Ερευνητικό πρόγραμμα Παν. Κύπρου σε συνεργασία με την εταιρία AstraZeneca, έδρα Σουηδίας


Μέθοδοι που μπορούν να βελτιώσουν τη στόχευση εισπνεόμενων φαρμάκων 

Το Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής (ΜΜΚ) του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει την έναρξη ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με την εταιρία AstraZeneca (έδρα Σουηδίας), με στόχο τη διερεύνηση μεθόδων που μπορούν να βελτιώσουν τη στόχευση εισπνεόμενων φαρμάκων. Συντονιστής του ερευνητικού έργου για το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ο Καθηγητής Σταύρος Κάσινος που ηγείται του Εργαστηρίου Υπολογιστικών Επιστημών (UCY-CompSci). Το έργο έχει διάρκεια 2 χρόνια και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ερευνητικών συνεργασιών που έχει αναπτύξει το Τμήμα ΜΜΚ με την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Φαρμάκων σε διάφορες χώρες όπως, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ολλανδία. Οι συνεργασίες αυτές προσφέρουν στους φοιτητές του Τμήματος ευκαιρίες για επισκέψεις και απασχόληση σε ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες.

To Εργαστήριο UCY-CompSci έχει αναπτύξει μια διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία στην υπολογιστική προσομοίωση όλης της διαδικασίας εισπνοής φαρμακευτικών σκευασμάτων, από τη στιγμή της απελευθέρωσης του σκευάσματος στη συσκευή εισπνοής (ξηρής σκόνης ή μετρημένης δόσης) μέχρι την εναπόθεσή του στο αναπνευστικό δένδρο. Τα υπολογιστικά εργαλεία που έχει αναπτύξει το UCY-CompSci επιτρέπουν την παρακολούθηση της πορείας των σωματιδίων του φαρμάκου από τη στιγμή που εισέρχονται στη στοματική ή ρινική κοιλότητα και τη μελέτη των παραγόντων που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της μεταφοράς, όπως είναι η γεωμετρική κατασκευή του ακροφυσίου της συσκευής, η σύσταση της σκόνης (π.χ. ο υγροσκοπικότητα), η ανατομία και ο τρόπος εισπνοής του ασθενούς. Αυτό επιτρέπει να εντοπιστούν και διαφορές στο ποσοστό επιτυχούς στόχευσης διαφόρων περιοχών του πνεύμονα ανάμεσα σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού. Για παράδειγμα, εντοπίζονται σημαντικές διαφορές στον βαθμό επιτυχούς στόχευσης που παρατηρείται στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Επισκέψεις φοιτητών σε φαρμακευτικές εταιρίες

Στο πλαίσιο της ερευνητικής δράσης του εργαστηρίου UCY-CompSci, τα τελευταία χρόνια προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος ΜΜΚ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν φαρμακευτικές εταιρίες στην Καλιφόρνια και στην Ολλανδία όπου εργάστηκαν για περίοδο ενός μήνα αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες. Επίσης, συμμετείχαν σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά άρθρα που προσέκλισαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα. Για παράδειγμα, άρθρο στο έγκυρο περιοδικό Journal of Applied Physiology της Αμερικανικής Εταιρίας Φυσιολογίας με συμμετοχή δυο προπτυχιακών φοιτητών που εργάστηκαν στο UCY-CompSci, έχει συγκεντρώσει 10 φορές μεγαλύτερο αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών από τον μέσο όρο του διεθνώς αναγνωρισμένου περιοδικού (DOI: 10.1152/japplphysiol.00144.2020). Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Σταύρος Κάσινος, ενθαρρύνονται οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να επικοινωνήσουν με το προσωπικό του Εργαστηρίου για να πληροφορηθούν για ευκαιρίες ερευνητικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας.

Πληροφορίες: UCY-CompSci, https://ucy-compsci.org




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











761