ΠαΓΝΗ: Καταγγέλλει σχέδιο κατάργησης κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου


Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καταγγέλλει την επιμονή της Διοίκησης να προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις, στη μεταφορά τεσσάρων κλινικών, της Παιδοχειρουργικής, της Αιματολογικής, της Νεφρολογικής και της Α’ Παθολογικής, με μόνη διαφοροποίηση την Ουρολογική που την αντικαθιστά με την Αιματολογική σε σχέση με την αρχική απόφαση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ.: «Η απόφαση της Διοίκησης εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο συγχωνεύσεων-κατάργησης κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου, συρρίκνωσης της Δημόσιας Υγείας στη στρατηγική κατεύθυνση υλοποίησης των πολιτικών των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των ασθενών που με συνέπεια ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση. Η Διοίκηση του νοσοκομείου όπως δημόσια παραδέχτηκε εκεί οδηγούνται τα πράγματα λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου. Για την εξέλιξη αυτή έχει μεγάλη ευθύνη η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και κυρίως το Υπουργείο Υγείας που δεν πήρε κανένα μέτρο να την αποτρέψει και κυρίως που δεν εξασφάλισε το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις παραπάνω κλινικές. Και βέβαια που τώρα σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου δεν παρεμβαίνει για να ανακληθεί η απόφαση παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης θα είναι τραγικές για τους ασθενείς και το λαό του νησιού μας. Του στερεί σημαντικές αυτοτελείς κλινικές, μοναδικές στην Κρήτη και το νότιο Αιγαίο, συρρικνώνει και υποβαθμίζει συνολικά το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και τις υπηρεσίες του.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων αποφάσισε σε περίπτωση που προχωρήσει η Διοίκηση του νοσοκομείου στην πρώτη ενέργεια υλοποίησης της απόφασης της να κηρύξει στάση εργασίας, κατάληψη κλινικών με σκοπό την παρεμπόδιση της μεταφοράς τους. Καλούμε τους ασθενείς και όλον το λαό της Κρήτης μαζί μας να αγωνιστεί και να απαιτήσουμε:

•Καμιά συγχώνευση, μεταφορά ή κλείσιμο κλινικής και τμήματος του νοσοκομείου.

•Άμεση πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

•Πλήρη και ασφαλή στελέχωση όλων των τμημάτων και των κλινικών του νοσοκομείου.

•Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους.

Την Τρίτη 4 Αυγούστου 2015 το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ ζητώντας του άμεσα να απαντήσει και να δώσει λύσεις στα βασικά προβλήματα του ΠαΓΝΗ, των ασθενών και των εργαζομένων του. Στη συνάντηση αυτή καταγράφηκε για άλλη μια φορά η σύγκρουση της αντίληψης για τι Υγεία θέλει η ΥΠΕ και η κυβέρνηση και το τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι, ο λαός και οι ασθενείς. Καμιά πειστική απάντηση και λύση δεν δόθηκε για τα άμεσα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Για τη χρηματοδότηση υποσχέθηκε ότι μέχρι τέλος του χρόνου το νοσοκομείο θα πάρει κάποια χρήματα. Για τις προσλήψεις προσωπικού απάντησε γενικά και αόριστα και επανέλαβε τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας χωρίς να είναι σε θέση να διαβεβαιώσει αν θα έρθουν και πόσοι εργαζόμενοι μέχρι τέλος του έτους στο νοσοκομείου. Μας επιβεβαίωσε για τις επιτροπές επιλογής εθελοντών που συγκρότησε για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία. Για την ανανέωση του εξοπλισμού ζήτησε να αξιοποιηθούν χορηγίες φιλανθρωπικών ιδρυμάτων τύπου «Νιάρχος».

Οφείλει όμως για παράδειγμα να απαντήσει δημόσια η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ γιατί για εξειδικευμένα ιατρεία του νοσοκομείου δεν υπάρχουν ραντεβού για όλο το 2015 και παραπέμπονται οι ασθενείς για το 2016. Για την Καρδιολογική Κλινική που είναι και κλινική αναφοράς για όλη την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο και που με 40 και 50 ασθενείς καθημερινά αδυνατεί την άλλη βδομάδα να καλυφτούν οι βάρδιες με νοσηλευτικό προσωπικό.

Να απαντήσει στους ασθενείς που αναβάλλονται οι θεραπείες τους λόγω εκτός λειτουργίας του γραμμικού επιταχυντή της Ακτινοθεραπείας ή στις γυναίκες που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε νοσοκομεία της Αθήνας γιατί το μηχάνημα της ενδοκοιλοτικής θεραπείας είναι κατεστραμμένο και δεν έχει αντικατασταθεί. Που δεν θα υπάρχει Παιδοψυχιατρική μετά τις 16 Σεπτέμβρη. Και για πολλά άλλα που καθημερινά αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











383