ΠΙΣ: Έτοιμη ομάδα για στήριξη του Υπ. Υγείας σε επιστημονικό/κλινικό επίπεδο


Mε επιστολή του στον Υπουργό Υγείας και κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:  

«Με αφορμή τη δημοσιοποίηση γραπτής δήλωσης του Υπουργού Υγείας, κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, ημερομηνίας 6/4/2020 και με τίτλο «Ενημέρωση για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων από τους Προσωπικού Ιατρούς», ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), απέστειλε σήμερα 7/4/2020 επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας με κοινοποίηση προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας τα εξής:

- Εν καιρώ πανδημίας o Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, έχει αποδείξει εμπράκτως την ετοιμότητα του και στέκεται δίπλα στην πολιτεία και την κυβέρνηση, στις προσπάθειες για τη διαχείριση και αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης διασποράς του Covid-19, μέσα από την επιστημονική κατάρτιση των μελών του και την ενεργό συμμετοχή τους στην πρώτη γραμμή.

- Ο ΠΙΣ, υπερασπιζόμενος τη δημόσια υγεία, ουδέποτε διέκρινε τα μέλη του σε γιατρούς τους συστήματος υγείας και γιατρούς που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.

- Ο ΠΙΣ εκπροσωπεί θεσμικά, σύσσωμη την ιατρική κοινότητα της Κύπρου, είτε του δημοσίου τομέα, είτε του ιδιωτικού –εντός και εκτός ΓΕΣΥ.

- Αποστολή ΟΛΩΝ, είτε εν καιρώ πανδημίας είτε όχι, είναι να υπηρετούμε τους ασθενείς. Ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς, όπως είναι η περίοδος που διανύουμε, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκοσμίως, δεν έχουμε παρατηρήσει σε καμία χώρα να βάζουν «ταμπέλες» σε γιατρούς εντός ή εκτός των εθνικών συστημάτων υγείας.

- Οι γιατροί οφείλουν εκ της ιδιότητας τους να επιτελούν το ιατρικό λειτούργημα, ανεξαρτήτως του εάν είναι εγγεγραμμένοι ή όχι στο σύστημα υγείας.

- Πρέπει, επιτέλους να επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός στους θεσμούς και ιδιαίτερα στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, που είναι το κατεξοχήν θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου.

 - Τυχόν κενά και ελλείψεις θα πρέπει να αναγνωρίζονται εγκαίρως ώστε να διορθώνονται άμεσα και με τον απαραίτητο εξορθολογισμό και τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση, να βελτιώνονται οι υποδομές παροχής υπηρεσιών υγείας. Μόνο έτσι οι πολίτες θα μπορούν να νιώσουν, ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημικής κρίσης, ότι μπορούν να εμπιστευθούν το σύστημα υγείας της χώρας για να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια της ζωής τους.

- Σε μία πανδημία, δοκιμαζόμαστε όλοι σκληρά, ιδιαίτερα τα συστήματα υγείας. Σε τέτοιες στιγμές δεν είναι το σύστημα που καθορίζει τους γιατρούς, αλλά οι γιατροί το σύστημα και ευρύτερα τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας σε όλες τους τις διαστάσεις.

-  Ο ΠΙΣ έχει έτοιμη ομάδα για την στήριξη του Υπουργείου Υγείας σε επιστημονικό/κλινικό επίπεδο και εκφράζει εκ νέου την ετοιμότητα να βοηθήσει την πολιτεία με υπευθυνότητα».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
228