Σημαντική δημοσίευση για προγνωστική αξία μέτρησης αθηροσκλήρωσης σε καρωτιδικές, μηριαίες αρτηρίες


Η Κυπριακή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης (ΚΕΑ) χαιρετίζει την πρόσφατη δημοσίευση μελών της στο διεθνούς φήμης και υψηλής απήχησης (IF:24) επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Academy of Cardiology με τίτλο «Arterial Ultrasound Testing to Predict Atherosclerotic Cardiovascular Events» (J Am Coll Cardiol.2022;79:1969-1982) και συγχαίρει θερμά τα μέλη της: Καθ. Αντρέα Νικολαϊδη, Δρ. Άντρη Παναγιώτου, Νίκη Γεωργίου και Δρ. Ευθύβουλο Κυριάκου, καθώς και ολόκληρη την ερευνητική ομάδα. Η δημοσίευση συνοδεύεται επιπρόσθετα από κύριο άρθρο σχολιασμού (editorial) καθώς και ηχητικό σχολιασμό από τον επιστημονικό αρχισυντάκτη.

Το άρθρο αφορά ανάλυση δεδομένων από την Κυπριακή Επιδημιολογική Μελέτη για την Αθηροσκλήρωση, μία προοπτική επιδημιολογική μελέτη σε άτομα άνω των 40 ετών, στην οποία συμμετείχαν 985 εθελοντές με 17ετή παρακολούθηση. Στους συμμετέχοντες είχαν μετρηθεί υπερηχογραφικά η ύπαρξη και το μέγεθος αθηρωματικών πλακών σε τέσσερεις κύριες αρτηρίες, δύο καρωτιδικές και δύο μηριαίες. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν αναδεικνύουν την προγνωστική αξία χρήσης απεικονιστικών τεχνικών αθηροσκλήρωσης τόσο σε καρωτιδικές αλλά σημαντικά και σε μηριαίες αρτηρίες πέρα από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, για τον κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάματος.

Τα κύρια ευρήματα που παρουσιάζονται είναι:

1) η δισδιάσταση υπερηχογραφική απεικόνιση του μεγέθους υποκλινικών αθηρωματικών πλακών βελτίωσε σημαντικά την πρόγνωση για καρδιαγγειακά συμβάματα πέραν αυτής κλασσικών παραγόντων κινδύνου.

2) Η έκταση της υποκλινικής αθηροσκληρωτικής νόσου (δηλ. ο αριθμός των αρτηριών με αθηροσκλήρωση) συσχετιζόταν επίσης με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα.

3) Η προγνωστική αξία της παρουσίας υποκλινικής αθηροσκλήρωσης στη μηριαία αρτηρία είναι μεγαλύτερη της παρουσίας καρωτιδικής αθηροσκλήρωσης και

4) η προγνωστική ικανότητα της ποσοτικοποίησης της αθηροσκλήρωσης στη μηριαία αρτηρία (εμβαδόν πλάκας και μέγιστο πάχος) είναι μεγαλύτερη της μέτρησης πάχους έσω-μέσου χιτώνα (IMT).

Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν περαιτέρω την αξία τoυ ελέγχου περισσότερων αρτηριακών υποστρωμάτων για αθηροσκλήρωση και σημαντικά επικυρώνουν μία κρίσιμη έννοια, ότι δηλαδή η αθηροσκλήρωση αποτελεί μία συστημική νόσο.

Το άρθρο είναι προσβάσιμο στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Arterial Ultrasound Testing to Predict Atherosclerotic Cardiovascular Events - ScienceDirect




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











739