Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, 9 Μαρτίου 2023: Προετοιμαζόμενοι για το απροσδόκητο, υποστηρίζοντας τους ευάλωτους
Με ανακοίνωσή της, με την ευκαιρία της Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού στις 9 Μαρτίου 2023 η Νεφρολογική Εταιρία Κύπρου αναφέρει:
«Η 2η Πέμπτη του Μάρτη έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας (ISN) και την Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων (IFKF) ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την σπουδαιότητα της υγείας των νεφρών, αφού αποτελούν ζωτικής σημασίας όργανα του ανθρώπινου σώματος. Κάθε χρόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις για να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον και να εμπλουτιστούν οι γνώσεις του κοινού όσον αφορά στρατηγικές πρόληψης, αναγνώρισης παραγόντων κινδύνου και επιβίωσης με τη νεφρική νόσο. Στόχος, η υγεία των νεφρών για όλους.
1 στους 10 ενήλικες παγκοσμίως πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο, με τους μισούς από αυτούς να αγνοούν την ύπαρξη της. Χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη, η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, με τη θνητότητα της να παρουσιάζει ετήσια προοδευτική αύξηση, ώστε μέχρι το 2040 να προβλέπεται ότι θα αποτελεί την 5η αιτία.
Τα καταστροφικά γεγονότα που ενίοτε συμβαίνουν στην ανθρωπότητα, είτε είναι τοπικά (σεισμοί, πλημμύρες, πόλεμοι, ακραία καιρικά φαινόμενα), είτε παγκόσμια (πανδημία COVID-19), επηρεάζουν δυσμενώς τις συνθήκες διαβίωσης και την λειτουργικότητα ολόκληρης της κοινωνίας με αρνητικές συνέπειες σε πολλούς τομείς: ανθρώπινες, υλικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές.
Η πανδημία COVID-19 έχει αποδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης όσον αφορά την παροχή βασικών υπηρεσιών σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα σε περιόδους κρίσεων. Οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο, οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 850 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αποτελούν μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, με ανάγκη συνεχούς και συντονισμένης ιατρικής παρακολούθησης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο πληθυσμός των νεφροπαθών βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό κατά την συχνή επίσκεψη του σε νοσηλευτήρια ή ακόμα και την αναστολή ή ακύρωση της περίθαλψης του λόγω έλλειψης χωρητικότητας στα νοσηλευτήρια, αλλά και λόγω των πολιτικών του lockdown.
Απόρροια των όσων δυσάρεστων βίωσαν οι ασθενείς μας στη περίοδο αυτή είναι ότι, υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης της ήδη ανεπαρκούς παγκόσμιας πολιτικής υγείας κατά την οποία οι διαθέσιμοι πόροι χρησιμοποιούνται περισσότερο για την αντιμετώπιση και όχι την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Η χρόνια νεφρική νόσος βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση ως προς την παροχή πόρων σε σύγκριση με άλλα χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, παρόλο που μεγάλο ποσοστό των πασχόντων από αυτά τα νοσήματα αντιμετωπίζουν σε κάποιο στάδιο και νεφρολογικά προβλήματα.
Χωρίς αποτελεσματική λήψη μέτρων για πρόληψη και καθυστέρηση της εξέλιξης της χρόνιας νεφρικής νόσου, η κατάληξη σε τελικά στάδια θα οδηγήσει σε ανάγκη εφαρμογής δαπανηρών θεραπειών υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, όπως αιμοκάθαρσης, περιτοναϊκής κάθαρσης και μεταμόσχευσης νεφρού.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού αποφάσισε ότι το θέμα για το 2023 θα είναι «Προετοιμαζόμενοι για το απροσδόκητο, υποστηρίζοντας τους ευάλωτους».
Ως εκ τούτου, η προετοιμασία για απροσδόκητα γεγονότα είναι εξαιρετικά σημαντική για τους νεφροπαθείς ασθενείς:
Η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα που αφορούν τη νεφρική νόσο και τη νεφρική υγεία, στηρίζει κάθε προσπάθεια της νεφρολογικής κοινότητας της Κύπρου προς την κατεύθυνση ενημέρωσης του κοινού αλλά και όλων των αρμόδιων φορέων.
Η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου παρακολουθεί στενά και καταγράφει ετησίως την επίπτωση των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο που έχουν ανάγκη υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας. Αποστέλλει τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεφρολογίας όπου γίνεται σύγκριση με τα δεδομένα άλλων 46 χωρών. Δυστυχώς, για τη Κύπρο καταγράφεται ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό διαβητικής και υπερτασικής νεφροπάθειας σε σχέση με το μέσο όρο των άλλων χωρών, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επιμόρφωση των πολιτών για την ανάγκη αλλαγής του τόπου ζωής, με αλλαγή διατροφικών συνηθειών και ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα του.
Αλλά και ο τομέας της πρωτοβάθμιας υγείας έχει ρόλο-κλειδί τόσο στην καλή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη και της αρτηριακής υπέρτασης, των δύο κυριότερων αιτιών χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, όσο και στην πρώιμη αναγνώριση σημείων νεφρικής νόσου και έγκαιρης παραπομπής των ασθενών σε ειδικό Νεφρολόγο.
Η εφαρμογή του ΓεΣΥ στη χώρα μας έδωσε την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να προβεί ίσως για πρώτη φορά σε εργαστηριακό έλεγχο, αποκαλύπτοντας έτσι ασθενείς με νεφρική νόσο που ίσως δεν το γνώριζαν προηγουμένως. Αυτό αρχικά οδήγησε σε μία επιδείνωση των δεικτών επίπτωσης της νεφρικής νόσου στη χώρα μας. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι, η συνέχιση της εφαρμογής
του ΓεΣΥ και η συνεχής αναβάθμιση του, παράλληλα με τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών του τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και της πρόσβασης σε ειδικούς Νεφρολόγους θα συμβάλει ουσιαστικά στη πρόληψη και στην έγκαιρη αντιμετώπιση ασθενών με νεφρική νόσο, οδηγώντας τους δείκτες επίπτωσης της νόσου σε μία συνεχή βελτίωση τα επόμενα χρόνια.