ΠΙΣ:Ευρωπαϊκές και Εθνικές στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου, να ενταχθούν στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, που καθιερώθηκε ως η 4η Φεβρουαρίου,  ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ),,με ανακοίνωσή του, τονίζει την ανάγκη της ενσωμάτωσης και υιοθέτησης ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών πρόληψης, στο ευρύτερο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας.

"Μια ανάγκη που καθίσταται ακόμη πιο σημαντική καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται ν’ αυξηθούν κατά 81% ως το 2040 στις χώρες με μικρό ή μεσαίο εισόδημα εξαιτίας των ανεπαρκών πόρων που επενδύονται στην πρόληψη.

Είναι γι’ αυτό το λόγο, που ως ΠΙΣ καλεί την πολιτεία να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών σε σύγχρονες μεθόδους πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αντιμετώπισης του καρκίνου, στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ταυτόχρνα καλεί τους πολίτες, ν’ ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να αθλούνται ν’ ακολουθούν σωστή και ισορροπημένη διατροφή και παράλληλα να ενημερώνονται από τους γιατρούς, για τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν και πότε, διότι η πρόληψη σώζει ζωές.

Με τη διάγνωση σε πρώιμα στάδια, ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων καρκίνου, μπορεί να νικηθεί.

Η επιστήμη της ογκολογίας έχει πλέον στα χέρια της ισχυρά «όπλα», στα οποία πρέπει να έχει πρόσβαση ο κάθε ασθενής, χωρίς διακρίσεις".

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
243