Επικαιροποιημένες Συστάσεις Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ) ενημερώνει ότι «αποφάσισε να αποστείλει σήμερα στα μέλη της εταιρείας μας επικαιροποιημένες συστάσεις προς άμεση εφαρμογή, που αφορούν τόσο το τρόπο λειτουργίας των ιατρείων πρωτοβάθμιας περίθαλψης όσο και της διαχείρισης των περιστατικών που θα αντιμετωπίζουν στο προσεχές διάστημα.

Οι παρούσες συστάσεις  συνάδουν με την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης με την πανδημία COVID-19 αλλά και με τις νέες αποφάσεις και κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από τους αρμόδιους διεθνείς υγειονομικούς φορείς.
 
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις αυτές:

  1. Για το χρονικό διάστημα μέχρι της 13ης Απριλίου 2020 και λαμβανομένων υπόψην των διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 15, 19 και 23 Μαρτίου 2020 συνιστάται όπως οι επισκέψεις για μη οξέα περιστατικά και οι επισκέψεις ρουτίνας πχ για εμβόλια του τακτικού σχήματος, αναβληθούν.
  1. Κατά την διαδικασία τηλεφωνικού αιτήματος για ραντεβού στο ιατρείο θα διερευνάται το ιστορικό του παιδιού μέσω απλού ερωτηματολογίου που θα απευθύνει είτε ο παιδίατρος είτε το γραμματειακό προσωπικό, προκειμένου να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα μετάβασης στο ιατρείο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στο ιστορικό πιθανής επαφής με περιστατικό νόσου COVID-19 καθώς και στην αναφορά συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού. Προτρέπονται επομένως οι γονείς όπως μη μεταβαίνουν στα ιατρεία χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερώσει και χωρίς να τους έχει δοθεί συγκεκριμένο ραντεβού. Σε περίπτωση διαπίστωσης ύποπτου περιστατικού για λοίμωξη από κορωνοϊό θα δίδονται σαφείς οδηγίες ως προς την περαιτέρω αντιμετώπιση του, σύμφωνα και με τις αποφάσεις που έχουν προσφάτως ληφθεί από το Υπουργείο Υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι γονείς να απευθύνονται στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας απευθείας καθώς η πρόσβαση σε αυτά είναι εφικτή μόνον κατόπιν ραντεβού που διευθετεί ο προσωπικός ιατρός.
  1. Υπενθυμίζεται ότι θα αποφεύγεται επιμελώς ο συγχρωτισμός στους χώρους αναμονής των ιατρείων και θα τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται όπως αποφεύγεται η συνοδεία παιδιού στο ιατρείο από πέραν του ενός ατόμου.

Με την ευκαιρία αυτή επανατονίζουμε την αναγκαιότητα της αυστηρής συμμόρφωσης προς τις οδηγίες και της πειθαρχίας που όλοι οφείλουμε να επιδείξουμε ως ύψιστη έκφραση υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στο σπίτι όπως ο επιμελής καθαρισμός των χεριών και των επιφανειών, ο επαρκής αερισμός, η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων και η αποφυγή της στενής επαφής και του συγχρωτισμού είναι ζωτικής σημασίας.
 
Όλοι μαζί μπορούμε και ναι θα τα καταφέρουμε…»
 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











587