Ημερίδα στο Παν. Frederick για τους κινδύνους που κρύβει η αγορά ψευδεπίγραφων φαρμάκων


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πανεπιστήμιο Frederick επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Ψευδεπίγραφα Φάρμακα: Νομοθεσία και Έλεγχος». Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου, υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου και είχε την υποστήριξη του Τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου Λευκωσίας-Κερύνειας.

Αρχικά, το κοινό καλωσόρισε η  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, η οποία αναφέρθηκε στον στόχο της ημερίδας και στη σημασία της σωστής ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν με την αγορά φαρμάκων άγνωστης προέλευσης, τα οποία είναι επικίνδυνα αφού δεν υπόκεινται στους απαραίτητους ελέγχους ποιότητας όπως όλα τα νόμιμα φάρμακα και ενδέχεται να περιέχουν άγνωστες ουσίες.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η κ. Μαίρη Ζάχου, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας και Υπεύθυνη του Τομέα Επιθεώρησης Εισαγωγέων και Παρασκευαστών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες. Ακολούθως, απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Κυριάκος Μικέλλης, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΚΟΕΦ),  ο κ. Στέλιος Γιαννόπουλος, Διευθυντής του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ) και ο κ. Πλούταρχος Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Στο κύριο μέρος της ημερίδας η κ. Μαίρη Ζάχου παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο με αναφορά στην υπάρχουσα νομοθεσία και την εναρμόνισή της με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 9 Φεβρουαρίου 2019.

Την εναρμόνιση με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία και σήμανση των φαρμάκων στηρίζει ο ΚΟΕΦ, τον ρόλο του οποίου παρουσίασε αναλυτικά ο Διευθυντής του,  κ. Αρτούρος Ισσέγιεκ. Στη συνέχεια, η κ. Δώρα Παρτασίδου, Ανώτερη Χημικός του ΓΧΚ, αναφέρθηκε στους ελέγχους τους οποίους πραγματοποιεί το Γενικό Χημείο του Κράτους σε ύποπτα σκευάσματα στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Τέλος,  ο υπεύθυνος σειριοποίησης της Medochemie Ltd, κ. Χρίστος Αναστάση, παρουσίασε τις διαδικασίες που ακολουθούνται στη φαρμακοβιομηχανία  προκειμένου να επιτευχθεί εναρμόνιση με τον νέο κανονισμό.

Την ημερίδα παρακολούθησαν πέραν των 150 ατόμων: φαρμακοποιοί, ιατροί, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και πολίτες, που ως καταναλωτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύει  η προμήθεια με ψευδεπίγραφα φάρμακα, πολλές φορές από το διαδίκτυο, και πώς μπορούν να προστατευτούν.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1154