Π. Αγαθαγγέλου: Συνεχίζουμε τον διάλογο για το καλό των ασθενών και της κοινωνίας γενικότερα


«Ο ΠΙΣ βρίσκεται στο πλευρό και στη διάθεση του ΟΑΥ»

«Διαισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης που αναλογεί στην ιατρική κοινότητα για την εύρυθμη λειτουργία του τομέα της Υγείας, με καλή διάθεση και ειλικρινείς προθέσεις συνεχίζουμε τον διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς έχοντας στο επίκεντρο τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για το καλό τόσο των ασθενών όσο και της κοινωνίας γενικότερα».

Αυτά ανέφερε το Σάββατο μιλώντας στο Παγκύπριο Συνέδριο για τον Προσωπικό Γιατρό που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε:

«Εκ μέρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για την πρόσκληση να παραστούμε και να χαιρετήσουμε το σημερινό Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Είναι γεγονός ότι η ιατρική κοινότητα, διένυσε ένα δύσκολο και περιπετειώδες έτος, κατά το οποίο επήλθαν ριζικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας με την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την παροχή κορυφαίας ποιότητας υπηρεσιών στους ασθενείς και ταυτόχρονα την προάσπιση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας και του επιστημονικού κύρους των μελών του κατέθεσε προτάσεις και εισηγήσεις σε επίπεδο νομοθετικής, εκτελεστικής και πολιτικής ηγεσίας, προτείνοντας υλοποιήσιμες νομοθετικές και κανονιστικές αλλαγές που θα διασφάλιζαν την αποτελεσματική και ποιοτική παροχή υγείας.  Κάποιες από τις εισηγήσεις μας εισακούστηκαν κάποιες όχι, αλλά η προσπάθεια μας σε καμία περίπτωση δεν σταματάει εδώ. Αντιθέτως, διαισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης που αναλογεί στην ιατρική κοινότητα για την εύρυθμη λειτουργία του τομέα της Υγείας, με καλή διάθεση και ειλικρινείς προθέσεις συνεχίζουμε τον διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς έχοντας στο επίκεντρο τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για το καλό τόσο των ασθενών όσο και της κοινωνίας γενικότερα. Αυτός, εξάλλου, είναι ο στόχος και ο σκοπός της δημόσιας αποστολής μας καθότι ο ΠΙΣ δια νόμου αποτελεί τον επόπτη αλλά και τον συμβουλευτικό φορέα του κράτους και της πολιτείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Κυρίες και κύριοι,

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, υπό καθεστώς υγιούς εφαρμογής του, λειτουργεί πανοραμικά στην αντιμετώπιση του ασθενή προσδίδοντάς του οφέλη τόσο ως προς την ποιοτικότερη αντιμετώπιση της υγείας του όσο και ως προς την κοινωνική και εξατομικευμένη ανθρώπινη υπόστασή του, ο ρόλος του δε είναι καταλυτικός για την επιτυχή λειτουργία του ΓεΣΥ. Για την υγιή, λοιπόν εφαρμογή του θεσμού αυτού, την αποφυγή κατάχρησης του οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε εκπαιδεύοντας και ενημερώνοντας τόσο τους επαγγελματίες υγείας όσο και τους ασθενείς. Είναι σημαντικό να αφομοιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας ο ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού ιατρού στο πλαίσιο του ΓεΣΥ προκειμένου το σύστημα να καταστεί λειτουργικό και πάνω από όλα βιώσιμο.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος χαιρετίζει τη διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου και διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό και στη διάθεση του ΟΑΥ προκειμένου να επιτευχθούν τα πιο πάνω. Στη δύσκολη αυτή αλλαγή του τρόπου άσκησης της ιατρικής, αυτό που πρέπει με κάθε θυσία να κρατήσουμε ψηλά είναι το ήθος και την επιστημονική αρτιότητα του κύπριου γιατρού.

Το ιατρικό λειτούργημα είναι και πρέπει να παραμείνει αξία πανανθρώπινη και αναλλοίωτη διαχρονικά και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει και η Πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συμβάλλουν πιστώνοντας τους ιατρούς με ειλικρινείς προθέσεις».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











732