Οι αριθμοί δε λένε ψέματα! Πόσο επικίνδυνος είναι ο COVID-19;


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑ Α. ΖΑΧΑΡΙΟΥ*

Τις τελευταίες εβδομάδες μου δημιουργήθηκε συχνά ένα συναίσθημα παρόμοιο με την τεράστια έκπληξη που είχαν οι επιβάτες του Τιτανικού την 15η Απριλίου 1912. «Ο Τιτανικός βυθιζόταν, η ορχήστρα συνέχισε να παίζει».

Παρακολουθώντας τις συζητήσεις και τις εκφράσεις πολλών συνανθρώπων μας, εγείρεται το εξής ερώτημα: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση συνιστούν μια υστερική αντίδραση της κοινωνίας μας; Υπερβάλλουμε με τις αντιδράσεις μας;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν δεν είχαμε διαθέσιμες τις εξετάσεις για διάγνωση της λοίμωξης COVID-19, δεν θα είχαμε καν συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία λοίμωξη. Αυτή η πληροφορία διαχέεται στον τύπο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε συνδυασμό με σκοτεινές θεωρίες συνωμοσίας. Όσοι ισχυρίζονται ότι τα αναγγελθέντα μέτρα είναι υπερβολικά και συνιστούν ένα υστερικό ξέσπασμα της ηγεσίας ή της κοινωνίας, υπενθυμίζουν ότι και την περίοδο 2009-2010, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακήρυξε σε πανδημία τη διάδοση της γρίπης των πτηνών. Το ποσοστό των θανάτων ήταν πολύ χαμηλό, χαμηλότερο ακόμη και από την κοινή γρίπη, η οποία στην Ευρώπη ευθύνεται για την κατάληξη περίπου 40.000 ασθενών κάθε χρόνο. Στην Ευρώπη μέχρι σήμερα υπάρχουν περίπου 4.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19.

Είμαι ένας απλός χειρουργός, χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση στην επιδημιολογία αλλά με εμπειρία σε παρόμοιες καταστάσεις ως καθηγητής και διευθυντής πανεπιστημιακών κλινικών στη Γερμανία και Ελβετία. Έχω μάθει να στηρίζομαι στα δεδομένα και τους αριθμούς διότι μου παρέχουν τη δυνατότητα να σκεφτώ ποια είναι τα επόμενα βήματα για να είναι εφικτή η πρόληψη ή η απόκτηση ελέγχου επί δυσμενών καταστάσεων.

Τι φανερώνει η στατιστική ανάλυση των δεδομένων;

-      Ο ΠΟΥ έχει υπολογίσει ότι η θνησιμότητα εξαιτίας της λοίμωξης COVID-19 είναι 3,4%

-      Στην Ιταλία, με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων, πεθαίνουν περίπου 2000 άνθρωποι την ημέρα. Στις 18 Μαρτίου 2020 πέθαναν 2475 άνθρωποι, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 20% σε σύγκριση με την γενική θνησιμότητα. Αυτό πέρασε απαρατήρητο από όλους εμάς; Γιατί μένει ασχολίαστο; Πόσο αδαείς μπορεί να είμαστε;

-      Στη Γερμανία, στις 18 Μαρτίου 2020 η θνησιμότητα εξαιτίας του COVID-19 ήταν 0,3% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, περίπου ισοδύναμο ποσοστό με αυτό των θανάτων από κοινή γρίπη.

-      Την ίδια μέρα στην Ιταλία το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 7,7 %, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 25-πλάσιο του αντιστοίχου της Γερμανίας. Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένες ενδείξεις, δημιουργούνται ανησυχίες για πιθανή μετάλλαξη του ιού, ενδεχόμενο το οποίο αναμένουμε ότι θα διερευνηθεί.

Για να κατανοήσουμε όμως το πρόβλημα και δυνητικά να βρούμε τι πρέπει να γίνει, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα παρακάτω:

-      Περιπτωσιακή Θνησιμότητα (Case fatality) = το ποσοστό των θανάτων ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Το ποσοστό αυτό στηρίζεται στον ακριβή αριθμό ασθενών με επιβεβαιωμένη διάγνωση. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τον πραγματικό αριθμό των φορέων καθώς ο αριθμός των μη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άγνωστος. Ως εκ τούτου, το ποσοστό περιπτωσιακής θνησιμότητας είναι μια προκαταρκτική εκτίμηση η οποία είναι χρήσιμη για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με δυνητικά μέτρα.

-     Πραγματική Θνησιμότητα (Infection mortality) = το ποσοστό των θανάτων ως προς το σύνολο των κρουσμάτων (επιβεβαιωμένων και μη).

Αυτή είναι μία πιο ενδιαφέρουσα παράμετρος διότι, εφόσον την υπολογίσουμε με ακρίβεια, θα γνωρίζουμε το ποσοστό των ανθρώπων που πιθανότατα θα πεθάνουν εάν μολυνθούν. Δυστυχώς, στο παρόν στάδιο, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογισθεί καθώς θα έπρεπε να ελέγξουμε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού και κάτι τέτοιο θα ήταν χρονοβόρο, πολυέξοδο και πολύπλοκο στη διαχείρισή του.

Στο εγγύς μέλλον, ο ουσιαστικός στόχος είναι να αποφύγουμε την κατάρρευση των συστημάτων υγείας. Αν ο αριθμός των περιστατικών με σοβαρά συμπτώματα υπερβεί τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή τον αριθμό των διαθέσιμων αναπνευστήρων, θα βρεθούμε σε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Πρέπει με κάθε τρόπο και κάθε μέτρο να αποφύγουμε να φτάσουμε στο σημείο οι γιατροί να είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν στην αρχή της διαλογής.

Η αρχή της διαλογής ενεργοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις πολέμων, όταν ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται εντατική περίθαλψη είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις διαθέσιμες ιατρικές υποδομές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο γιατρός είναι αναγκασμένος να κάνει διαλογή, ως μία αντίδραση σε μια κατάσταση έλλειψης, επιλέγοντας στη βάση κάποιων κριτηρίων σε ποιον να δοθεί ζωτική στήριξη και ποιος να αφεθεί αποκλειστικά στις δυνατότητες του οργανισμού του. Αυτή τη στιγμή, κάθε μέρα στην Ιταλία και την Ισπανία, γιατροί μαρτυρούν ότι είναι αναγκασμένοι να διαλέξουν ποιος θα αφεθεί να πεθάνει και ποιος θα έχει την απαραίτητη στήριξη για να έχει την ευκαιρία να παλέψει για την ανάρρωση. Αυτά είναι διλήμματα τα οποία όλοι θεωρούσαμε ότι έχουν εκλείψει από πολιτισμένες κοινωνίες.

Η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι μία πολύ ειδική ιατρική πράξη. Δεν επιτυγχάνεται με απλή χορήγηση πρόσθετου οξυγόνου. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία που γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς καθώς ακόμη και το μικρότερο των λαθών μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στον θάνατο. Σε αντίθεση με τι αφήνεται να νοηθεί στη δημόσια συζήτηση, ο κρισιμότερος παράγοντας δεν είναι ο αριθμός των διαθέσιμων αναπνευστήρων. Η παράμετρος που εν τέλει θα καθορίσει την ανθεκτικότητα του ιατρικού μας συστήματος είναι ο αριθμός των γιατρών που έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση και γνωρίζουν να χρησιμοποιούν σωστά τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Θα πρέπει να υπολογίσουμε τον μέγιστο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά ημέρα που μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς να καταρρεύσει το σύστημα υγείας

Οι συγκρίσεις με τη Γερμανία μπορεί να είναι πολύ βοηθητικές ώστε να υπολογίσουμε σωστά με βάση τα δικά μας δεδομένα. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία διαθέτουν τον εξοπλισμό για να παρέχουν σε 28.000 ασθενείς τη δυνατότητα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Σε ομαλές συνθήκες η πληρότητα είναι 80%. Ακόμη και με μείωση των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων για τις οποίες ο ασθενής χρειάζεται μηχανική υποστήριξη, υπολογίζεται ότι η διαθεσιμότητα για ασθενείς με COVID-19 που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 50%. Με άλλα λόγια η συνολική διαθεσιμότητα στη Γερμανία ανέρχεται στις 14.000 κλίνες. Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με COVID-19 χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι ασθενείς με γρίπη, για τους οποίους ο χρόνος εκτιμάται στις εφτά μέρες. Με μια αισιόδοξη προσέγγιση, οι 14.000 κλίνες διαιρούμενες με τις εφτά μέρες μηχανικής υποστήριξης, δίνουν τη δυνατότητα, στο γερμανικό σύστημα υγείας, να νοσηλεύσει 2000 νέα περιστατικά κορονοϊού κάθε μέρα, με αρκετά σοβαρά συμπτώματα ώστε να χρειάζονται μηχανική υποστήριξη. Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, 5% των ασθενών COVID-19 χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, το γερμανικό σύστημα έχει ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να χειριστεί το πολύ 40.000 ασθενείς COVID-19 την ημέρα. Οι αριθμοί νέων κρουσμάτων που έχουν διαγνωσθεί τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία έχουν ως εξής: 14/03 = 900, 15/03 = 1200, 16/03 = 2000, 17/03 = 3000, 18/03 = 5000. Εμφανίζεται μια αυξητική τάση μεγαλύτερη του 25% ανά ημέρα (αισιόδοξο σενάριο!).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, χωρίς τη λήψη οποιωνδήποτε πρόσθετων μέτρων, το σύστημα υγείας της Γερμανίας θα κατέρρεε μέσα σε 10 μέρες καθώς δεν θα είχε τη δυνατότητα να περιθάλψει νέους ασθενείς με COVID-19 που θα εμφάνιζαν σοβαρά συμπτώματα και θα ήταν αναγκασμένο να ενεργοποιήσει την εφαρμογή της αρχής της διαλογής.

Τι μας λέει η αντίστοιχη ανάλυση για την Κύπρο;

Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, στην Κύπρο έχουμε περίπου 200 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Ελαττώνοντας τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις κατ' αντιστοιχία με τη Γερμανία, θα έχουμε διαθέσιμες 100 κλίνες για ασθενείς με COVID-19 και νοσηλεία 7 ημερών με μηχανική στήριξη αναπνοής. Με άλλα λόγια, το κυπριακό σύστημα υγείας έχει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών εντατικής φροντίδας σε 14 νέους διαγνωσθέντες ασθενείς ανά ημέρα. Εφόσον οι 14 ασθενείς αντιπροσωπεύουν το 5% των νέων περιστατικών με COVID-19 (το ποσοστό που χρειάζονται υπηρεσίες εντατικής θεραπεία), τότε το κυπριακό σύστημα θα φτάσει στα όριά του όταν θα έχουμε 280 νέους COVID-19 ασθενείς ανά ημέρα. Ο αριθμός αυτός όμως ισχύει μόνο αν έχουμε εκτός των κλινών εντατικής θεραπείας και το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την άρτια χρήση αυτών των μηχανημάτων

Χωρίς τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων, αν εκτιμήσουμε ότι η αύξηση στα περιστατικά θα ήταν της τάξης του 25%/ημέρα, με αφετηριακή βάση τα 8 νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν στις 24 Μαρτίου, σε μόλις 16 μέρες θα υπερβαίναμε το όριο πέραν του οποίου δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο σύστημα υγείας της Κύπρου. Η μόνη πιθανότητα να αποφύγουμε την ενεργοποίηση της αρχής της διαλογής είναι τα δραστικά μέτρα.

Μία μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου στα μέσα Μαρτίου 2020, καταδεικνύει ότι εάν δεν ληφθούν καθόλου μέτρα 500.000 άνθρωποι θα πεθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και 2.200.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Με βάση την ίδια μελέτη, ακόμη κι αν ληφθούν μέτρα οι αριθμοί θα μπορούσαν να ελαττωθούν κατά περίπου 50%. Αντίστοιχα ο αριθμός των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας που θα χρειαστεί θα είναι σίγουρα οχτώ φορές μεγαλύτερος από αυτές που ήδη υπάρχουν σε αυτές τις χώρες.

Ενίοτε στην επιστήμη, οι υποθέσεις διαψεύδονται στην πράξη. Η πραγματικότητα συχνά αποδεικνύεται πιο πολύπλοκη από τις προβλέψεις και τα μοντέλα μας. Ωστόσο, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα και είναι πάντοτε ωφέλιμο να ακολουθούμε την επιστημονική προσέγγιση παρά να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη. Η πράξη μπορεί να είναι χειρότερη ή κάτω από κάποιες συνθήκες, μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη. Ωστόσο, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δεν προκύπτουν ούτε από υπερβολική αντίδραση ούτε από υστερία. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να δράσουμε ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Μπορεί η οικονομική ευμάρεια, αντί της υγείας, να είναι το υπέρτατο αγαθό που μία κοινωνία μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της; Ισχύει ότι όλοι θα πεθάνουμε κάποτε. Ωστόσο, κανείς δεν θέλει να πεθάνει διότι ατύχησε στη διαλογή.

Είναι λεπτή η γραμμή που διαχωρίζει την αβασάνιστη καταγραφή αριθμών από τη συνολική ανάλυση όλων των δεδομένων, με όλες τις ιατροκοινωνικές προεκτάσεις και τις δυνητικές επιπτώσεις. Οι ανωτέρω υπολογισμοί υιοθέτησαν ένα αισιόδοξο σενάριο με ομολογουμένως ελλιπή δεδομένα. Δεν διατείνομαι ότι έχω πλήρη εικόνα με όλα τα στοιχεία, τα οποία ούτως ή άλλως μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα. Μπορεί κανείς να φανταστεί άλλες καταστροφές. Μια τρομοκρατική ενέργεια στην Ιταλία θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων σε μια ημέρα σε σύγκριση με τις απώλειες ανθρώπινων ζωών τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας του COVID-19. Όμως, αυτή τη στιγμή είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό στο οποίο διαδίδεται αμείλικτα ένας αόρατος μικρόβιος οργανισμός. Μπορούμε να προλάβουμε έγκαιρα.

Ας υποστούμε τις μικρές θυσίες που χρειάζεται να κάνουμε τώρα για να προστατέψουμε το κοινό αγαθό της δημόσιας υγείας αλλά και να περιορίσουμε δραστικά τον κίνδυνο για την δική μας προσωπική υγεία.

*Καθηγητής Χειρουργικής Παίδων, Πανεπιστήμιο Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2057