ΠΙΣ: 9 εισηγήσεις για την ομαλή και σωστή εφαρμογή του διατάγματος επιστράτευσης ιατρών


Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «έχει χαιρετίσει τα μέτρα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας (ΥΥ), την ίδια ώρα όμως οφείλει να τονίσει ότι το κάθε μέτρο για να αποδώσει, πρέπει να εφαρμόζεται σωστά, με καλή επιχειρησιακή οργάνωση και άρτιο συντονισμό.

Μας ανησυχεί το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες υγείας νοσούν ή/και τίθενται σε περιορισμό. Είναι για αυτό το λόγο που εκ νέου, ο ΠΙΣ καλεί το ΥΥ και τις αρμόδιες υπηρεσίες να θέτουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την προστασία, δια της απαραίτητης εκπαίδευσης, εξοπλισμού και πρωτοκόλλων, ΟΛΩΝ των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Θα ήταν αδιανόητο και ουδείς θα ήθελε, λόγω επιχειρησιακών αδυναμιών, να «μετατραπούν», οι επαγγελματίες υγείας από το ίδιο το σύστημα, σε «μηχανές» διασποράς της πανδημίας.

Αναφορικά με την ομαλή και σωστή εφαρμογή του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19 Διατάγματος (Αρ.7) του 2020, ως προς την θέση μελών μας στη διάθεση της πολιτείας για προσφορά ιατρικών υπηρεσιών, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει τα εξής:

  1. Κυριότερο κριτήριο το οποίο θα πρέπει να ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους επαγγελματίες υγείας είναι η ασφάλεια έναντι της μεταδοτικότητας της πανδημίας, δια της παραχώρησης της αναγκαίας εκπαίδευσης, του απαραίτητου εξοπλισμού και της αυστηρής εφαρμογής των πρωτοκόλλων.
  2. Να λαμβάνεται υπόψη ο τόπος διαμονής του ιατρού. (Να μην επιστρατεύεται ιατρός από τη Λευκωσία στην Πάφο, και ιατρός από την Πάφο στην Αμμόχωστο)
  3. Εάν ο ιατρός που επιστρατεύεται εργάζεται σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, να υπάρχει συνεννόηση, ώστε να μην τίθεται ζήτημα δυσλειτουργίας του νοσηλευτηρίου. (Πέραν του Covid-19 προκύπτουν και άλλα «θερμά» περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης)
  4. Να λαμβάνεται υπόψη εάν ο ιατρός ανήκει σε ευπαθή ομάδα.
  5. Να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο μονογονεϊκής οικογένειας και άλλες οικογενειακές ιδιαιτερότητες (π.χ. εάν και οι δύο γονείς είναι επαγγελματίες υγείας) 
  6. Λόγω του υψηλού κινδύνου έκθεσης στην πανδημία, θα πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα προστασίας μετά την ολοκλήρωση της κάθε βάρδιας. ( π.χ. μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας θα πρέπει να λαμβάνει ο ιατρός πρόσθετα μέτρα προστασίας τόσο για τον ίδιο, όσο και για την οικογένεια και τους ασθενείς του –εάν διαθέτει ιδιωτικό ιατρείο- ώστε να περιοριστεί τυχόν διασπορά του ιού;)
  7. Ευελιξία ως προς την έκτακτη αντικατάσταση κληθέντος ιατρού, από άλλο συνάδελφο, όταν παρίσταται ανάγκη.
  8. Να λαμβάνεται υπόψη και η ειδικότητα του κάθε ιατρού ώστε η διαλογή να αποδίδει πιο αποτελεσματικά.
  9. Ως προς τον καλύτερο συντονισμό, να προηγείται συνεννόηση με τα Συμβούλια των Επιστημονικών Εταιρειών. 

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, υποβάλλοντας τις πιο πάνω εισηγήσεις και διαβεβαιώνοντας το Υπουργείο ότι ο Σύλλογος είναι στη διάθεση του για να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να υπάρξει άμεση βελτίωση της κατάστασης».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











602