Ψυχολογικές υπηρεσίες και ΓεΣΥ: Λυπηρά νέα


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΕΚΛΑ* 

Λυπηρά τα νέα για όλους σήμερα σε σχέση με ψυχολογικές υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω ΓεΣΥ. Λυπηρά για πολλούς λόγους, ιδιαίτερα όμως για τους ακόλουθους: 

  1. Άτομα για να επισκεφτούν το ψυχολόγο θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο μέσω συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων- άρα άτομα από μόνα τους που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια δεν μπορούν να επιλέξουν να δουν ψυχολόγο. Πρέπει πρώτα να επισκεφτούν συγκεκριμένο ιατρό, ο οποίος μάλλον θα τους παροτρύνει να χαπακοθούν και μετά αν αποτύχουν ή το άτομο επιμένει, τότε να μπορεί να παραπεμφθεί σε ψυχολόγο. Οι έρευνες όμως στηρίζουν ότι η πρώτη γραμμή βοήθειας για πολλά προβλήματα (π.χ. κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διατροφικές διαταραχές κ.α.) θα έπρεπε να είναι η ψυχολογική θεραπεία (γνωστικό-συμπεριφορική συγκεκριμένα) και μετά τα φάρμακα. Αυτό όμως το αγνοούμε, έστω και αν αυτό χρηματικά βοηθά τα συστήματα υγείας και χτίζει πιο υγιείς κοινωνίες. Επίσης σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε καλή παράδοση οι ιατροί να παραπέμπουν σε ψυχολόγους, άρα ποιος ακριβώς ιατρός θα κάνει παραπομπές; Εύχομαι αυτό να αλλάξει.  
  2. Άτομα για να επισκεφτούν το ψυχολόγο θα πρέπει να φέρουν ήδη διάγνωσης. Ποιος θα κάνει τη διάγνωση; Ο ιατρός; Ένας παθολόγος, παιδίατρος, ουρολόγος (δεν μειώνω φυσικά τους ιατρούς εδώ οι οποίοι φυσικά και έχουν εξειδίκευση στο δικό τους επάγγελμα και ειδικότητα) έχει εκπαιδευτεί και ειδικευτεί στο να κάνει ψυχολογική αξιολόγηση και διάγνωση ψυχολογικών προβλημάτων; Ενώ ο κλινικός ψυχολόγος που έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί σε αυτό δεν θα δικαιούται να εξασκεί αυτό το μέρος της δουλειάς του; 
  3. Άτομα για να επισκεφτούν το ψυχολόγο θα πρέπει να φέρουν συγκεκριμένη διάγνωση από μία λίστα, που δημιούργησαν φαντάζομαι κάποιοι σοφοί; Ανά το παγκόσμιο χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα διαγνωστικά εγχειρίδια (DSM-5, ICD-10) και εμείς ερχόμαστε τώρα να τα καταργήσουμε και να δημιουργήσουμε τα δικά μας; Και φυσικά να εντάξουμε όσες διαταραχές μας συμφέρουν (;) μέσα και να αφήσουμε έξω τα πιο συχνά προβλήματα και αυτά για τα οποία οι πλείστοι πελάτες επισκέπτονται τους ψυχολόγους; Συγκεκριμένα αναφέρομαι εδώ στις αγχώδεις διαταραχές. Γιατί αυτές δεν περιέχονται στη λίστα; Ποιος είναι ο πλέον ειδικός για να βοηθά κόσμο με αγχώδεις διαταραχές αν όχι ο κλινικός ψυχολόγος;  

Έχω πολλά θέματα διαβάζοντας τις ανακοινώσεις σχετικά με την ένταξη των ψυχολόγων στο ΓεΣΥ. Παραθέτω τα πρώτα που έβγαλαν το δικό μου μάτι.  

Ποιον θα εξυπηρετήσει ψυχολογικά αυτό το ΓεΣΥ; Πάντως τον περισσότερο κόσμο που αποτείνεται ιδιαίτερα εξωνοσοκομειακά για ψυχολογική βοήθεια και θεραπεία δεν μου φαίνεται ότι θα τον βοηθήσει. Λυπηρή μέρα, λυπηρά τα νέα.  

 *Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας

Πανεπιστήμιο Κύπρου 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2717