Παν. Λευκωσίας: Η Κινητή Ιατρική Μονάδα προσέφερε δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις


Εθελοντές φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τη συνοδεία καθηγητών-ιατρών της Σχολής επισκέφθηκαν τον περασμένο Απρίλιο την Κακοπετριά και εξέτασαν την αρτηριακή πίεση και την αναπνευστική λειτουργία 70 και πλέον κατοίκων του χωριού. Με αυτή την εξόρμηση ολοκληρώθηκε για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ο κύκλος επισκέψεων της Κινητής Ιατρικής Μονάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Σχολής κ Γιώργος Συκαλλίδης δήλωσε ότι η Κινητή Μονάδα επισκέπτεται πόλεις και χωριά της Κύπρου κατά μέσο όρο δύο φορές το μήνα, προσφέροντας δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, όπως κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, ηλικιωμένους πολίτες, αιτούντες ασύλου και πρόσφυγες. Η Mονάδα λειτουργεί από το 2013 και έχει οργανώσει μέχρι σήμερα 47 δράσεις. Από τον Κάμπο και την Τσακίστρα μέχρι το Λιοπέτρι και τα Λιβάδια Λάρνακας και από το Όμοδος και το Δωρό μέχρι το Παλαιχώρι και την Ορμήδεια, η Κινητή Μονάδα έχει επισκεφθεί μέχρι τώρα πολλές πόλεις και χωριά της χώρας προσφέροντας διαγνωστικές εξετάσεις σε πέραν των τριών χιλιάδων ατόμων.

Οι απλές αποστολές περιλαμβάνουν εξετάσεις όπως μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου, του δείκτη μάζας σώματος και της λειτουργίας των πνευμόνων (σπιρομέτρηση). Στις εξειδικευμένες αποστολές εντάσσονται εξετάσεις για δερματικές και οφθαλμολογικές παθήσεις και ηλεκτροκαρδιογραφήματα. Το όχημα της Mονάδας εφοδιάζεται με επιπλέον εξοπλισμό ανάλογα με τις εξειδικευμένες εξετάσεις που διενεργούνται. Με την έναρξη του επόμενου κύκλου εξορμήσεων, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, προγραμματίζεται και η ένταξη γυναικολογικών εξετάσεων στις εξειδικευμένες αποστολές.

Πέραν των πιο πάνω και στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οργανώνονται παρουσιάσεις από φοιτητές της Σχολής σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων για θέματα που αφορούν τους νέους όπως τις επιπτώσεις του καπνίσματος, τις διατροφικές διαταραχές, τη σεξουαλική συμπεριφορά και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Παρόμοιες παρουσιάσεις γίνονται και στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Κοφίνου.

Η λειτουργία της Κινητής Ιατρικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου να προσφέρουν εθελοντικά στον συνάνθρωπό τους, πάντα υπό την παρακολούθηση των ιατρών-καθηγητών τους, και ταυτόχρονα να αποκομίζουν επιπλέον εμπειρίες μέσα από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις που συναντούν κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες

Φώτο πάνω: Πέραν των 70 κατοίκων της Κακοπετριάς επισκέφθηκαν την Κινητή Ιατρική Μονάδα

Φώτο κάτω: Φοιτητές Ιατρικής μετρούν την αρτηριακή πίεση εντός του οχήματος της Κινητής Μονάδας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











439