Έναρξη εργασιών ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου


 Θα ανεγερθεί πλησίον της δυτικής εισόδου της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου

Το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (The Cyprus Cancer Research Institute – CCRI) ανακοινώνει την έναρξη των εργασιών ανέγερσης των κτιριακών του εγκαταστάσεων, στις 22 Ιουνίου 2020. Το κτίριο το οποίο θα στεγάσει το Ινστιτούτο, συνολικού εμβαδού 3111 τετραγωνικών μέτρων, θα φέρει το όνομα «Κτήριο Νίκολα Δαυίδ-Pinedo» και θα ανεγερθεί με δαπάνες του ιδρύματος “Γιώργου και Καίτης Δαυίδ”.

Το έργο, το οποίο αποτελεί την Α’ Φάση της κτιριακής υποδομής του Ινστιτούτου, θα ανεγερθεί πλησίον της δυτικής εισόδου της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου και οι εργασίες αναμένεται να  διαρκέσουν συνολικά 24 μήνες.

Ο σχεδιασμός του έργου έχει ανατεθεί, από τους δωρητές, στο  διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, η διεύθυνση του έργου έχει ανατεθεί στην εταιρεία Diolkos, ενώ τη γενική εποπτεία του όλου έργου έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Το Ινστιτούτο, αποτελεί κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και στοχεύει να καταστεί ένα κορυφαίο κέντρο έρευνας καρκίνου, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και  ανταλλαγής γνώσεων με άλλα κέντρα στο εξωτερικό και στην Κύπρο, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες κατάρτισης και εξειδίκευσης σε νέους επιστήμονες.

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του θα φιλοξενούν ερευνητικές ομάδες παγκόσμιας εμβελείας, με στόχο τη διεξαγωγή ουσιαστικής και πρωτοποριακής έρευνας σε θέματα καρκίνου.

Το κτίριο «Νίκολα Δαυίδ - Pinedo» δεν θα αποτελέσει μόνο ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο για τη χώρα μας αλλά, κυρίως, ένα σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου Ερευνητικής Αριστείας σε θέματα καρκίνου, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την Κύπρο ως κέντρο έρευνας για τον καρκίνο και θεραπείας των ασθενών, καθώς και σε εκκολαπτήριο νέων επιστημόνων.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, επεσήμανε τα ακόλουθα: «Είμαστε περήφανοι για την εξέλιξη των εργασιών γύρω από το κτίριο του CCRI. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που εργάζονται για να κάνουν εφικτό αυτό το σχέδιο. Υλοποιείται κάτι που  οραματιστήκαμε εδώ και καιρό. Πρόκειται για ένα πανέμορφο κτίριο, λειτουργικό, όπως πρέπει να είναι ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο. Οι εργασίες ανέγερσης του κτιρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το κτίριο βρίσκεται σε ένα προνομιακό σημείο της πανεπιστημιούπολης, κάτω από τον πανέμορφο Άρωνα. Οι συμβολισμοί έχουν την σημασία τους. Το κτίριο οικοδομείται την κατάλληλη στιγμή, όταν δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθετεί την έρευνα για τον καρκίνο στις μεγάλες της προτεραιότητες. Το Ινστιτούτο θα έχει τη μεγάλη ευκαιρία για σημαντική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και ανταγωνιστικά προγράμματα και όχι μόνο. Τέλος, θα ήθελα προσωπικά αλλά και εκ ’μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης του CCRI  να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δωρητές μας, το  Ίδρυμα «Γιώργου και Καίτης  Δαυίδ», για την ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει το Ινστιτούτο.  Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα Ινστιτούτο που θα γίνει διεθνώς γνωστό, ως ένα πρωτοποριακό κέντρο για έρευνα παγκόσμιας εμβέλειας, που θα ανοίγει δρόμους, θα εκπαιδεύει νέους ερευνητές και θα προσελκύσει επιστήμονες από την Κύπρο, τη διασπορά και όχι μόνο.»

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











950