Έρευνα: Ψυχοκοινωνικές προκλήσεις σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού στην Κύπρο


Από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με διάφορες κλινικές μαστού και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς

ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΦΤΕΡΟΠΟΥΛΛΗ*

Νέα, μεγάλη έρευνα που διεξάγεται από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με διάφορες κλινικές μαστού και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς έχει στόχο την διερεύνηση των ψυχοκοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με διάγνωση καρκίνου του μαστού πριν και μετά τη χειρουργική τους επέμβαση. Η ερευνητική ομάδα* με επικεφαλής τη Δρ Θεοδώρα Φτεροπουλλή απαρτίζεται από χειρούργους, ερευνητές και ψυχολόγους από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Breast Center of Cyprus, American Medical Center, ΠΑΣΥΚΑΦ και Europa Donna.

Σκοπός της έρευνας

Η έρευνα θα επικεντρωθεί σε διάφορες πτυχές της ζωής των γυναικών όπως άγχος, κατάθλιψη, ποιότητα ζωής αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν το στρες. Επίσης, θα διερευνηθεί το κατά πόσον αυτοί οι παράγοντες αλλάζουν μετά από τη χειρουργική επέμβαση και εάν υπάρχουν διαφορές στο πώς οι χειρουργικές προσεγγίσεις (π.χ. μαστεκτομή, μαστεκτομή με ανάπλαση μαστού, επέμβαση διατήρησης μαστού) επηρεάζουν τις γυναίκες. Η έρευνα θα μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για το πώς η θεραπεία επηρεάζει τις γυναίκες και το ποιοι παράγοντες τις καθιστούν ευάλωτες για μειωμένη ποιότητα ζωής.

Διαδικασία

Η έρευνα ξεκίνησε 1 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει 3 χρόνια. Αφορά γυναίκες που έχουν διάγνωση καρκίνου του μαστού πριν τη χειρουργική τους επέμβαση. Οι συμμετέχουσες θα κληθούν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τις διάφορες πτυχές της ζωής τους πριν την εγχείρηση τους και 6 μήνες μετά. Ιατρικά δεδομένα θα συλλεγούν από τους ιατρούς τους. Η συμμετοχή είναι εθελοντική και εμπιστευτική. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να λάβουν μέρος διαδικτυακά στον εξής σύνδεσμο: https://is.gd/BCANCY. Εναλλακτικά, μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη ερευνήτρια στο τηλέφωνο 99743535 ή email: fteropoulli.theodora@ucy.ac.cy για άλλους τρόπους συμμετοχής. Η έρευνα χορηγείται από εξωτερικό ερευνητικό κονδύλι από το ίδρυμα Αναστάσιος Γ Λεβέντης και έχει λάβει έγκριση από τη βιοηθική επιτροπή.

Σημασία της έρευνας

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ύψιστης σημασίας όσον αφορά τη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, η έρευνα θα μας υποδείξει πως μπορούμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες να διατηρήσουν ή και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους από τη διάγνωσή τους μέχρι και την ολοκλήρωση της θεραπείας τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν άμεσα από τους συνεργάτες στις διάφορες κλινικές και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ώστε να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξής τους. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί ότι η έρευνα θα βοηθήσει ώστε τέτοιες υπηρεσίες να είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της περίθαλψης των γυναικών με καρκίνο του μαστού από το ΓΕΣΥ.

Λεπτομέρειες επικοινωνίας και συμμετοχής

Δρ Θεοδώρα Φτεροπουλλή, Υπεύθυνη Ερευνήτρια

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99743535

Email: fteropoulli.theodora@ucy.ac.cy

Σύνδεσμος για συμμετοχή στην έρευνα: https://is.gd/BCANCY

*Η ερευνητική ομάδα

Δρ Θεοδώρα Φτεροπουλλή, Δρ Αννέζα Γιάλλουρου και Δρ Γεώργιος Νικολόπουλος, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δρ Αντρέας Βασιλείου και Δρ Διονύσιος Κουφουδάκης, Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Δρ Εύρος Κιτηρής, The Breast Center of Cyprus

Δρ Γεωργία Κουλέρμου και Δρ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, American Medical Center

Δρ Στέφανη Χριστοδουλίδου, Europa Donna Cyprus

Κα Μαρία Κρινή, ΠΑΣΥΚΑΦ

*Υπεύθυνη ερευνήτρια  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1057