Παν. Λευκωσίας: Ημερίδα με θέμα Ηθική, Δεοντολογία και Επαγγελματική Συμπεριφορά στην Υγεία


Συμπεράσματα από τη 2η Επιστημονική Πολυθεματική Ημερίδα του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ

Η ηθική και η δεοντολογία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας. Ο σεβασμός της αξιοπρέπειας των ανθρώπων είναι βασική αρχή των επαγγελματιών υγείας, καθώς η ευημερία των ασθενών και η λήψη ηθικών αποφάσεων αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία του λειτουργήματος τους.

Αυτά ήταν μερικά από τα συμπεράσματα που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της 2ης Επιστημονικής Πολυθεματικής Ημερίδας του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στην κατάμεστη αίθουσα του CINE STUDIO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας Δρ. Γιώργος Παμπορίδης αναφέρθηκε στις αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και εκφράζονται σε κάθε ανθρώπινη απόφαση και ενέργεια. Ο Υπουργός εστίασε στο δεδομένου ότι οι νοσηλευτές εργάζονται σε στενή και συνεχή επαφή με τους ευάλωτους και εξαρτώμενους από αυτούς ασθενείς, η εφαρμογή των αξιών αυτών καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική.

«Η εφαρμογή της Επιστημολογίας της Φροντίδας στην καθημερινή πράξη εξαρτάται από τον ασθενή και από το νοσηλευτή, του οποίου η θεωρητική εκπαίδευση καθώς και η κλινική εμπειρία είναι βασική προϋπόθεση για την εξάσκηση του επαγγέλματος του», υπέδειξε η Δρ. Ζωή Ρούπα-Μαυρέλλη, Καθηγήτρια και Συντονίστρια του Προγράμματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο τιμηθείς από τους Νοσηλευτές Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκος Χατζηπέτρου, ο οποίος ανέλυσε το ιστορικών των αγώνων και κατέδειξε τις επιτυχίες των Κλάδων Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Προσωπικού Ψυχικής Υγείας. Η κυρία Μαρία Ιακώβου, μέλος του ΔΣ του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρθηκε στο ρόλο της ηθικής στα επαγγέλματα Υγείας.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου και Αντιπρύτανης Έρευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσιάζοντας τη Βιοηθική και την εφαρμογή της στην Έρευνα στον Τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε στα Διλήμματα και στους Προβληματισμούς, καθώς και σε δέκα πυλώνες στους οποίους πρέπει να εστιάζουν οι ερευνητές.

Στην Ημερίδα, παρουσιάστηκαν οι θεμελιώδεις υποχρεώσεις των Ιατρών και των Νοσηλευτών, φάνηκε η αξία της ζωής και της υγείας σε κάθε πολιτισμένο κράτος, ενώ έγινε αναφορά στο ιατρικό λάθος, στη συμπεριφορά του Ιατρού και του Νοσηλευτή με τις αντίστοιχες ευθύνες. Επισημάνθηκε η αξία της πανεπιστημιακής επιστημονικής κατάρτισης των νοσηλευτών καθώς και η αξία της Ιατρικής Επιστήμης, με ιδιαίτερη έμφαση στο ήθος των επαγγελματιών Υγείας.

Ο ρόλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου στη Νοσηλευτική και τη Μαιευτική Κύπρου αναλύθηκε διεξοδικά από τον Δρ. Βάσο Οικονόμου, Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Ο Δρ Οικονόμου έκανε αναφορά στην εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ του 1991. Το Νόμο 1(Ι)2005, «περί της κατοχύρωσης και της προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών» παρουσίασε διεξοδικά ο Δημήτρης Καραδήμος, Λειτουργός Δικαιωμάτων Ασθενών.

Συζητήθηκαν επίσης οι «Βασικοί παράμετροι Ηθικής και Δεοντολογίας στην άσκηση της Γενικής Νοσηλευτικής» (Δρ. Σαββούλα Γκόμπριαλ), οι «Βασικοί παράμετροι Ηθικής και Δεοντολογίας κατά την άσκηση της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας» (κ. Φίλιππος Φιλίππου και Δρ. Αντώνης Φαρμακάς), οι «Βασικοί παράμετροι Ηθικής και Δεοντολογίας κατά την άσκηση της Μαιευτικής» (κ. Φωτούλα Χαριδήμου), ενώ η κ. Δήμητρα ΄Εμυ Παπαστεφάνου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, συντόνισε συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: «Ποιά η προσέγγιση του Νόμου για τη τήρηση Ιατρικών Αρχείων από τους Επαγγελματίες Υγείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











475