Παν. Frederick- Ευρωπαϊκή αναγνώριση του Μεταπτυχιακού στην Κοινοτική Φροντίδα Υγείας


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΜΑΡΙΤΣΑΣ ΓΟΥΡΝΗ*

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, την επίσημη έγκριση της κατεύθυνσης Πρόληψη και Φροντίδα Τραυμάτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κοινοτική Φροντίδα Υγείας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Τεχνολογίας Τραύματος (European Academy of Wound Technology).

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Frederick στην Κοινοτική Φροντίδα Υγείας προσφέρει δύο κατευθύνσεις, την κατεύθυνση Γενική- Οικογενειακή Φροντίδα Υγείας και την κατεύθυνση Πρόληψη και Φροντίδα Τραυμάτων. Το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ), και έχει ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας με ιδιαίτερη επιτυχία.

Κατεύθυνση Πρόληψη και Φροντίδα Τραυμάτων - Wound Prevention and Care

Το πρόγραμμα στηνΠρόληψη και Φροντίδα Τραυμάτων (WPC)απευθύνεται σε αποφοίτους Ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίοι προέρχονται από το χώρο των Επιστημών Υγείας όπως Τμημάτων Νοσηλευτικής, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Επισκεπτών Υγείας, Φυσικοθεραπείας και άλλων συναφών επιστημών. Σύμφωνα με την επίσημη εισήγηση της European Wound Management Association στην Επιτροπή Εσωτερικών Πολιτικών του Ευρωκοινοβουλίου (Μάϊος 2013), περίπου το 25-50% των νοσοκομειακών κλινών καταλαμβάνονται από ασθενείς που φέρουν κάποιο τραύμα. Το ποσοστό δε μεταξύ του γενικού πληθυσμού καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλό ενώ μόνο μία νοσολογική οντότητα (οι κατακλίσεις) απορροφά το 4% του προϋπολογισμού των συστημάτων υγείας σε διάφορες χώρες. Επίσης, είναι γνωστό το ενδιαφέρον που καταγράφεται παγκοσμίως για την παραγωγή νέων προϊόντων και καινοτόμων θεραπειών στη φροντίδα κυρίως των χρόνιων τραυμάτων. Γίνεται έτσι σαφής η αναγκαιότητα ειδίκευσης των επιστημόνων υγείας που εμπλέκονται στη φροντίδα των ασθενών αυτών σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Οι απόφοιτοι ενός τέτοιου προγράμματος θα μπορούσαν να στελεχώσουν Κρατικά ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδιωτικές επιχειρήσεις και ερευνητικά προγράμματα.

Στόχος του προγράμματος είναι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να διευρύνουν το επιστημονικό τους υπόβαθρο, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες στην πρόληψη και φροντίδα τραυμάτων, εφαρμόζοντας κατάλληλες μεθόδους που συμβάλλουν στην αποφυγή ή την επούλωσή τους αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 3 εξάμηνα. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτούνται 90 (ECTS). Δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης απογευματινών μαθημάτων, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και οι εργαζόμενοι. Αξίζει να τονισθεί ότι το πρόγραμμα ακολουθεί τη λογική των modules. Πρόκειται δηλαδή για θεματικές ενότητες οι οποίες είναι διαρθρωμένες η μία με την άλλη κατά τέτοιο τρόπο όπου και λογική συνέχεια υπάρχει αλλά και ταυτόχρονα δεν είναι απολύτως προαπαιτούμενη η μία με την άλλη. Τη λογική αυτή προτείνει σήμερα και η European Wound Management Association (EWMA) στα προγράμματα που πιστοποιεί. Έτσι ο φοιτητής αν αποτύχει σε ένα μάθημα δεν καθυστερεί τις σπουδές του πέραν του συγκεκριμένου μαθήματος.

Η λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων ως απαραίτητο στοιχείο στο πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες, να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες στην φροντίδα του τραύματος.

Τα μέλη του Διδακτικού Προσωπικού που στελεχώνουν το πρόγραμμα είναι διεθνούς εμβέλειας και εγνωσμένου επιστημονικού και επαγγελματικού κύρους. Πρόκειται για επιστήμονες που έχουν εξειδικευθεί σε υψηλού κύρους διεθνείς φορείς όπως European Academy of Wound Technology, World Union of Wound Healing Societies, European Wound Management Association κλπ, και έχουν σημαντική παρουσία ως εισηγητές, κλινικοί εκπαιδευτές ή μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κυρίως σε Κύπρο, Ελλάδα και Γαλλία.

Συμπερασματικά μπορεί να ειπωθεί ότι το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα αποτελεί μία εξαιρετική ακαδημαϊκή ευκαιρία για τους επαγγελματίες υγείας εστιάζοντας σε δυο βασικούς άξονες, την ποιότητα και το κόστος. Σχετικά με την ποιότητα ο σχεδιασμός του προγράμματος βασίζεται σε προγράμματα που προσφέρονται από τα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς και διεκδικούν πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς. Η πρόσφατη αναγνώριση του προγράμματός μας από την European Academy of Wound Technology μας επιτρέπει, αν και αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα, να αισιοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα βρίσκεται ανάμεσα στα αντίστοιχα καλύτερα προγράμματα γνωστών πανεπιστημίων. Όσον αφορά το κόστος, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα μεταπτυχιακό στην πρόληψη και φροντίδα τραύματος, με πολύ χαμηλότερα δίδακτρα από αυτά του εξωτερικού και βέβαια χωρίς το επιπρόσθετο κόστος ζωής σε περίπτωση που επιλέξουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Τέλος, το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο, αφού σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις η ανάγκη για ειδικευμένους επιστήμονες στο τραύμα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

*Επισκέπτρια Καθηγήτρια Τμήματος Νοσηλευτικής, Συντονίστρια της κατεύθυνσης Πρόληψη και Φροντίδα Τραυμάτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Κοινοτική Φροντίδα Υγείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











505