ΚΕΝ Πανεπιστημίου Κύπρου: Δωρεάν έλεγχος μνήμης, ακοής, διάθεσης για άτομα άνω των 60 ετών


Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) του Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί σε εκδήλωση με τίτλο «Φροντίζουμε την υγεία του μυαλού μας», η οποία θα διοργανωθεί το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021, ώρα 09:00 π.μ. – 04:00 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Νέα Πτέρυγα, Κεντρικά Κτίρια, Λεωφόρος Καλλιπόλεως 75, Λευκωσία).  

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας μας για την πρόληψηπαθήσεων που επηρεάζουν την υγεία του μυαλού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε δωρεάν σύντομους ανιχνευτικούς ελέγχους. Η αξιολόγηση είναι υπό τη μορφή συνέντευξης και διαρκεί γύρω στα 30 λεπτά. Περιλαμβάνει σύντομο έλεγχο μνήμης και ακοής, καθώς και ερωτήσεις που αφορούν στη διάθεση, τη διατροφή και την σωματική υγεία. Τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται είναι χρήσιμα στο να εντοπίσουμε τα πρώτα σημάδια δυσκολιών σε τομείς που επηρεάζουν την υγεία του μυαλού.

Όλα τα άτομα που θα συμμετάσχουν θα λάβουν στη συνέχεια ατομική έκθεση με τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους αλλά και εισηγήσεις όπου χρειάζεται (για παράδειγμα, εισήγηση για περαιτέρω διερεύνηση με επαγγελματία υγείας). Θα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα συμμετοχής σε πλήρη αξιολόγηση γνωστικών λειτουργιών (μνήμη, προσοχή, συγκέντρωση, γλώσσα, εκτελεστικές λειτουργίες) καθώς και σε δωρεάν προγράμματα παρέμβασης, τα οποία στοχεύουν στη ενίσχυση της γνωστικής λειτουργικότητας.

Εάν είστε άνω των 60, φροντίστε την Υγεία του Μυαλού σας! Για πληροφορίες ή/και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 97 88 2744 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση neuroage@ucy.ac.cy. Θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας όπως ορίζει το Κράτος και οι διαδικασίες θα συντονίζονται από εγγεγραμμένους επαγγελματίες υγείας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται  στο πλαίσιο του προγράμματος NEUROAGE-e, το οποίο αποτελεί επέκταση της Νευρογνωστικής Μελέτης Ενηλίκων. Η Νευρογνωστική Μελέτη Ενηλίκων (NEUROAGE) του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη παγκύπρια διαχρονική μελέτη που αξιολογεί τις γνωστικές ικανότητες ενηλίκων, ενώ στόχος της είναι να διερευνήσει όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τη νοητική υγεία. Παρόλο που συχνά δίνεται έμφαση στη σωματική υγεία, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη νοητική υγεία επιδρούν εξίσου στην ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις τις καθημερινότητας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να νιώθουμε και να ζούμε καλά, σε κάθε ηλικία.

Το έργο «NEUROAGE-e» υλοποιείται μέσω του προγράμματος «RESTART 2016-2020» και συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της ΕΕ και από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι διαδικασίες της έρευνας έχουν λάβει έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου. Το δίκτυο συνεργασίας εκτός από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (συντονιστής) περιλαμβάνει την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας (ΑΝΕΛ), το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία του Υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Πληροφορίες: https://www.cancyprus.org/projects/neuroage-e/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











721