Ο πολυβραβευμένος Καθηγητής Φαρμακευτικής Παναγιώτης Μαχαίρας στο Πανεπ. Frederick


Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αλλά και χαράς, φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick, απόφοιτοι του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), φίλοι και συνεργάτες υποδέχτηκαν τον πολυβραβευμένο Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, κύριο Παναγιώτη Μαχαίρα σε εκδήλωση που οργανώθηκε εις τιμήν του την περασμένη Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου στους χώρους του Πανεπιστημίου Frederick.  

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Δρ Μαρία Παντελίδου, Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick, η κυρία Ελένη Πιέρα-Ισσέγιεκ, Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ο Δρ Κωνσταντίνος Δέλτας, Καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο χαιρετισμό της η Δρ Μαρία Παντελίδου ευχαρίστησε τον Καθηγητή Παναγιώτη Μαχαίρα για την άμεση ανταπόκριση και επίσκεψή του στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick όπου συμμετείχε στη διδασκαλία μαθήματος Φαρμακοκινητικής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Φαρμακευτικής. Στη συνέχεια, η κυρία Ελένη Πιέρα-Ισσέγιεκ, απόφοιτος του ΕΚΠΑ και φοιτήτρια του Καθηγητή Παναγιώτη Μαχαίρα, μίλησε με συγκίνηση για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τότε, λίγο μετά το 1974 οι Κύπριοι φοιτητές, αλλά και για τον δάσκαλο Παναγιώτη Μαχαίρα που αγκάλιασε και στήριξε όλους τους φοιτητές του Τμήματος και ιδιαίτερα τους Κύπριους φοιτητές. Αναφέρθηκε στις όμορφες αναμνήσεις που έχει αποκομίσει παρακολουθώντας το «νέο» τότε μάθημα Βιοφαρμακευτικής και Φαρμακοκινητικής που δίδασκε για πρώτη φορά ο Καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας, επίσης απόφοιτος του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του Καθηγητή και τη σημαντική συνεισφορά του στον τομέα της φαρμακευτικής στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης ο Καθηγητής Μαχαίρας, βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στις εμπειρίες και το έργο του ως Καθηγητής Βιοφαρμακευτικής και Φαρμακοκινητικής, στον χώρο της Ελλάδας αλλά και διεθνώς. Μίλησε για τις δυσκολίες που υπήρχαν στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πριν 40 χρόνια και υπογράμμισε πως η συνάντηση με παλιούς φοιτητές, αναθέρμανε τις αναμνήσεις των σημαντικότερων εξελίξεων στον τομέα της φαρμακευτικής της τότε εποχής. Αναφέρθηκε επίσης στα συναισθήματα στήριξης και αγάπης που τρέφει για τους Κύπριους απόφοιτους του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, αλλά και για την Κύπρο γενικότερα. Τέλος, μίλησε και για το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο των εκδόσεων Ευρασία, «Παναγιώτης Μαχαίρας, ο άνθρωπος, ο δάσκαλος, ο ερευνητής».

Λίγα λόγια για το έργο του Καθηγητή Παναγιώτη Μαχαίρα:

Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ από την 1/9/2014, ιδρυτής και επικεφαλής της Μονάδας Φαρμακοπληροφορικής του Ερευνητικού κέντρου ΑΘΗΝΑ (2016), και Adjunct Professor, του Τμήματος Pharmaceutical Sciences, του State University of New York (SUNY), Buffalo, USA (2018). Διετέλεσε Καθηγητής Βιοφαρμακευτικής-Φαρμακοκινητικής και Ιδρυτής-Διευθυντής του ομώνυμου Εργαστηρίου του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ μέχρι τις 1/9/2014. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ (2005-2009).

Συμμετέχει στο Editorial Board των επιστημονικών περιοδικών Pharmaceutical Research, European Journal of Pharmaceutical Sciences και International Journal of Pharmaceutics. Για το έργο του έχει τιμηθεί με τα βραβεία: Εμπειρίκιο (Αθήνα 1999), Eurand (Paris 2000), Eurand (Glasgow 2003), την Ακαδημία Αθηνών (2007), το παγκόσμιο Συνέδριο Φαρμακευτικών Επιστημών του 2010 (New Orleans, USA). Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Φαρμακευτικής Carol Davila του Βουκουρεστίου (2007), Fellow (Boston, 1997) του American Association of Pharmaceutical Scientists, και Fellow (Washington DC, 2007) του American Institute for Medical and Biological Engineering. Το 2011 έλαβε το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Ξανθόπουλος-Πνευματικός από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). To 2014 του απονεμήθηκε το Dale E. Wurster award in Pharmaceutics (San Diego, 2014) από την Αμερικανική Εταιρεία Φαρμακευτικών Επιστημόνων.

Toν Ιανουάριο του 2015 του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αναγορεύθηκε Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης (2015). Είναι Μέλος της Συγκλήτου (Senate) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιστημών (2015), Σύμβουλος του Bill & Melinda Gates Foundation (USA) (2016) και Μέλος-εμπειρογνώμων του συμβουλίου των Φαρμακευτικών Επιστημών του International Pharmaceutical Federation (FIP) (2018).

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1652