Πανεπ. Frederick: Βασικός συντελεστής του πρωτοποριακού Συστήματος Υποστήριξης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων


Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, παρέθεσε δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή τη λειτουργία λογισμικού διαχείρισης των ασθενοφόρων αλλά και μιας καινοτόμου εφαρμογής επείγουσας κλήσης και άμεσου γεωγραφικού εντοπισμού των ασθενών μέσω κινητού τηλεφώνου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος χαιρέτισε τη διάσκεψη, οι δύο αυτές ξεχωριστές εφαρμογές αποτελούν ένα πρωτοποριακό σύστημα άμεσης βοήθειας, το οποίο αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται στην Κύπρο ως τη χώρα πρώτης εφαρμογής διεθνώς. Η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος, συνέχισε ο Υπουργός, «ανήκει στις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου, και η ανάπτυξή του έγινε χάρη στον ζήλο των λειτουργών της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και της αφιλοκερδούς προσφοράς της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, του Πανεπιστημίου Frederick και της εταιρείας Track and Talk Ltd, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά».

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης, το Πανεπιστήμιο Frederick και το εξειδικευμένο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Υγείας (eHealth Lab) του Πανεπιστημίου, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, αφούτο λογισμικό διαχείρισης των ασθενοφόρων αποτελεί δημιουργία του Εργαστηρίου.

Το λογισμικό, υποστηρίζει τη διαλογή των περιστατικών, διευκολύνοντας τις πραγματικές προτεραιότητες των ασθενοφόρων στα διάφορα περιστατικά κερδίζοντας σημαντικό χρόνο προς όφελος του ασθενούς. Παρέχει τη δυνατότητα της συγκέντρωσης ζωτικών πληροφοριών πριν την άφιξη του ασθενοφόρου στον ασθενή και πριν την άφιξη του ασθενούς στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό, να ξέρει ακριβώς τι έχει να αντιμετωπίσει. Επίσης, υποστηρίζει τη γρήγορη αναζήτηση των ήδη αποθηκευμένων στοιχείων του ασθενή, ενώ για πρώτη φορά, μέσα από το συγκεκριμένο λογισμικό γίνεται συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων για την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, κάτι που θα βοηθήσει δραστικά στην περαιτέρω αναβάθμιση της Υπηρεσίας στο άμεσο μέλλον.

Μέσω αυτού του λογισμικού, αναβαθμίζει σημαντικά την υπηρεσία των ασθενοφόρων και βοηθά αποτελεσματικά στην καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη διαχείριση του κάθε περιστατικού.

Όπως τόνισε τόσο ο Υπουργός Υγείας, Δρ Γιώργος Παμπορίδης, όσο και ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ Πέτρος Μάτσας, η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη που έχει μέχρι στιγμής αυτό το εξαιρετικό σύστημα για αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη διαχείριση ασθενών. Το σύστημα αυτό μπορεί να εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο στη διαχείριση περιστατικών σε κρίση και κατά συνέπεια να σώσει ζωές. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το 2015 η Υπηρεσία Ασθενοφόρων ανταποκρίθηκε σε περισσότερα από 40 χιλιάδες περιστατικά και διαχειρίστηκε περισσότερες από 100 χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις, προσφέροντας και τηλεφωνικώς τις Πρώτες Βοήθειες όπου αυτό κρινόταν αναγκαίο, από εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο είναι σε θέση, ακολουθώντας διεθνή πρωτόκολλα, να αξιολογήσει και να εκτιμήσει το περιστατικό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











383