Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου: Στην Κύπρο ένας στους δέκα συνανθρώπους μας πάσχει από διαβήτη


Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου αναφέρει:

 «Η 14η Νοεμβρίου γιορτάζεται ανά το παγκόσμιο ως Ημέρα Διαβήτη. Με την ευκαιρία ετούτη και με δεδομένο ότι φέτος η παγκόσμια αυτή γιορτή έχει επετειακό χαρακτήρα, αφού συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου, απευθύνεται στους κύπριους πολίτες, με σκοπό να τους αφυπνίσει και να  τους ενημερώσει γύρω από την σημαντική αυτή ασθένεια.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης εκλαμβάνει πλέον διαστάσεις πανδημίας, με περίπου 463 εκατομμύρια ασθενείς ανά το παγκόσμιο το 2019, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 700 εκατομμύρια μέχρι το 2045. Στη χώρα μας ένας στους δέκα περίπου συνανθρώπους μας πάσχει από διαβήτη. Ορισμένοι εξ αυτών δεν το γνωρίζουν καν. Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, είναι «πρόσβαση στη φροντίδα για το διαβήτη». Στόχος της Διαβητολογικής Εταιρείας είναι να βοηθήσει τον κύπριο ασθενή, να μπορεί να έχει στη διάθεση του όλη την γκάμα εξειδικευμένων υπηρεσιών, που χρειάζεται ένας σύγχρονος διαβητικός ασθενής. Για το σκοπό τούτο πρέπει να επιστρατευτούν όλοι οι διαθέσιμοι πάροχοι ιατρικών υπηρεσιών που σχετίζονται με το διαβήτη, με κύριο άξονα το ΓεΣΥ, αλλά και με την συμμετοχή των εκτός ΓεΣΥ υπηρεσιών.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης ως γνωστόν, είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από ψηλό σάκχαρο στο αίμα, και οφείλεται στην απόλυτη (τύπου 1 Διαβήτης) ή σχετική (τύπου 2  Διαβήτης) έλλειψη ινσουλίνης. Η Ινσουλίνη είναι  ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας  και είναι ζωτικής σημασίας στη σωστή χρήση της γλυκόζης από τα κύτταρα του σώματος, αφού η γλυκόζη είναι το καύσιμο του οργανισμού μας. Τυχόν μη χρήση, ή κακή χρήση οδηγεί σε υπεργλυκαιμία, η οποία με τη σειρά της, οδηγεί στις γνωστές χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη, όπως τύφλωση, νεφροπάθεια, νευροπάθεια, αγγειακή νόσος που οδηγεί σε καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά επεισόδια, γάγγραινα και ακρωτηριασμούς. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης χαρακτηρίζεται και από μια σειρά άλλων προβλημάτων υγείας, που στο σύνολο τους επηρεάζουν την ποιότητα, αλλά και τη διάρκεια της ζωής του διαβητικού ασθενή.

Εκατό χρόνια μετά την ανακάλυψη της Ινσουλίνης, η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη, έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου. Δυστυχώς, σημαντικά συστατικά που συνθέτουν τη θεραπεία του διαβητικού ασθενή, παραμένουν μη προσβάσιμα, ή δεν  χρησιμοποιούνται σωστά, με αποτέλεσμα οι επιπλοκές να ταλαιπωρούν τους ασθενείς και να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας, όλων των χωρών. Ο Διαβήτης χρειάζεται μια διεπιστημονική προσέγγιση, από ομάδα επιστημόνων, γιατρών αλλά και παραϊατρικών ειδικοτήτων. Η σωστή χρήση των καινοτόμων φαρμάκων, η χρήση της τεχνολογίας, αλλά και θέματα όπως σωστή διατροφή, άσκηση και εκπαίδευση είναι απαραίτητα συστατικά στην επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την κατά το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της ασθένειας και βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Η Διαβητολογική Εταιρεία Κύπρου, ευελπιστεί να γίνει ο ενορχηστρωτής και σύμβουλος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας που σκοπό θα έχει την πρόληψη του Σ. Διαβήτη κατ’ αρχάς, αλλά και τον άριστο χειρισμό αυτών που έχουν την ασθένεια, με απώτερο στόχο την βελτίωση της ζωής των ασθενών με διαβήτη».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











832