Ερευνητικό έργο COVID-19 και Εγκέφαλος, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ συντονίζει το ΚΕΝ Παν. Κύπρου


Την Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 στις 9.00 το πρωί θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η εναρκτήριος τελετή του Έργου Brain Research and Integrative Neuroscience Network for COVID-19 (BRAINN).  Το BRAINN στοχεύει, μέσω διεπιστημονικής έρευνας, καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών εφαρμοσμένης νευροεπιστήμης, να χαρακτηρίσει τις επιπτώσεις της παρατεταμένης (long) COVID-19 στην υγεία του εγκεφάλου και να αναβαθμίσει τις μεθόδους αξιολόγησης, διάγνωσης, πρόγνωσης και θεραπείας ασθενών με δυσκολίες στις γνωστικές δεξιότητες ή/και στην ψυχική υγεία λόγω της νόσου.

Το έργο BRAINN, με συνολικό προϋπολογισμό 1,499.960 ευρώ, εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το UK Research and Innovation Council στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών προτάσεων για τα έργα Twinning, τα οποία εντάσσονται στην προτεραιότητα “Widening Participation & Strengthening the ERA” του Προγράμματος Πλαισίου της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη» 2021-2027 (#101079001).  Όπως δήλωσε η συντονίστρια του έργου BRAINN, Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου και διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ), «το πρόγραμμα συνάδει με την αποστολή του ΚΕΝ για τη δημιουργία καινοτόμων μεθοδολογιών που συμβάλουν στην έρευνα αιχμής και παράλληλα προάγουν την υγεία και την ποιότητα ζωής.

Η ερευνητική μας ομάδα ενεργοποιήθηκε άμεσα με την έναρξη της πανδημίας τον Απρίλιο του 2020 για την καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας και του εγκλεισμού στην ψυχική υγεία. Η ανάγκη για τη μελέτη των επιπτώσεων της COVID-19 στο νευρικό σύστημα σε άτομα που νόσησαν με τον ιό, διαφάνηκε από τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της πανδημίας. Η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, όμως, αποτελεί πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα, αφού η παρατεταμένη νόσηση προκαλεί πάνω από 200 συμπτώματα που επηρεάζουν πέραν των 10 οργάνων του σώματος, με επεισοδιακό μοτίβο. Το έργο μέσα από διεπιστημονική συνεργασία, θα συμβάλει στη δημιουργία εξατομικευμένων θεραπειών με σκοπό τη μείωση της επιβάρυνσης της υγείας που δημιουργείται από τη νόσο COVID-19, αναδεικνύοντας τη συνεισφορά του Πανεπιστήμιο Κύπρου και της Κύπρου ευρύτερα, στις νευροεπιστήμες και τη νευροαποκατάσταση.»

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το πρόγραμμα BRAINN θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες για έρευνα αιχμής και καινοτομία στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τρεις εταίρους διεθνούς φήμης στις νευροεπιστήμες και στη μελέτη του εγκεφάλου ευρύτερα. Οι ερευνητικές ομάδες στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, στο King's College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης διαθέτουν παγκοσμίου φήμης τεχνογνωσία στη νευροαπεικόνιση, τη μη επεμβατική νευροδιέγερση και τις ψηφιοποιημένες μεθόδους νευρογνωστικής αξιολόγησης, καθώς και ενεργό ενδιαφέρον για την έρευνα των δυσκολιών στη γνωστική και ψυχική υγεία, όπως αυτές προκύπτουν έπειτα από τη νόσο COVID-19.

Όπως δήλωσε η Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου, «Αυτή η πλούσια τεχνογνωσία θα μεταφερθεί και στην Κύπρο μέσω δράσεων όπως εργαστήρια και καλοκαιρινά σχολεία που θα είναι ανοικτά προς την ερευνητική κοινότητα της χώρας μας. Επιπλέον, το BRAINN θα συμβάλει στη δημιουργία κρίσιμης μάζας ερευνητών με διεπιστημονική εξειδίκευση. Οι γνώσεις και οι μεθοδολογίες που θα παραχθούν μέσω των δράσεων του BRAINN, θα είναι εφαρμόσιμες σε άλλες παθήσεις που επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου, ακόμη και όταν η νόσος COVID-19 θα έχει εξαλειφθεί».

Η εναρκτήρια τελετή είναι ανοικτή προς το κοινό. Δήλωση συμμετοχής μέχρι τις 20/1/2023 μέσω του συνδέσμου https://forms.gle/1ySAeUqTq1Q1ab178. Περισσότερες πληροφορίες στο email: BRAINN@ucy.ac.cy, την ιστοσελίδα: www.cancyprus και στο τηλέφωνο: 22 89 5190.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











915