Παμπορίδης: Η Κύπρος είναι η πέμπτη χώρα σε δωρητές οργάνων, με 28.5 δότες


Από το 2011 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 136 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 98 από ζωντανούς δότες και 38 από μεταθανάτιους

Ένα στα δέκα άτομα εκτιμάται ότι πάσχει από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία αναφέρουν μάλιστα ότι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 250.000 νέες διαγνώσεις αφορούν σε Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια.
Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, ο Υπουργού Υγείας, Δρ. Γιώργος Παμπορίδης, είπε πως η νεφρική νόσος μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά με πολλούς τρόπους, από καταστάσεις που είναι εύκολα θεραπεύσιμες έως και άλλες, που μπορεί να είναι απειλητικές, για την ποιότητα αλλά και τη διάρκεια της ζωής τους.
“Η πλειοψηφία των παιδιών με νεφρική νόσο οδηγείται στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας όταν ενηλικιωθούν, με αποτέλεσμα η μόνη λύση θεραπείας τους να είναι η μεταμόσχευση νεφρού. Για αναστροφή των αρνητικών αυτών αποτελεσμάτων, έχουμε ευθύνη να δράσουμε έγκαιρα και οργανωμένα”, είπε.
Όπως πρόσθεσε “βασική παράμετρος προς επίτευξη του στόχου αποτελεί η κατάλληλη εκπαίδευση των ίδιων των παιδιών, των γονέων και του κοινού γενικότερα”, για να προσθέσει ότι “κλειδί επιτυχίας είναι η καθιέρωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τα παιδιά, αρχίζοντας από τη γέννησή τους και συνεχίζοντας μέχρι την ενηλικίωση”.
Ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ακόμα ότι οι σημερινές τεχνολογικές επιτεύξεις στον τομέα αντιμετώπισης της χρόνιας νεφρικής νόσου έχουν βοηθήσει σημαντικά τη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής των νεφροπαθών, ενώ η μεταμόσχευση αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.
Σε ό,τι αφορά την ευαισθητοποίηση στο θέμα των μεταμοσχεύσεων, ο Υπουργός Υγείας είπε πως “η μεταμόσχευση οργάνων είναι πλέον μια καθιερωμένη διεθνής πρακτική και λαμβάνοντας υπόψη το όφελος τόσο για τον ασθενή όσο και την οικογένεια και την ίδια την κοινωνία, είναι η πιο οικονομικά αποτελεσματική”, για να προσθέσει πως “η έλλειψη μοσχευμάτων αποτελεί ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της δυσαναλογίας μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής”.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι επί συνόλου δωρητών οργάνων, η Κύπρος είναι η πέμπτη χώρα με 28.5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε ζώντες δότες, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των τελευταίων χωρών παγκοσμίως, με 6,47 μεταθανάτιους δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Από το 2011 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 136 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 98 από ζωντανούς δότες και 38 από μεταθανάτιους, μία από τις οποίες αφορούσε ταυτόχρονη μεταμόσχευση νεφρού-παγκρέατος. 57 άτομα βρίσκονται σήμερα σε αναμονή μοσχεύματος νεφρού εκ των οποίων τα 3 αναμένουν επιπρόσθετα και μόσχευμα παγκρέατος”, είπε.

Καταληκτικά ανέφερε ότι άμεσος στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η δημιουργία αυτόνομης Μεταμοσχευτικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση της προσπάθειας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη δωρεά οργάνων θα πρέπει να είναι ακόμα ένας σημαντικός στόχος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











265