Παναγιώτα Μπέλλου: Το επάγγελμα του νοσηλευτή στην Κύπρο παραμένει ανοικτό


Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος με το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Φρέντερικ αναμένεται να δώσουμε τους πρώτους απόφοιτους πλήρους και αποκλειστικής φοίτησης πέντε ετών, στην κυπριακή κοινωνία.

* Στο Πανεπιστήμιο λειτουργεί γραφείο διασύνδεσης και σταδιοδρομίας που ενημερώνει τους φοιτητές με δραστηριότητες όπως εκθέσεις και παρουσιάσεις για την οργάνωση της σταδιοδρομίας τους.

* Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η προστασία της ζωής αποτελούν τη βάση της ηθικής στο χώρο της υγείας.

* Η πολιτεία είναι απαραίτητο να στελεχώσει τα κέντρα υγείας με ανθρώπινο δυναμικό κυρίως νοσηλευτές και να αναπτύξει τομείς της κοινότητας που υπολειτουργούν ή απουσιάζουν.

Αυτά αναφέρει σε συνέντευξής της στο Ygeia-News, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγήτρια Παναγιώτα Μπέλλου.

Αποφοίτησαν περίπου 350 νοσηλευτές

ΕΡ: Στο Πανεπιστήμιο Frederick, λειτουργούν δύο προπτυχιακά προγράμματα της Σχολής Επιστημών Υγείας, της Φαρμακευτικής και της Γενικής Νοσηλευτικής. Από πότε λειτουργούν και πόσους απόφοιτους έχουν προσφέρει;

AΠ: Η Σχολή Επιστημών Υγείας άρχισε να λειτουργεί το 2007 και αποτελείται από τα Τμήματα Νοσηλευτικής και Φαρμακευτικής. Το Τμήμα Νοσηλευτικής παρέχει Προπτυχιακό Πρόγραμμα στη Γενική Νοσηλευτική και το Τμήμα Φαρμακευτικής παρέχει Προπτυχιακό Πρόγραμμα στη Φαρμακευτική πενταετούς διάρκειας. Το Τμήμα Φαρμακευτικής είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στην Κύπρο το 2011, μετά από αυστηρή και ενδελεχή αξιολόγηση, με επικεφαλής του Τμήματος τον Ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ Δρ. Παναγιώτη Κουρουνάκη. Παρά τα αυστηρά κριτήρια εισαγωγής οι φοιτητές επιλέγουν το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής της Σχολής μας για την ποιότητα της εκπαίδευσης και την υποστήριξη που τους παρέχεται. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος αναμένεται να δώσουμε τους πρώτους αποφοίτους πλήρους και αποκλειστικής φοίτησης πέντε ετών, στην κυπριακή κοινωνία. Από το Πρόγραμμα της Γενικής Νοσηλευτικής έχουν αποφοιτήσει περίπου 350 νοσηλευτές.

ΕΡ: Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ποια προγράμματα στον τομέα της υγείας προσφέρει το Πανεπιστήμιο Frederick;

AΠ: Η Σχολή Επιστημών Υγείας άρχισε να λειτουργεί σε συνεργασία με τη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας ως συμβατικό και τώρα προσφέρεται και εξ αποστάσεως.

Στη συνέχεια το Τμήμα Νοσηλευτικής λειτούργησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Κοινοτική Φροντίδα Υγείας με δύο κατευθύνσεις την Γενική- Οικογενειακή Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη και Φροντίδα Τραυμάτων. Στην Κύπρο δεν υπάρχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα που να προσφέρει αυτές τις εξειδικεύσεις. Η κατεύθυνση της Γενικής- Οικογενειακής Φροντίδας Υγείας ανταποκρίνεται στις τάσεις αρκετών χωρών που υιοθετούν ως πρότυπο τον οικογενειακό νοσηλευτή για την προώθηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Παράλληλα η κατεύθυνση της Πρόληψης και Φροντίδας Τραυμάτων, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Τεχνολογίας Τραύματος, παρέχει εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και σύγχρονες τεχνικές για τη φροντίδα οξέων και χρόνιων τραυμάτων.

Τα παραπάνω μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται σε Λευκωσία και Λεμεσό. Το Πανεπιστήμιο ως έχει την άδεια λειτουργίας και στις δύο πόλεις, μελετά την ανάπτυξη και άλλων προγραμμάτων στη Λεμεσό για να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης των νέων από τη Λεμεσό και Πάφο.

Επίσης το Τμήμα Φαρμακευτικής προσφέρει το μοναδικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Κύπρο, στην Κλινική Φαρμακευτική με στόχο ο κλινικός φαρμακοποιός σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό να προσδιορίζουν την πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς.

Η Σχολή ανέπτυξε και Διδακτορικό Πρόγραμμα στην Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας.

Σε όλα τα προγράμματα διαθέτουμε επιστημονικό προσωπικό άριστα καταρτισμένο και υποδομές για υποστήριξη των φοιτητών με στόχο την ποιοτική και ολοκληρωμένη εκπαίδευσή τους.

Στις προθέσεις μας είναι να αναπτύξουμε και άλλα προγράμματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με στόχο να συμβάλλουμε στην κάλυψη αναγκών της κυπριακής κοινωνίας.

Επαγγελματική αποκατάσταση φοιτητών

ΕΡ: Πως συνδράμει το Πανεπιστήμιο Frederick στην απορρόφηση των φοιτητών μετά το τέλος των σπουδών τους;

AΠ: Οι φοιτητές μας, κατά τη διάρκεια της κλινικής άσκησης, εκπαιδεύονται σε υπηρεσίες και μονάδες υγείας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αποκτούν ευκαιρίες διασύνδεσης με τον επαγγελματικό χώρο. Οι αξιολογήσεις των φοιτητών μας στους χώρους πρακτικής άσκησης και τα σχόλια των εργοδοτών είναι πολύ θετικά για την ποιότητα της εκπαίδευσης τους. Στο Πανεπιστήμιο λειτουργεί γραφείο διασύνδεσης και σταδιοδρομίας που ενημερώνει τους φοιτητές με δραστηριότητες όπως εκθέσεις και παρουσιάσεις για την οργάνωση της σταδιοδρομίας τους. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους συνεχίζεται η επαφή των αποφοίτων και του γραφείου διασύνδεσης και σταδιοδρομίας με ένα δίκτυο φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού για επαγγελματική αποκατάσταση ή συνέχιση των σπουδών τους.

Σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προστασία της ζωής

ΕΡ: Εκτός από τις ακαδημαϊκές γνώσεις και κατάρτιση, με ποιες αξίες επιθυμείτε να εφοδιάζονται οι απόφοιτοι των επιστημών υγείας;

AΠ: Οι επιστήμονες υγείας εφοδιασμένοι με γνώσεις, δεξιότητες και ανθρωπιστικές αξίες καλούνται να εργασθούν σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι φοιτητές είναι απαραίτητο να προετοιμάζονται να ασκήσουν αποτελεσματικά την επιστήμη τους, κοντά στο υγιές ή άρρωστο άτομο. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η προστασία της ζωής αποτελούν τη βάση της ηθικής στο χώρο της υγείας. Συχνές είναι οι συγκρούσεις μεταξύ της αυτονομίας και της ωφελιμότητας για το άτομο. Η ηθική απαιτεί να μην υπάρχει βλάβη σωματική ή ψυχολογική στα έννομα αγαθά του αρρώστου ή του υγιούς ατόμου. Παράλληλα ο επαγγελματίας υγείας οφείλει να εργάζεται με δικαιοσύνη. Τα ηθικά διλλήματα που προκύπτουν είναι αρκετά και συχνά απαιτούν ενδελεχή μελέτη και ανάλυση.

Εμπλοκή φοιτητών στην έρευνα

ΕΡ: Θα χαρακτηρίζατε τη συμμετοχή των φοιτητών σας στην έρευνα ικανοποιητική;

AΠ: Προσπαθούμε να συνδυάζουμε τη διδασκαλία με την έρευνα τόσο στα προπτυχιακά όσο και μεταπτυχιακά προγράμματα στης σχολής. Οι φοιτητές μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών αναπτύσσουν ερευνητικές μελέτες τις οποίες παρουσιάζουν σε τοπικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύουν σε περιοδικά διεθνούς κύρους. Ο τομέας της έρευνας μας ενδιαφέρει να αναπτυχθεί περισσότερο σε όλα τα προγράμματα της σχολής.

ΕΡ: Υπάρχουν έρευνες του Πανεπιστημίου Frederick που είναι σημεία αναφοράς για το ακαδημαϊκό σας έργο;

AΠ: Η έρευνα που υλοποιείται στη Σχολή είναι κυρίως εφαρμοσμένη. Η έρευνα στους τομείς της διοίκησης υπηρεσιών υγείας, της πρόληψης και διαχείρισης χρονίων νοσημάτων, τραυμάτων και ελκών καθώς και της φαρμακευτικής χημείας καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας. Το Τμήμα Φαρμακευτικής καταβάλλει προσπάθειες και για την ανάπτυξη της βασικής έρευνας.

Το επάγγελμα του νοσηλευτή

ΕΡ: Επικρατεί η εντύπωση πως το επάγγελμα του νοσηλευτή έχει κορεστεί. Συμφωνείτε;

AΠ: Ο υπάρχον σχεδιασμός για την στελέχωση των υπηρεσιών και μονάδων υγείας με νοσηλευτές και οι οικονομικές συνθήκες δυσκολεύουν την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των νοσηλευτών. Το νοσηλευτικό επάγγελμα στην Κύπρο είναι ανοικτό, παρέχοντας δυνατότητες απασχόλησης στη νοσοκομειακή περίθαλψη και ιδιαίτερα στην εξωνοσοκομειακή, στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπάρχουν τομείς εργασίας του νοσηλευτή στην κοινότητα που ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί στην Κύπρο. Συνεπώς ο κορεσμός του νοσηλευτικού επαγγέλματος είναι πλασματικός και η υποστελέχωση των υπηρεσιών και μονάδων υγείας είναι μεγάλη.

ΕΡ: Ποιες υπηρεσίες υγείας, κατά την άποψή σας, απουσιάζουν από την Κύπρο;

AΠ: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως το «σημείο επαφής» του πολίτη με το Σύστημα Υγείας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στο χώρο της υγείας. Η καθολική και ολοκληρωμένη Π.Φ.Υ. προϋποθέτει ποσοτική και ποιοτική επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού. Η παροχή ολιστικής φροντίδας από το νοσηλευτή στην κοινότητα, την οικογένεια, στο σχολείο και στους χώρους εργασίας έχει ως στόχο την πρόληψη και προαγωγή της υγείας καθώς και τη θεραπεία και αποκατάσταση ατόμων και ομάδων πληθυσμού. Η πολιτεία είναι απαραίτητο να στελεχώσει τα κέντρα υγείας με ανθρώπινο δυναμικό κυρίως νοσηλευτές και να αναπτύξει τομείς της κοινότητας που υπολειτουργούν ή απουσιάζουν.

Νομική κατοχύρωση του Βοηθού (τεχνικού) Φαρμακείου

ΕΡ: Υπάρχει συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος του Βοηθού (τεχνικού) Φαρμακείου. Πιστεύετε ότι η νομική αναγνώριση χρήζει άμεσης διευθέτησης;

AΠ: Η νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος του Βοηθού Φαρμακείου θεωρώ ότι πρέπει να γίνει για να προστατευθεί το επάγγελμα και να προσδιορισθεί ο ρόλος του ως Βοηθού του Φαρμακοποιού. Ο Βοηθός Φαρμακείου εργάζεται με την καθοδήγηση και επίβλεψη του φαρμακοποιού και δεν πρέπει να συγχέεται με το ρόλο του φαρμακοποιού.

ΕΡ: Το θέμα της έλλειψης μαιών/μαιευτών έχει τεθεί πολλές φορές και στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Το Πανεπιστήμιο Frederick έχει σκεφτεί να εντάξει στα προγράμματα σπουδών του και αυτό της μαιευτικής;

AΠ: Το Πανεπιστήμιο Frederick αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας. Η Σχολή Επιστημών Υγείας διερευνά τις εκπαιδευτικές ανάγκες στο χώρο της υγείας για την ανάπτυξη και άλλων προγραμμάτων.

Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω μαζί σας και με τους αναγνώστες σας για θέματα που ενδιαφέρουν επαγγελματίες υγείας και το κοινό.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











464