Κλινική μελέτη σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο στην Κύπρο


Συνεργασία ιατρών-ακαδημαϊκών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου με ιατρούς της Ρευματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του ιδιωτικού τομέα,για τον προσδιορισμό των συντελεστών που σχετίζονται με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή σε ασθενείς με ΣΕΛ

Η μεγαλύτερη κλινική μελέτη σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ) στην Κύπρο, διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον Δρ. Κωνσταντίνο Παρπέρη, Ρευματολόγο, Λέκτορα της Ιατρικής Σχολής, σε συνεργασία με το Δρ. Ανδρέα Χατζηττοφή, Λέκτορα-Ψυχίατρο, το Δρ. Σάββα Ψαρέλη, Διευθυντή Ρευματολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Στην μελέτη, η οποία διεξήχθη το χρονικό διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020, συμμετείχαν 88 ΣΕΛ ασθενείς, με μέση ηλικία 48 ετών και το 80% των ασθενών ήταν γυναίκες. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι ένας στους τρεις ΣΕΛ ασθενείς πάσχει από μείζων καταθλιπτική διαταραχή. ΣΕΛ ασθενείς με εκδηλώσεις στο δέρμα, αγγεία, οφθαλμούς, πνεύμονες, αρθρώσεις και χρόνιο πόνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Επίσης η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής όπως για παράδειγμα την φυσική, ψυχική και κοινωνική ευεξία των ασθενών με ΣΕΛ. Η μελέτη εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου και συμμορφώνονται με τις αρχές της Διακήρυξης του Ελσίνκι.

Συμπερασματικά, η  έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε ασθενείς με ΣΕΛ είναι μείζονος σημασίας.

Τι είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Ο ΣΕΛ, κοινώς γνωστός ως λύκος, είναι αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που επιτίθενται στους ιστούς του οργανισμού και προκαλούν φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, του δέρματος, των νεφρών, του αίματος, του εγκεφάλου, της καρδιάς και των πνευμόνων. Η διάγνωσή του δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πολύ συχνά μοιάζει με άλλες ασθένειες. Γι’ αυτό και τα πραγματικά ποσοστά νόσησης δεν είναι γνωστά, καθώς εικάζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερα από τα καταγεγραμμένα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης με τίτλο “Association of clinical characteristics, disease activity and health-related quality of life in SLE patients with major depressive disorder” έχουν πρόσφατα δημοσιευτεί στον έγκυρο διεθνές ιατρικό περιοδικό “Rheumatology (Oxford)” και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την μελετήσουν εδώ και στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://academic.oup.com/rheumatology/advance-article/doi/10.1093/rheumatology/keab123/6129786?searchresult=1

Οι ασθενείς με ΣΕΛ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην μελέτη μπορούν να επικοινωνήσουν με το Δρ. Κωνσταντίνο  Παρπέρη, Ρευματολόγο, Λέκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και την κα Ειρήνη Αδάμου, νοσηλεύτρια έρευνας, στο τηλέφωνο: 22-895261 ή στο Ηλεκρ. Ταχυδρ.: kparpe02@ucy.ac.cy ή adamou.irene@ucy.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1460