Η Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου, διοργανώνει καμπάνια «Η ασπίδα σου το εμβόλιο σου»


Η Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου, στα πλαίσια της κοινωνικής της προσφοράς με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της προστασίας από τη γρίπη και την πνευμονιοκοκκική πνευμονία μέσω της πρόληψης και πιο συγκεκριμένα του εμβολιασμού, διοργανώνει την καμπάνια «Η ασπίδα σου το εμβόλιο σου». Η καμπάνια παρουσιάστηκε σε εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο κοινό, σε διάσκεψη τύπου, στις 13/11 στη Λευκωσία, στο Ξενοδοχείο The Landmark.
Στην εκδήλωση ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, τόνισαν τη σημασία του εμβολιασμού, ο οποίος έχει ως στόχο την επέκταση της προστασίας σε περισσότερους ανθρώπους.
Επισημάνθηκε δε η αναγκαιότητα για εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, και γενικότερα τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Για την προστασία από τη γρίπη, αναφέρθηκε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο της μείωσης των επιπτώσεων της στην κοινότητα, γι’ αυτό και συστήνεται να πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Επισημάνθηκε επίσης ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν περιέχει κανένα ζωντανό ιό, γι’ αυτό και η γρίπη είναι αδύνατο να μεταδοθεί μέσω του εμβολίου στα άτομα που εμβολιάζονται.
Όσον αφορά στην πνευμονιοκοκκική πνευμονία, αποτελεί μια συχνή ασθένεια, που συνδέεται σε ορισμένες περιπτώσεις με επιπλοκές και αυξημένη θνησιμότητα, ενώ η μετάδοση της πραγματοποιείται μέσω αιρούμενων σταγονιδίων που εξαπλώνονται με το βήχα ή το φτέρνισμα.  Προστασία από την πνευμονιοκοκκική πνευμονία παρέχει η πρόληψη η οποία μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Μεγάλο ρόλο παίζει ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου αλλά και η υγιεινή διατροφή, και καλή υγιεινή και ο δραστήριος τρόπος ζωής. Αναφέρθηκε επίσης ότι oι καπνιστές έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από πνευμονία, έτσι η διακοπή του καπνίσματος βοηθά σημαντικά στην πρόληψη.
Κλείνοντας, οι εκπρόσωποι της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου υπενθύμισαν ότι, σημαντικό είναι οι ασθενείς να συμβουλεύονται τον ιατρό τους σε περίπτωση που δεν είναι βέβαιοι αν πρέπει να εμβολιαστούν, και ότι η Ασπίδα μας κατά της Γρίπης και της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας, είναι το εμβόλιο μας, αφού με τον εμβολιασμό μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1755