«Ο μέσος όρος αμοιβής των ΠΙ είναι πολύ χαμηλότερος του μέσου όρου αμοιβής των γιατρών του Δημοσίου»


Κυπριακή Εταιρεία Προσωπικού Ιατρού: «Ο μέσος όρος αμοιβής των Π.Ι. είναι στις 109.341 ευρώ. Από αυτό το ποσό θα πρέπει να αφαιρεθούν τα έξοδα λειτουργίας του ιατρείου που κατά μέσο όρο ανέρχονται στις 35000 ευρώ, οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις και ο Φόρος Εισοδήματος»

Με ανακοίνωσή της  Κυπριακή Εταιρεία Προσωπικών Ιατρών αναφέρει: 

«Ο ΟΑΥ επιστράτευσε κάμποσους άσχετους τους οποίους ένταξε στο σύστημα υγείας και τους δίνει 20-30 χιλιάδες Ευρώ, τους ούτω καλούμενους Προσωπικούς Ιατρούς σας διέλυσαν τις ειδικότητες.»

Με αυτά τα προσβλητικά λόγια εναντίον των Προσωπικών Ιατρών, αναφέρθηκε ο βουλευτής κος Ζαχαρίας Κουλίας την Παρασκευή 26.5.2023 στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΡIK.

Η  Κυπριακή Εταιρεία Προσωπικών Ιατρών, για τις πιο πάνω άστοχες δηλώσεις  του κου Ζαχαρία Κουλία, έχει να παρατηρήσει τα ακόλουθα:

  1. Οι Π. Ι. τους οποίους μέμφεται ο κ. Κουλίας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και αυτό είναι καθολικά αποδεκτό. Μεγάλος αριθμός αυτών κατέχουν ειδικότητες της παθολογίας, καρδιολογίας, και Γενικής  Ιατρικής. Πολλοί δε εξ αυτών κατέχουν και άλλα ακαδημαϊκά προσόντα αλλά και μακρόχρονη εμπειρία.
  2. Τον ρόλο του Π. Ι. πιστεύουμε ότι δεν τον έχετε κατανοήσει κύριε Κουλία  γι’ αυτό και τα σχόλια δεν είναι δόκιμα. Μέσω αυτών των Π.Ι. το σύστημα λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό με τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα ή κενά που πάντοτε θα έχει ο ΟΑΥ να αντιμετωπίσει. Σας διαβεβαιώνουμε ότι το Σύστημα Υγείας δεν θα καταρρεύσει, απεναντίας θα είναι η ελπίδα κάθε ασθενή να έχει την ποιοτική ιατρική φροντίδα που χρειάζεται από την γέννα μέχρι τον θάνατο.
  3. Όσον αφορά τις αμοιβές των Π. Ι., θα θέλαμε να σας παραπέμψουμε στον ΟΑΥ να πάρετε τα στοιχεία, αλλά και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2022,  τα οποία απέχουν τόσο πολύ από τις δικές σας αναφορές.
  4. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΥ ο μέσος όρος αμοιβής των Προσωπικών Ιατρών είναι στις 109.341 ευρώ. Από αυτό το ποσό θα πρέπει να αφαιρεθούν τα έξοδα λειτουργίας ενός ιατρείου που κατά μέσο όρο ανέρχονται στις 35000 ευρώ, οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις και ο Φόρος Εισοδήματος. Τελικά ο μέσος όρος αμοιβής των ΠΙ είναι κατά πολύ χαμηλότερος του μέσου όρου αμοιβής των γιατρών του Δημοσίου, βάσει της οποίας καθορίστηκε και η κατά κεφαλήν αμοιβή στο ΓΕΣΥ. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι το 54% των Προσωπικών Ιατρών έχουν απολαβές μικρότερες των 100.000 ευρώ.
  5. Στο σχόλιο σας, πως οι Π. Ι. διέλυσαν τις ειδικότητες, μας είναι αδιανόητο να συλλάβουμε τον συνειρμό των σκέψεων σας και το αφήνουμε στην κρίση όλων. Πράγματι μας λυπεί η αδόκιμη και άστοχη αναφορά σας, και σας καλούμε να εγγράψετε το θέμα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για να ακούσετε τις απόψεις και θέσεις όλων των εμπλεκομένων.
  6. Γνωρίζουμε, δε, ότι όταν ψηφίζετο ο νόμος του ΓΕΣΥ η Βουλή των Αντιπροσώπων τον ψήφισε ομόφωνα και ήσασταν μέλος της».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











958