ΚΕΨΥ: Η ψυχική υγεία είναι ένας από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας


«Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ψυχική διαταραχή, τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την επιβλαβή χρήση αλκοόλ και ένα άτομο πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα από αυτοκτονία»

Η Κυπριακή Εταιρία Ψυχιατρικής, με ανακοίνωσή της, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας αναφέρει:

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022 που γιορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου του World Federation for Mental Health και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι: Ας κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία παγκόσμια προτεραιότητα - Make Mental Health & Well-Being for All a Global Priority.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας μας καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και τη δράση για μεγαλύτερη επένδυση στην Ψυχική Υγεία.

Η ψυχική υγεία είναι ένας από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας. Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ψυχική διαταραχή, 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την επιβλαβή χρήση αλκοόλ και ένα άτομο πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα από αυτοκτονία. Και τώρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από την πανδημία COVID 19, οποία έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, περισσότερο από το 75% των ατόμων με ψυχικές, νευρολογικές και διαταραχές χρήσης ουσιών δεν λαμβάνουν καθόλου θεραπεία για την κατάστασή τους. Επιπλέον, το στίγμα, οι διακρίσεις, η  ποινικοποίηση  της ψυχικής διαταραχής και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα.

Η ΚΕΨΥ χαιρετίζει την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και τονίζει την αναγκαιότητα στην επένδυση στην ψυχική υγεία. Οι αυξημένες επενδύσεις στην ψυχική υγεία θα οδηγήσουν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σε θετικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











814