ΠΙΣ: Να μην αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα φαρμάκων που προνοούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα


Για αντιμετώπιση του Covid-19

Με ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, αναφέρει:

«Αναφορές σε παρενέργειες των φαρμάκων, που προνοούνται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα για αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2 και οι οποίες αμφισβητούν την κλινική τους αποτελεσματικότητα, αποτελεί αχρείαστη κινδυνολογία, καθώς πρόκειται για φάρμακα δοκιμασμένα που ήδη κυκλοφορούν και έχουν χορηγηθεί σε αρκετούς ασθενείς εδώ και πολλά χρόνια.     

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, προβληματίζεται για τα όσα βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας και επισημαίνει τα εξής:

- Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση στις μονάδες νοσηλείας θετικών κρουσμάτων Covid-19, λαμβάνοντας υπόψη το κλινικό όφελος, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια, όπως επίσης τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών και πιθανή συννοσηρότητα.  Εξάλλου αυτή είναι μια συνήθης πρακτική όπου ο γιατρός ακολουθεί στην καθημερινή κλινική πράξη.  

- Οι χρόνιοι πάσχοντες, για πληροφόρηση θα πρέπει να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό τους και να εμπιστεύονται αξιόπιστες πηγές.

- Το όποιο θεραπευτικό πρωτόκολλο και κατευθυντήριες οδηγίες, που αφορούν την αντιμετώπιση των ασθενειών βασίζονται σε διεθνώς αποδεκτές πρακτικές, οι οποίες στηρίζονται στην θεμελιώδη αρχή της τεκμηριωμένης και εξατομικευμένης ιατρικής.

- Πρέπει να δίδεται βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τυγχάνουν επιστημονικής διαχείρισης και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα φάρμακα που προτείνονται για χρήση σε ασθενείς που αξιολογούνται στα κέντρα διαχείρισης περιστατικών με λοίμωξη Covid-19

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει προς την επιστημονική κοινότητα, αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία ώστε να μην αναστατώνονται αχρείαστα ασθενείς και να επικεντρωθούμε ως προς την παραγωγικότητα μας στην εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, σε επίπεδο τόσο της εξω-νοσοκομειακής θεραπείας όσο και της ενδονοσοκομειακής.

3 Απριλίου 2020»




Comments (1)

  1. THEODOROS ATHINODOROU:
    Apr 04, 2020 at 11:49 AM

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΠΙΣ,ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ,ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ-ΟΑΥ,ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











780