Καρδιολογική Εταιρεία: Οι ασθενείς με σοβαρές καρδιοπάθειες να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό


Με ανακοίνωση της η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου σχετικά με τον εμβολιασμό των καρδιοπαθών έναντι του COVID-19 με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech (Comirnaty) αναφέρει:

Λόγω της πρόσφατης έναρξης των εμβολιασμών έναντι του COVID-19 στην Κύπρο με τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech (Comirnaty) η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου ανακοινώνει τις πιο κάτω διευκρινήσεις που αφορούν τους ενήλικες καρδιοπαθείς (άνω των 16 ετών).

  • Όπως έχει φανεί από την έναρξη της πανδημίας, οι καρδιοπαθείς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19, συνεπώς αναμένεται σημαντικό όφελος από τον εμβολιασμό τους. Οι ασθενείς με σοβαρές καρδιοπάθειες (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο, ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες, μυοκαρδιοπάθειες, πνευμονική υπέρταση) πρέπει να έχουν προτεραιότητα στη λήψη του εμβολίου
  • Στην έρευνα πάνω στην οποία βασίστηκε η έγκριση του εμβολίου συμμετείχαν και ασθενείς με υποκείμενες καρδιοπάθειες, συνεπώς τα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που ανακοινώθηκαν αφορούν και αυτούς τους ασθενείς.
  • Δεν υπάρχουν δεδομένα που να απαγορεύουν τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για καρδιοπάθειες.
  • Συγκεκριμένα, για τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, δεν υπάρχει αντένδειξη χορήγησης του εμβολίου. Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε ενδομυϊκή ένεση, η χορήγηση του εμβολίου μπορεί να δημιουργήσει αιμάτωμα στο σημείο της ένεσης. Για τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά, συνιστάται το εμβόλιο να χορηγείται με προσοχή στο δελτοειδή μυ (στο άνω μέρος του άνω άκρου) και να ασκείται τοπικά πίεση για 2 λεπτά ούτως ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης αιματώματος. Ειδικότερα για τα άτομα που λαμβάνουν κουμαρινικά αντιπηκτικά (Warfarin), συνιστάται να γίνεται έλεγχος της πηκτικότητας μέσω της ανάλυσης INR πριν από τη χορήγηση του εμβολίου ούτως ώστε να επιβεβαιώνεται ότι είναι εντός των θεραπευτικών ορίων σύμφωνα με την ένδειξη χορήγησης του αντιπηκτικού.
  • Οι συστάσεις αυτές αποτελούν γενικές οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου στους καρδιοπαθείς. Συνιστάται στους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν με τους θεράποντες ιατρούς τους στην περίπτωση που παρουσιάζουν και άλλες συνοδές σοβαρές παθήσεις ή έχουν άλλα πιο εξειδικευμένα ερωτήματα.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1519