Ο ΠΙΣ στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία, στην αντιμετώπιση του Παιδικού Καρκίνου


Με ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αναφέρει:

 Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα και τις πολυδιάστατες επιπτώσεις του παιδικού καρκίνου θεωρούμε ότι αποτελεί επιτακτικό καθήκον της ιατρικής κοινότητας και ιδιαίτερα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), δια του θεσμικού του ρόλου, να στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία στην αντιμετώπιση του και να προωθεί τη συνεχή επιστημονική επιμόρφωση των μελών του. 

Με την ευκαιρία, της 15ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Παιδικού Καρκίνου, ο ΠΙΣ επαναβεβαιώνει την αποστολή του, ως θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας, να παρέχει  αναβαθμισμένες και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Στην Κύπρο, το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στα παιδιά, συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Ευρώπης, είναι υψηλό. Ωστόσο, χρειάζεται, ακόμη, πολλή δουλειά σε ότι αφορά το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού συστήματος υγείας. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της Πολιτείας για επίτευξη αυτού του στόχου και στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια προκειμένου να προσφέρεται ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα παιδιά όλων μας. 

Στην Κύπρο εμφανίζονται 43 νέα περιστατικά από 0-19 ετών, βάσει του πληθυσμιακού αρχείου για τον παιδικό καρκίνο που τηρεί η Παιδογκολογική/Παιδοαιματολογική Κλινική στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Η διαχείριση των περιστατικών αυτών χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας και αξιοποίηση όλης της σύγχρονης γνώσης και θεραπευτικής καινοτομίας. 

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ίασης, στην Κύπρο έχουμε τα εξής στοιχεία: Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία -  πέραν του 80%, Λεμφώματα - πέραν 95%, Κακοήθεις εγκεφαλικοί όγκοι -  50%-60%.   

Χάριν στην εξέλιξη της επιστήμης, έχει επομένως επιτευχθεί ένα σημαντικό ποσοστό ίασης του παιδικού καρκίνου σταδιακά σε παιδιά κι εφήβους. Η μάχη όμως συνεχίζεται, με ακατάπαυστη έγνοια και φροντίδα.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











547