Η δρ Μαρία Καρεκλά ανακηρύχθηκε fellow Συμπεριφορικής Ιατρικής


Σε ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς της στηνέρευνα και εφαρμογή της Κλινικής Ψυχολογίας και Συμπεριφορικής Ιατρικής

Η ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, Μαρία Καρεκλά εξελέγη Fellow, ως Επίτιμο Μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Συμπεριφορικής Ιατρικής (Society of Behavioral Medicine - SBM), με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού SBM, με ισχύ από την 16η Απριλίου 2021.

Η τιμητική αυτή διάκριση δίνεται ως αναγνώριση της συνεισφοράς της Δρας Καρεκλά στον τομέα της έρευνας και της εφαρμογής στον τομέα της Κλινικής Ψυχολογίας και Συμπεριφορικής Ιατρικής.  

Η διάκριση Fellow αποτελεί την υψηλότερη τιμητική διάκριση του Διεθνούς Οργανισμού SBM, τον οποίο απαρτίζουν επιστήμονες, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας από διάφορες ειδικότητες (νοσηλευτική, ψυχολογία, ιατρική, δημόσια υγεία κ.α.) από όλον τον κόσμο και ο οποίος προάγει την έρευνα και την κλινική πράξη στην επιστήμη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της υγείας και της ασθένειας.

Η Δρ Μαρία Καρεκλά είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Συμπεριφορική Ιατρική. Έχει εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα συσχέτισης με αγχώδεις διαταραχές και προβλημάτων υγείας, την εξέταση ατομικών διαφορών και άλλων παραγόντων στην αιτιολογία, συνέχιση, αξιολόγηση/διάγνωση και θεραπεία αγχωδών προβλημάτων, την ψυχοφυσιολογία και τη χρήση νέων τεχνολογιών για την  εξερεύνηση αυτών των παραγόντων, και τη δημιουργία και αναπροσαρμογή θεραπευτικών παρεμβάσεων (π.χ. Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης) μετά από πειραματική εξέταση για σκοπούς αποτελεσματικότερης αλλαγής συμπεριφοράς. Ανάμεσα στις ερευνητικές της δραστηριότητες περιλαμβάνονται έργα σχετικά με τις ασθένειες της θαλασσαιμίας, του διαβήτη, των διατροφικών διαταραχών, του άσθματος, και του χρόνιου πόνου. Οι έρευνές της έχουν λάβει επιχορήγηση από εθνικούς, ευρωπαϊκούς, αμερικανικούς και άλλους διεθνείς φορείς και έχουν βραβευτεί από οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Pompidou group, το Association for the Advancement of Behavior Therapy και το Society of Behavioral Medicine. Έχει στο βιογραφικό της πέραν των 90 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά. επίσης, εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Κύπρο σε διάφορες επιτροπές που σχετίζονται με το επάγγελμά της (π.χ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ψυχολογίας της Υγείας, της οποίας προεδρεύει, και το task force on e-health).

Ιστοσελίδα του Εργαστηρίου της κ. Καρεκλά: https://ucy.ac.cy/acthealthy/el/

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2124