To Πανεπιστήμιο Frederick διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση για τα εμβόλια της νόσου COVID-19


«Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερέχουν συντριπτικά οποιουδήποτε θεωρητικού κινδύνου»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, η διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick με βασικό ομιλητή τον Δρα Γεώργιο Παπαζήση, συνεργάτη της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick, Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ψυχίατρο. Θέμα της συζήτησης ήταν η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη νόσο COVID-19 και, στο πλαίσιό της, ο Δρ Παπαζήσης παρουσίασε τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειές τους. Με το πέρας της παρουσίασης, ο Δρ Παπαζήσης απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού που παρακολούθησε τη συζήτηση.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Δρ Παπαζήσης τόνισε ότι «τα οφέλη του εμβολιασμού υπερέχουν συντριπτικά οποιουδήποτε θεωρητικού κινδύνου», αναφέροντας για τα εμβόλια ότι αποτελούν «το καλύτερο ‘όπλο’ αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Πολλές ερωτήσεις, στο πλαίσιο της συζήτησης, αφορούσαν τις μεταλλάξεις του ιού για τις οποίες ο Δρ Παπαζήσης ανέφερε ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι σε ικανοποιητικό βαθμό αποτελεσματικά τόσο για τη βρετανική όσο και για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Ερωτηθείς σχετικά με το ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία του πληθυσμού παγκοσμίως , ο Δρ Παπαζήσης ανέφερε ότι εάν εμβολιαστεί ο πληθυσμός σε ποσοστό 70% (ή τα 2/3 του πληθυσμού) μπορεί να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου, ο Δρ Παπαζήσης ανέφερε ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί περίπου 59 χιλιάδες άτομα (6,77% του πληθυσμού) σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ένα καλό ποσοστό, χρειάζεται ωστόσο ο ρυθμός εμβολιασμού να επιταχυνθεί.

Εκ της ιδιότητάς του ως ψυχίατρος, ο Δρ Παπαζήσης αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων ατομικά αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Ο ίδιος ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να αυξάνονται οι διαταραχές άγχους, η κατάθλιψη αλλά και η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Δρ Παπαζήσης τόνισε πως για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ως μόνη λύση στην παρούσα χρονική στιγμή προσφέρεται ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, με στόχο την έξοδο από την υγειονομική κρίση «και την ελευθερία μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











793