης και τη δημιουργία νέων χημικών ενώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως αντι-μεταστατικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστήμων του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πάρη Σκουρίδη, διεξάγει αυτή τη στιγμή προκλινική μελέτη σε ζώα και διερευνά τρόπους για τη βελτιστοποίηση του αναστολέα.

Δείτε εδώ αυτούσια τα αποτελέσματα της έρευνας 

Στη φωτογραφία: Δρ. Άννα Χαραλάμπους (αριστερά ), Δρ. Ιωάννα Αντωνιάδη( στο κέντρο ), και Μαρία Κυριάκου (δεξιά)

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1959