Περί εμβολίων και νταήδων


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΘΗΣ ΛΟΥΤΣΙΟΥ*

Εμβολιάστηκα έναντι του COVID μόλις μου δόθηκε η ευκαιρία ως επαγγελματίας υγείας. Αν θέλετε το πιστεύετε, παρόλο που δεν ανάρτησα ως τεκμήριο την κλασσική φωτογραφία «με το τσιροτάκι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή αν θα εμβολιαστώ ή αν θα περιμένω, ούτε το ανάλυσα ιδιαίτερα. Απλά πήγα όπως πήγαινα κάθε χρόνο για το εμβόλιο της γρίπης, της ηπατίτιδας, ή του τετάνου στα χρόνια εκείνα της ξενιτιάς στις ΗΠΑ όταν εργαζόμουν σε νοσοκομεία, σχολεία, και κέντρα υγείας.

Η φίλη, παντρεμένη με παιδιά, δεν παίρνει σχεδόν ποτέ φάρμακα. Όταν την πονάει ο λαιμός της κατεβάζει μια ζιβανία και αν έχει στομαχόπονο κάνει τσάι με βότανα. Με περηφάνια λέει ότι ξέρει όλα τα μυστικά της γιαγιάς της. Μπράβο της λέγανε όλοι. Ξαφνικά όμως βαφτίστηκε «ανεγκέφαλη» γιατί είπε ότι δεν θέλει ακόμα να βάλει το εμβόλιο.

Ο γείτονας είναι απόφοιτος πανεπιστημίου (από την εποχή των ABBA) και τώρα πετυχημένος επιχειρηματίας. Η τελευταία φορά που έβαλε εμβόλιο ήταν στον παιδίατρο του. Περπατά καθημερινά, τρώει υγιεινά, και δεν αρρωσταίνει σχεδόν ποτέ. Τσιάκος τον αποκαλούσαν.  Τώρα όμως τον περιγελούν γιατί καταθέτει αμφιβολίες για τον εμβολιασμό.

Η ξαδέλφη, ιδιωτικός υπάλληλος, ήταν ανέκαθεν φιλάσθενη και ψυχολογικά ταλαιπωρημένη από διάφορες δυσκολίες της ζωής. Δίνει μισό μισθό κάθε μήνα για διάφορες εναλλακτικές «θεραπείες» και σκευάσματα ασχέτως αν δεν έχουν καμία επιστημονική αποτελεσματικότητα! Επιλογή της όμως. Ούτε εκείνη είναι έτοιμη ακόμα να κάνει τον εμβολιασμό αλλά δεν το λέει, από φόβο μπας και την χλευάσουν οι άλλοι.

Ο συμμαθητής, σε μικρή ηλικία, έχασε τη μητέρα του από ιατρικά λάθη λέει μετά από εγχείρηση ρουτίνας. Ποτέ ξανά δεν εμπιστεύτηκε πλήρως τους γιατρούς.  Δίκαιο έχεις φίλε του λέγανε οι άλλοι. Τα παιδιά του τα εμβολιάζει ευλαβικά όταν του πει ο παιδίατρος. Πόσταρε όμως για τη διστακτικότητα του σχετικά με το εμβόλιο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αμέσως όρμηξαν πολλά κοράκια με επιθετικά σχόλια.

Η μητέρα της κουμπάρας, δασκάλα πριν να αφυπηρετήσει, πάντα είχε πολλές φοβίες. Οι βελόνες το χειρότερο της. Μαρτύριο όταν πρέπει να κάνει αναλύσεις αίματος. Ακόμα και τα κουνούπια φοβάται μπας και την τσιμπήσουν. «Θες να αναλάβεις να την πείσεις εσύ μπας και πάει να κάνει το εμβόλιο? Εμένα έσπασε με!»  ρωτά η κουμπάρα.  

Ξαφνικά αυτήν την εβδομάδα κατάλαβα! Κατάλαβα ότι για κάποιους ο φόβος ενός τέτοιου εμβολίου είναι πολύ μεγαλύτερος από το φόβο της ίδιας της κορονοαρρώστιας. Τελικά ο καθένας έχει τη δική του ιστορία. Αν την αναζητήσουμε, αν ακούσουμε με σεβασμό τον σκεπτικισμό, και αν καταλύσουμε το φόβο με σωστή υποστήριξη τότε ίσως βρούμε την ευκαιρία για να συν-ομιλήσουμε ουσιαστικά ο ένας με τον άλλο. Μόνο έτσι ίσως καταφέρουμε να μεταφέρουμε ότι το εμβόλιο παραμένει η καλύτερη πρόταση της επιστήμης για συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας COVID. Δεν είναι όλοι οι μη-εμβολιασμένοι «αρνητές» ή «αντιεμβολιαστές».  Και οι νταήδες των μη-εμβολιασμένων συμπολιτών μας ας πνάσουν λίγο, γιατί o εκφοβισμός, η πίεση, το ρεζίλεμα, και η εκδίωξη πότε δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές μέθοδοί απέναντι στη δύναμη του φόβου, της πικρίας, και της αμφιβολίας.  

*PsyD University of Denver, USA (APA Accredited), Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος και EuroPsy Certified.

Συντονίστρια Κλινικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3884