ΠΙΣ: Καλούμε τον ΟΚΥπΥ και το Υπ. Υγείας να «σηκώσουν επιτέλους μανίκια»


«Παραλείψεις του ΟΚΥπΥ, και η στάση που τηρεί το Υπ. Υγείας, οδηγούν σε επιδείνωση των προβλημάτων, με αρνητικό αντίκτυπο σε ασθενείς και ιατρούς»

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι  «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Οι συνέπειες των πράξεων ή/και παραλείψεων από πλευράς του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), σε συνδυασμό με τη στάση που τηρεί το Υπουργείο Υγείας, οδηγούν σε επιδείνωση αυτών των προβλημάτων, με αρνητικό αντίκτυπο σε ασθενείς και ιατρούς.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα σοβαρά αυτά προβλήματα, για τα οποία προειδοποιούσε ο ΠΙΣ αλλά και η ΠΑΣΥΚΙ, δεν επιλύονται ούτε με επικοινωνιακά τεχνάσματα ούτε με πρόχειρες λύσεις. Ταυτόχρονα καλούμε ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας να «σηκώσουν επιτέλους μανίκια» και να εγκύψουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε αυτά τα ζητήματα.

Η αδράνεια τους οδηγεί σε ενίσχυση του κύματος φυγής ιατρών και η στάση τους αποδεικνύει αδυναμία στη διαχείριση της σοβαρής υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των ΤΑΕΠ αλλά και άλλων ζωτικής σημασίας τμημάτων των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Οι πρόχειρες τακτικές τους, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στα κρατικά νοσηλευτήρια και ταυτόχρονα οδηγούν σε εξαντλητικά όρια τους ιατρούς.

Ο ΠΙΣ, ως θεσμική ομπρέλα όλης της ιατρικής κοινότητας, συμμερίζεται τις ανησυχίες της ΠΑΣΥΚΙ και στηρίζει τα αιτήματα και τις εισηγήσεις της. Ταυτόχρονα θέτει με αυστηρότητα,  ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας προ των ευθυνών τους. 

Πάγια θέση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου είναι η αναδιάρθρωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, μέσω ορθολογικής αυτονόμησης η οποία αποτελεί τη βασική προϋπόθεση της οικονομικής και λειτουργικής βιωσιμότητας του Γενικού Σχεδίου Υγείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











989