Παν. Frederick: Εκπαιδευτικό εργαστήρι: Ανακουφιστική Φροντίδα για Επαγγελματίες Υγείας και Πρόνοιας


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο εκπαιδευτικό εργαστήρι στην Ανακουφιστική Φροντίδα για Επαγγελματίες Υγείας και Πρόνοιας στο Πανεπιστήμιο Frederick. Το εργαστήρι διοργανώθηκε από το Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό και Εξεταστικό Κέντρο Frederick. Στο εργαστήρι συμμετείχαν 25 επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας διαφόρων ειδικοτήτων (κοινωνικοί λειτουργοί, κλινικοί ψυχολόγοι, νοσηλευτές, εργοθεραπεύτρια, αρωματοθεραπεύτρια, πάτερ, εκπαιδευτικός, φυσικοθεραπεύτρια και γυμναστής) από τους εξής φορείς: Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), η Νέα ΕΣΤΙΑ Πρότυπος Στέγη Ευγηρίας, Στέγη Ευγηρίας «Αρχάγγελος Μιχαήλ», Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Το εργαστήρι διεξήγαγε ο Δρ Παναγιώτης Πεντάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας και Συμβουλευτικής του University of Greenwich στην Αγγλία, ο οποίος δέχτηκε χωρίς δισταγμό την πρόσκληση του Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών να έρθει στην Κύπρο και να παρέχει διήμερη εκπαίδευση σε επαγγελματίες που ασχολούνται με ανακουφιστική φροντίδα. Η εργασιακή εμπειρία του Δρ Πεντάρη επικεντρώνεται περισσότερο στην πρακτική και κλινική κοινωνική εργασία στον τομέα της θανατολογίας – επιστήμη του θανάτου, κυρίως με παιδιά και ενήλικες που πεθαίνουν, και άτομα που πενθούν. Ο Δρ Πεντάρης κατάφερε να μεταδώσει γνώσεις χρησιμοποιώντας ένα διαδραστικό και βιωματικό μοντέλο προσέγγισης. Ενεργοποίησε όλους τους συμμετέχοντες αξιοποιώντας τις δικές τους εμπειρίες και γνώσεις και κράτησε την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων από την αρχή μέχρι το τέλος των δύο ημερών.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε βιωματικές ασκήσεις και διάλογο μεταξύ τους και με τον εκπαιδευτή, αποκτώντας έτσι την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τις γνώσεις του εκπαιδευτή αλλά και τις δικές τους. Στην αρχή αλλά και στο τέλος του εργαστηρίου δόθηκε χρόνος στους συμμετέχοντες να εκφράσουν συναισθήματα και σκέψεις σχετικά με την ανακουφιστική φροντίδα στην Κύπρο και τα κυριότερα πορίσματα συμπεριλαμβάνουν: περαιτέρω εκπαίδευση στοχεύοντας στην εξειδίκευση και βιωματική γνώση των διαφόρων κλινικών επαγγελματιών, διεξαγωγή ερευνών και δημοσίευση υλικού στα ελληνικά, δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και όλων όσων εργάζονται σε πλαίσια ανακουφιστικής φροντίδας και εκπαίδευση άλλων επαγγελματιών (μη κλινικών) που απασχολούνται σε πλαίσια ανακουφιστικής φροντίδας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και εμπλουτισμό των γνώσεών τους σχετικά με την ανακουφιστική φροντίδα και τον ολιστικό πόνο.

Εν κατακλείδι, οι συμμετέχοντες αλλά και ο Δρ Πεντάρης ανέδειξαν την ανάγκη που υπάρχει στην Κύπρο για περαιτέρω εκπαίδευση και το Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό και Εξεταστικό Κέντρο Frederick δεσμεύονται στην υλοποίηση των εισηγήσεων που αναδύθηκαν από αυτό το εκπαιδευτικό εργαστήρι. Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η διεξαγωγή του πρώτου Ετήσιου Συνέδριου Ανακουφιστικής Φροντίδας Ψυχοκοινωνικής Προσέγγισης στην Κύπρο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











453